שמורת טבע: בעוד שנתוני הגיוס הארציים שפרסם צה"ל בסוף השבוע האחרון מצביעים על ירידה חדה (של כרבע מכלל המתגייסים) ברצון לשרת ביחידות קרביות, בני העיר מודיעין ממשיכים להתגייס לקרבי ולצאת לקורס קצינים באחוזים גבוהים ביותר, הרבה מעבר לממוצע הארצי. מודיעין שוב ניצבת בראש הערים בישראל בנתוני הגיוס לשירות חובה, זו הפעם הרביעית ברציפות.
בקרב הבנים, כמעט כל הצעירים בגיל גיוס תושבי מודיעין שנמצאו כשירים מתגייסים לצבא, ורק 8% לא לובשים את המדים הירוקים בסופו של דבר מסיבות שונות. גם בנתוני היוצאים לקורס קצינים מודיעין ניצבת בראש, כש-9% מהמתגייסים בני העיר יוצאים לקורס קצינים (לעומת 4.8% בלבד בממוצע הכלל ארצי).
גם בנות מודיעין זוכות להצלחה, בעיקר בנתוני ה"גיוס המשמעותי". כלומר: בתפקידי לחימה או קצונה. 90% מהמתגייסות ממודיעין מגיעות לתפקיד משמעותי כגון לוחמת, מדריכות שריון וכו' ואילו 15% מהמתגייסות המקומיות יוצאות לקורס קצינות. גם כאן זהו שיעור כפול מהממוצע הארצי, שעומד על 7%.
אם יותר מ- 90% מבני העיר בגיל הגיוס מתגייסים, הרי שנתון חשוב נוסף קובע כי שני שליש (59%) מהמתגייסים הולכים ליחידות קרביות והופכים ללוחמים, גם בפרמטר זה מודיעין נמצאת בראש הרשימה כשאחריה ראש העין במקום השני ויהוד במקום השלישי.
מודיעין עילית, כצפוי, נמצאת בצד השני של הרשימה: במקום ה-64 (אחד לפני האחרון) ברשימת הערים. אך אולי הקוראים יופתעו מכך ש- 11.7% מבני גיל הגיוס בעיר החרדית כן מתגייסים לצה"ל. ומתוכם – 56% הולכים לקרבי. את החיילים האלה תוכלו למצוא בעיקר בנח"ל החרדי ובגדוד "נצח יהודה". שאר המתגייסים ממודיעין עילית, שלא מגיעים לשירות קרבי, מגיעים מן הסתם לרבנות הצבאית, לתפקידי מש"ק דת או משגיחי כשרות.
הכל מתחיל בבית הספר
בעיריה מסבירים את ההישג בכך שבעיר מתקיימת פעילות רבה לעידוד הגיוס לצה"ל הנעשית לאורך כל השנה. כך לדוגמה בשנים האחרונות פועלת התכנית העירונית "קו לגיוס" בשיתוף עם משרד החינוך וצה"ל ובה שכוללת הרבה מאד תכנים ופעילויות בתחום מורשת ישראל וגיוס לצה"ל.
בנוסף נערכת בבתי הספר התיכונים בעיר הכנה לתלמידים לקראת צו ראשון הכוללת סיור מקדים בלשכת הגיוס והדמיית הצו. חיילים קצינים, בוגרי מערכת החינוך של מודיעין, וכמובן גם פורשי צבא בדרגות גבוהות, מגיעים לבתי ספר ומקיימים בהם סדנאות הכנה לקראת הגיוס בקרב תלמידי שכבות י"א וי"ב.
גם מחלקת הספורט העירונית מפעילה תכנית הכנה לצה"ל לכושר קרבי, הכוללת הכנה לימי סיירות ותחרות כושר קרבי עירונית. בתי הספר העל יסודיים בעיר אימצו חטיבת שריון סדירה ומקיימים עם חיילי החטיבה מפגשים במהלך שנת הלימודים במהלכם השתתפו התלמידים בעצרת התייחדות של החטיבה עם משפחות חיילי החטיבה שנפלו במהלך פעילות החטיבה.
ראש העיר חיים ביבס, בעצמו סא"ל במילואים, אמר לאחר פרסום הנתונים: "העובדה שמדובר בשנה רביעית ברציפות בה נמצאת העיר במקום הראשון מראה על המשכיות ועקביות של מערכת החינוך העירונית. אני מצדיע לבני הנוער שלנו על ההישג המרשים. החינוך לתרומה למדינה ונגד סרבנות מתחיל בבית וממשיך במערכת החינוך המצוינת בעיר, דרך המורים והמנהלים ועד תכניות מיוחדות שאנחנו מקיימים לקראת השירות הצבאי. בני הנוער של מודיעין מכבים-רעות הם גאוות העיר שלנו וההישג הוא של העיר כולה".
הטובות לטיס
מי שהיא אולי הדוגמה הטובה ביותר לעובדה שמודיעין נמצאת בראש רשימת הגיוס לצה"ל היא מאיה קויבסקי, שאמורה להתגייס ביולי 2014 לצה"ל ונמצאת כרגע במכינת "התבור", שהיא מכינה קדם צבאית בנצרת עילית. מאיה, שסיימה את י"ב בעירוני א' בקיץ האחרון, לא היססה ללכת למכינה ואפילו שהדבר יעלה לה בשחרור מצה"ל שנה אחרי חברותיה.
"אני חושבת שכל צעיר צריך ללכת למכינה וללמוד על המדינה ועל העם שלנו, זה תורם לי המון לקראת השירות הצבאי", היא אומרת. מאיה בכלל לא התחבטה בשאלה האם להתגייס לשירות משמעותי והגישה בקשה להתקבל לקורס טייס. "אני עכשיו באמצע הבדיקות הרפואיות בתל השומר ואני מקווה לסיים בהצלחה".
כשאני שואל את מאיה מהיכן הרעיון ללכת דווקא לקורס טייס הקשה היא מסבירה: "אבא שלי היה בקורס טייס ונפל ולכן זה חלום ילדות שלי להמשיך את מה שהוא הפסיק. יש לי כמובן תמיכה מלאה מההורים בעניין הזה".
ואם לא תגיעי בסוף לקורס טייס, לאן תרצי ללכת?
"האופציה השניה שלי היא להיות מדריכת הו"ד. כלומר מדריכת הוראה ופיקוד, שזה לעבוד עם אוכלוסיות חלשות של חיילים עם בעיות קשות. זאת עבודה לא פשוטה, אבל אני מרגישה שהמכינה הקדם צבאית נותנת לי הכנה טובה לשירות הצבאי".
את מבינה את הצעירים בגילך שלא רוצים להתגייס לצבא?
"כן ולא. אני יודעת שיש מקומות שבהם הצבא זה לא ממש בלב העניינים, כאן במודיעין יש הרבה מוטיווציה וזה נובע בין השאר גם מכיוון שהרבה צעירים כאן הולכים למכינות ומקבלים מורשת בבית ובבתי ספר. אני למשל הייתי הרבה שנים בצופים וכבר אז ידעתי שאני ארצה לשרת שירות משמעותי בצבא, שם נדבקתי בחיידק הזה".
"מי יעשה את העבודה?"
עוד מייצג נאמן של מודיעין הוא שי ג'יבלי, בן 20 לוחם בחטיבת הנח"ל בפלוגה המסייעת. גם הוא בוגר עירוני א' שנפל במיונים לקורס טייס, הלך והגיע לנח"ל: "היה ברור לי שאהיה לוחם, לא רציתי שום דבר אחר, הציעו לי ללכת לעתודה האקדמית וללמוד משהו שיועיל לי בחיים אחרי הצבא, גם ההורים לחצו עליו אבל אמרתי לכולם: לא מעניין אותי שום דבר אחר, אני הולך רק לקרבי. בסוף ההורים הבינו ואמרו לי 'אנחנו איתך בכל מה שתעשה'.
גם שי ספג את ההכרה בחשיבות השירות צבאי קרבי במהלך לימודי בבית הספר: "מודיעין זו עיר עם הרבה אנשי צבא ובבית הספר הביאו לנו המון הרצאות על הצבא וכך נחשפתי לזה, עד כיתה י-י"א זה לא היה כל כך עניין מרכזי אבל מאז ובעיקר אחרי המסע לפולין ידעתי כבר שאני חייב ללכת לקרבי. זה לא כיף וזה בטח לא קל להיות חייל קרבי, אבל תמיד חשבתי שאם לא אני ולא אחרים נלך לקרבי, אז מי יעשה את העבודה?".
(צילום: דובר צה"ל)