משנים את העולם

איילת לוין
2014-01-23 00:00:00
2014-01-23 00:00:00

מאי קצמן, עמרי יהלום, עידו טובינר, אביב עם שלם ועידן מלר, תלמידי מדעים בכיתה ט' בתיכון עירוני ד', עלו לחצי גמר בתחרות הבינלאומית Spirit of innovation עם המצאה חדשנית: הפיכת פסולת פלסטיק משקיות לנייר. שם הקוד – PLAPER. זו הפעם הראשונה שישראל משתתפת בתחרות, שנוסדה בארצות הברית וקרן רמון הישראלית אחראית על ריכוז פעילותה בארץ. מטרת כל קבוצה היא להמציא מוצר חדש שיפתור אחת או יותר מהבעיות הגדולות של האנושות. בתחרות יש ארבע קטגוריות: תעופה וחלל, אנרגיה וסביבה, אבטחה וטכנולוגיית סייבר, בריאות ותזונה.

מאי ועמרי סיפרו לנו על תהליך יצירת התגלית, מה תחושותיהן להיות חלק מתחרות ייחודית זו ולאן הם מאמינים הם יכולים להגיע.

איך יצרתם את ה-PLAPER?

"דיברנו עם כמה פרופסורים שמבינים בהנדסת פולימרים בשנקר ושאלנו איזה חומר צריך לערבב יחד עם פלסטיק כדי שיהיה אפשר לכתוב עליו. הם אמרו לנו לנסות מינרלים שונים. לפני הוספת החומר היינו צריכים להמיס את השקית וכדי למצוא את הדרך שתוביל אותנו לתוצאה המיטבית ניסינו בשיטת ניסוי וטעייה לשנות את מצב הצבירה של הפלסטיק על ידי חימום בכלים שונים ואידויו כדי שנוכל לעצבו ולרדדו. הגענו לשילוב המנצח של המסה באחד התנורים שנבדקו על ידנו, עם גיר. רידדנו את התערובת שהובילה אותנו לשלב הראשון אליו רצינו להגיע, נייר שאפשר לכתוב עליו עם עפרון ועט וזה הספיק לנו כדי לעלות לחצי גמר. לפני הגיר ניסינו חול וסיבים תזונתיים, אך לא הגענו למרקם והתכונות הרצויות. צריך נייר שיהיה מעט מחוספס שיקלוט את העופרת והעיפרון. עדיין אנחנו צריכים לערוך שיפורים לייצר נייר דק יותר ולמצוא דרכים שהוא יקבל את הגמישות של הנייר. הפלסטיק שהמסנו הוא משקית פלסטיק 'גופיה' כמו שקיות הסופר ולא בקבוק פלסטיק".

מה הייתם צריכים להגיש כדי להגיע לחצי גמר?

"בשלב הראשון היינו צריכים להגיש one-pager המתאר רעיון למוצר טכנולוגי מדעי שיש ביכולתו להשפיע על העולם. מי שעלה לחצי גמר הגיש קונספט טכנולוגי, תוכנית עסקית, תצוגה גרפית של המוצר והעלה סרטון ליו-טיוב על המוצר. ההורים עזרו לנו רבות בכתיבת התוכנית העסקית שהייתה צריכה להיות באנגלית, 4,500 מילים. בזכותם זה לא היה קשה כמו שחשבנו".

עמרי, אתה מאמין שיש לכם סיכוי לעלות לגמר?

"ראיתי באתר את שאר הרעיונות ואני חושב שאנחנו ברמה מתקדמת ופיתחנו את המוצר לשלב מתקדם יחסית. אז כן – בהחלט מאמין שיש סיכוי ואני מקווה שזה יעבוד כמו שאנחנו מצפים. אנחנו צריכים לסיים לפתח את התהליך".

קיים כבר תהליך של הפיכת פלסטיק לנייר, לא?

"קיימת טכנולוגיה שהופכת פלסטיק של בקבוקים, שזה פוליאתילן בצפיפות גבוהה, לנייר אבן. אנחנו הפכנו שקית פלסטיק, שהיא פוליאתילן בצפיפות נמוכה, לנייר מסוג אחר. כך שלפי ידיעתנו ומחקר של מספר ימים לא גילינו המצאה כמו שלנו".

שווה פטנט?

יתכן שיש לכם בידיים פטנט שיכול להשפיע בגדול על התנהלות העולם. אתה מודע לזה?

"רק במהלך הכתיבה הבנו כמה זה יכול להשפיע על העולם. אם זה יעבוד נזכה במימון ונוכל להפוך את העולם לטוב יותר. מישהו בקבוצה כבר חולם על הנפקת החברה שלנו בבורסה. אני מאמין שזה ישנה אותי בצורה עמוקה מאד. אני מנסה פחות לחשוב לזה אחרת זה מעסיק אותי יותר מדי, אני מפחד להתאכזב יותר מדי".

מאי, נושא איכות הסביבה קרוב לליבך?

"לפני כן לא חשבתי על זה יותר מדי, אבל מאז שהצטרפתי לקבוצה חיפשנו נתונים על הסביבה וזה נגע בי. גילינו נתונים משמעותיים, לדוגמא בישראל משתמשים 2.2 מיליארד שקיות בשנה, זה מזעזע… השקית לא מתכלה ויכולה להגיע לכמה נקודות בהן הן מזהמות שטחים פתוחים, פוגעות בבעלי חיים ויכולות אף לגרום למוות ומזיקות לצמחים שלא יכולים לעשות את תהליך הספוט סינתזה ומבזת את משאבי הנפט".

ומה הלאה?

ב-18 במרץ תתקיים הצבעה שפתוחה לקהל הרחב שגם הם ישפטו את הווידיאו, החומרים והפוסטים של הקבוצות השונות. הגמר בארצות הברית יתקיים בחודש אפריל. ועידת החדשנות ביוסטון הינו אירוע השיא של התחרות. משתתפים בו בכירי ממשל, מדענים מובילים ואנשי עסקים מהשורה הראשונה ומעבירים הרצאות המלוות בדיון. הצוותים שעולים לגמר זוכים לשבת מאחורי דלתיים סגורות עם מובילי המשק והתעשיות הטכנולוגיות, קרנות הון סיכון ומדענים אשר מייעצים להם על המיזם.  הצוותים ייהנו מסיורים בנאס"א ומהסדנאות המשפרות את הכישורים העסקיים שלהם, כמו גם את היכולות הטכנולוגיות.

בוועידת החדשנות הפיינליסטים יציגו את המצגת ולאחר מכן יהיה פאנל קצר של שאלות ותשובות מצד השופטים. הצוותים הזוכים יקבלו מימון ראשוני להמשך הפיתוח של המוצר שלהם. (כ-10,000 דולר).  קרן רמון, המייצגת ומרכזת את התחרות בישראל, הבטיחה שגם אם קבוצה ישראלית לא תעלה לגמר הם ידאגו להביא את הקבוצה שבעיניהם מתאימה להגיע ולייצג אותנו בכנס.

(צילום: גלית יהלום)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »