תושבי מודיעין, ובפרט אלה מהם שצריכים להגיע למישור החוף בבוקר ולחזור ממנו אחר הצהריים, מרגישים בשבוע האחרון היטב כי העומס על כביש 443 הפך להיות קשה מנשוא. הבשורה הרעה היא שהמצב הזה יימשך לפחות עוד מספר שבועות. בשורה טובה, אין הפעם.
שני גורמים חברו לפקיקת הכביש: העבודות בקטע מתקן אדם שמצרות את השוליים ומאיטות את התנועה, אך בעיקר העובדה שלמשתמשים בכביש נוספו מאות רבות של נהגים, שבימים כתיקונם היו מגיעים לגוש דן ברכבת. מאחר שהקו לתל-אביב הושבת, סופו של הגהינום התחבורתי לא ממש נראה באופק.
בסוף השבוע שעבר, כשעל הארץ עברה סערה חורפית רבת משקעים ושלגים, עלה נחל שפירים על גדותיו והציף קטע שקוע ממסילת הרכבת שבין נתב"ג לת"א. כאשר ירדו המים התברר כי הסחף שעל הפסים השבית אותם לגמרי. רכבת ישראל הודיעה שהקו סגור ובהתחלה סברו כי מדובר בעניין של ימים עד שהעבודות יסתיימו. אך לאחר זמן קצר התברר כי זמן התיקון יהיה ארוך מהמשוער ויעמוד כנראה על שבועות. המשמעות: אחד מקווי הרכבת העמוסים בארץ נפח את נשמתו. לא רק מודיעין מנותקת מת"א אלא גם שדה התעופה.
ומי ישלם על הכרטיסים?
עד תחילת השבוע מימנה רכבת ישראל אוטובוסים חלופיים שלקחו את הנוסעים ללא עלות לתחנת "סבידור" בתל אביב. אך החל מיום שלישי השבוע – כאשר התברר שמדובר בפיתרון לזמן ארוך – השתנתה המדיניות. האוטובוסים של חברת קווים היוצאים מתחנת הרכבת מודיעין מרכז עולים לנוסעים כמו קו רגיל: 12 וחצי שקל.
"זו פשוט חוצפה" אומרת אפרת ממדויעין, אותה פגשנו השבוע בתחנת הרכבת המקומית. "לא מספיק שאנחנו סובלים בגלל התקלה הזאת, מעכשיו אנחנו צריכים לשלם על נסיעה ליעד שאני לא צריכה בכלל להגיע לשם".
גם לרכבת צריך לשלם, אז מה הבעיה?
"אני צריכה להגיע לתחנת ההגנה. כשהאוטובוס לוקח אותי לתחנת סבידור, אני צריכה לשלם כפול. גם 12 וחצי שקל לנסיעה לסבידור וגם נסיעה לתחנת ההגנה. פשוט חוצפה".
חיים, תושב העיר בן 35, הוסיף: "הנסיעה באוטובוס לוקחת יותר זמן מאשר ברכבת ולי זה מעכב את כל לוח הזמנים. זה לא הגיוני שאנחנו נשלם בגלל התקלה הזאת. זאת לא בעיה שלי שהנהלת הרכבת לא נערכה כראוי לסופה".
"אכן הרכבת ספגה מכה קשה הנאמדת במיליוני שקלים", סיכם את הדברים אלי, בן 55 ממודיעין. "אולי זו הסיבה שהיא החלה לגבות כסף לנסיעה החלופית באוטובוסים".
לא רק התושבים מתרעמים על כך שהם צריכים לשלם על הנסיעה. חבר מועצת העיר שרון מעוז פנה למשרד התחבורה בבקשה לבטל את התשלום לאלתר. "הקווים הייעודיים לתל אביב נותנים פתרון חלקי בלבד לנוסעי הרכבת המעוניינים להגיע לתחנות הביניים ההגנה, השלום והאוניברסיטה ומאלצים את הנוסעים, שרובם הם חיילים וסטודנטים, להוצאות נסיעה נוספות ליעדם הסופי", כתב.
הגענו לאיזור האסון
ביום שני הלכנו לראות את איזור התקלה כדי להתרשם בעצמנו מהנזק. סמוך למחלף שפירים מצאנו עשרות אנשים עובדים במרץ כדי לתקן את התקלה. "כל המנהרה התמלאה במים ובוץ כתוצאה מהסופה", הסביר אחמד, מנהל העבודה. " נחל שפירים נשפך לתוך מסלול הרכבת וגרם להצפה. לקח לנו שבוע לנקז את המים ואת הבוץ ואני מאמין שייקח לנו עוד הרבה זמן לתקן את הנזק שנגרם".
על האוטובוס, בדרך לתל-אביב
כדי לבדוק את יעילות האוטובוסים החלופיים החלטנו להגיע גם לתחנת "מודיעין מרכז" ולהצטרף לנסיעת בוקר לתל-אביב. הגענו לתחנה בשעה 8:20 וראינו שיירה של ארבעה אוטובוסים שממתינים לקחת את הנוסעים. בשעה 8:40 יצא אוטובוס ראשון לתחנת סבידור כשהוא כמעט מלא. הנהג היה נחמד מאוד, הוא ציין את יעד האוטובוס ואמר שמחיר הנסיעה הוא 12 וחצי שקל. למי שיש רב קו הוצע להשתמש בו במתכונת רגילה.
בשעה 9:05, כשהגענו לאזור נתב"ג, מאות מכוניות עמדו בפקק ארוך אך לאוטובוס זה לא הפריע כי הוא עלה על הנתיב המהיר, מה שקיצר משמעותית את זמן הנסיעה. בשעה 9:25 הגענו בשלום לתחנה. בסך הכל הנסיעה נמשכה 45 דקות, בשעת בוקר עמוסה.
כשהגענו שאלנו את הנהג היכן נמצאים האוטובוסים שלוקחים אותנו חזרה למודיעין והוא מסר את מיקומם המדויק. כשהגענו למקום מצאנו את משה, שמשמש כסדרן בחברה. הוא ציין שבנוסף לאוטובוסים הרגילים שמפעילה חברת קווים למודיעין יש תגבור של שני אוטובוסים נוספים בכל שעה.
בשעה 9:35 עלינו על האוטובוס חזרה לכיוון מודיעין. יצאנו לדרך למרות שהיו רק שבעה נוסעים והגענו לתחנת מודיעין מרכז בשעה 10:15. בסך הכל 40 דקות לנסיעה חזור.
מה אפשר לעשות?
אז מה אפשר לעשות? עד שהרכבת תחזור לפעול ועד שכביש 443 יסיים את שיפוציו יעברו שבועות ארוכים. הפתרונות הטובים הם כדלקמן:
- נסיעה באמצעות כביש 431 (עד שגם הוא ייסתם).
- חבירה לנהגים אחרים לצורך "קאר פול" ואז שימוש בנתיב המהיר לתל-אביב (מה שלא מבטל את הבעיה על כביש 443 ואת פקקי החזרה אחה"צ למודיעין). חפשו בפייסבוק את הקבוצה הייעודית שהקים לשם כך חבר המועצה שרון מעוז.
- שינוי שעות הנסיעה לגוש דן – במידה והדבר אפשרי.
- רכישת GPS ושימוש ב"ווייז", אם טרם עשיתם זאת.
נהגי המוניות שמחים
מי שהרוויחו מכל העניין הם בעיקר נהגי המוניות. "מאז שהרכבת מושבתת אני לא מפסיק לעבוד" מספר ר', נהג מקומי. "יש הרבה אנשים שמגיעים לתחנה ולא רוצים לקחת את האוטובוס ומעדיפים לנסוע איתי".
ולאן רוב הנסיעות?
"רוב הנסיעות הם לנתב"ג. בגלל שאין רכבות לשם, רוב האנשים לוקחים מונית ולי זה מצוין. אבל אני לא רוצה לשמוח לאיד. אני מקווה שכל הסיפור הזה ייגמר והרכבת תחזור לנסוע כרגיל. הפרנסה שלי היא מלמעלה".
(צילום: רונן יהב)