מצפצפים על החוק

יהודה גולן ואיילת רוטה גבאי
2013-11-03 00:00:00
2013-11-03 00:00:00

בשבוע שעבר פירסמה עמותת 'אור ירוק' סקר מאד לא מחמיא לגבי התנהגותם של נהגים צעירים על הכבישים בכל הקשור לעבירות תנועה חמורות, כמו עקיפה בקו הפרדה לבן, חציית רמזור אדום, נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים, שיחות בסלולאר בלי דיבורית ונהיגה במהירות מופרזת.

הנתונים היו קשים בכל הארץ, כשלמעלה מ-70% מהנהגים הצעירים הודו שהם נוהגים במהירות מופרזת או כשהם עייפים מדי, 12% הודו שהם נוהגים תחת השפעת אלכוהול, 14% הודו שביצעו עקיפה בקו לבן ועוד 5% הודו שחצו רמזור אדום.

מודיעין שייכת למחוז המרכז, שם התגלו נתונים קשים במיוחד – בין השאר הודו בסקר בגלוי 53% מהצעירים שהם שולחים מסרונים ומדברים בסלולאר בעת הנהיגה, ולא מדובר במקרה חד-פעמי.

שמואל אבואב, מנכ"ל עמותת 'אור ירוק', אמר בעקבות ממצאי הסקר כי "ככל הנראה שיעורי הנהיגה לא מספיקים כדי להכין את הצעירים להתמודדות עם הסכנות שבכביש".

מסתבכים ומסתירים

אחד מעורכי הדין הפועלים במודיעין ומתמחה בעבירות נהיגה של צעירים הוא רחמים דיין ממכבים, קצין משטרה ותובע משטרתי בעברו, שמכיר היטב את המתרחש משני עברי המתרס. הלכנו לשמוע ממנו מדוע בני הנוער מזלזלים כל כך בחיי אדם ומסכנים את עצמם ואת הסביבה בנהיגה כזו.

"מגיעים אליי הרבה נהגים צעירים שמתגוררים בעיר ושהסתבכו עם המשטרה, מדובר בעיקר בבעיית נהיגה תחת השפעת אלכוהול אבל גם בהרבה נהגים צעירים שנתפסו בנהיגה במהירות גבוהה, שמבקשים שאציל אותם מפסילה ארוכה מאד, מקנסות כספיים גבוהים וגם ממאסר על תנאי", אומר עו"ד דיין.

הוא מספר על מקרה שמטופל על-ידו ממש בימים אלה, שממחיש את הרגלי הנהיגה של הצעירים: "בחודש ספטמבר 2012 צולם לקוח שלי, תושב העיר, נוהג ברכב גרמני יוקרתי במהירות 134 קמ"ש במקום 90 קמ"ש. מצלמת המהירות החדשה תיעדה את הרכב נוסע במהירות של 44 קמ"ש מעל המותר, והבחור קיבל הזמנה לדין.

כשפנה אלינו הוא ציין כי עברו התעבורתי 'נקי' ככל שידוע לו, וכי הוא אמנם צעיר יחסית בגיל אך 'מקפיד' על חוקי התעבורה, ולכן חשב שהסיטואציה תפעל לטובתו ודווקא תטה את הכף לזכותו.

התביעה במשפט דרשה ארבעה חודשי פסילת רישיון הנהיגה, בנוסף לפסילה על תנאי וקנס כספי, וזאת מכיוון שלבחור יש תיק ממש לא 'נקי' בתחום התעבורה. כששאלתי אותו מדוע לא גילה לי שיש לו עבירות רשומות בתיק, הוא ענה לי: 'אתה מתכוון לרמזור האדום ההוא, זה סתאאאם שטויות! המשטרה חיפשה אותי כשיצאתי מהבר'. כלומר הבחור הצעיר התייחס לחציית רמזור אדום ב: 'זה סתאאאם שטויות, כאילו אי ציות לרמזור אדום הוא עניין של מה בכך ובכלל המשטרה חיפשה אותו".

הקלילות הבלתי נסבלת של התירוצים

"עכשיו", מספר עו"ד דיין, "המשימה הפכה לקשה בהרבה, בניסיון למזער נזקים עבור אותו לקוח. בסופו של דבר לאחר שנחשף בבית המשפט חומר החקירה, לרבות דו"ח הצילום, הגענו להסדר טיעון עם התביעה המשטרתית  והבחור קיבל פסילת רישיון לשלושים יום בלבד וקנס כספי. מיותר לציין כי כעבור מספר חודשים שוב נתפס הבחור הצעיר על רכב היוקרה הגרמני שלו כשהוא טס במהירות גבוהה. עכשיו נראה איך הוא ייצא מזה, לא פשוט".

לקוח נוסף של עו"ד דיין, המשרת עדיין בצבא, נתפס על-ידי המשטרה כשהוא נוהג וברכבו עוד שניים מחבריו. החבר'ה יצאו מבילוי במועדון באזור המרכז והתכוונו לשוב לביתם במודיעין. אלא שהם לא שמו לב שמחוץ למועדון המתינה ניידת משטרה, שחיפשה נהגים שיכורים.

למרות שחבר טוב שלא שתה הציע לשמש 'נהג תורן' לחבורה העליזה, הצעיר דחה את ההצעה והשיב לחברו בקלילות: "אל תדאג, אני בסדר גמור, שלושה צ'ייסרים של עראק וקצת בירה לא יפילו גולנצ'יק כמוני כל כך מהר".

הבירה והצ'ייסרים אולי לא יפילו את האיש, אבל השוטרים בהחלט הפילו אותו. עו"ד דיין מספר: "הבחור נעצר ובמקום נערכה לו בדיקת 'נשיפון', שהיא בדיקה מקדמית למכשיר ה'ינשוף'. בדמו של הגולנצ'יק התגלתה כמות אלכוהול של 340 מיקרוגרם, הוא כמובן עוכב לחקירה ורישיונו נפסל לשלושים יום במקום, בהליך מינהלי. הבחור הגיע אליי וביקש שאייצגו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. בדיון התגלו כמה כשלים ראייתיים, שהובילו את התביעה למזלו של החייל לרדת מהדרישה לשלול את רישיונו לשנתיים וחצי ולדרוש גם מאסר על תנאי וקנס כספי גבוה. בסופו של דבר הבחור יצא בזול ורישיונו נפסל לשישה חודשים, כולל חודש הפסילה המנהלית שכבר ריצה".

אותם 340 המיקרוגרמים בדמו של הגולנצי'ק עלו לו במחיר יקר, אולם התחושה היא שהצעירים לא ממש מבינים את משמעות הנהיגה תחת השפעת אלכוהול.

עוד מקרה בו מעורב נהג צעיר תושב מודיעין שהגיע לטיפולו של עו"ד דיין אירע ביציאה מאירוע משפחתי. הצעיר שמח קצת יותר מדי עם בני משפחתו, והחליט לאחר שתייה מרובה לנהוג לקיוסק קרוב בכדי לקנות סיגריות. אלא שבדרך הוא נתפס על-ידי שוטרים, כשבדמו ריכוז אלכוהול העולה על 500 מיקרוגרם. רישיונו כמובן נשלל מנהלית במקום והצעיר זומן לבית המשפט לתעבורה בתל אביב.

"הורי הצעיר פנו אליי וביקשו שאסייע להציל את רישיון הנהיגה שלו, וזאת לאחר שניסיון שלהם לפנות לתביעה המשטרתית באופן עצמאי כדי לחסוך עלויות הגנה משפטית, כנראה לא צלח", מספר דיין.

התברר כי גם לצעיר הזה יש עבר תעבורתי לא נקי ולא פשוט בתוך פרק זמן די קצר בו החזיק ברישיון נהיגה. בגלל היסטוריית ההרשעות התביעה דחתה את טענות ההורים על מצב כלכלי קשה – במיוחד לאור העובדה כיהבחור נתפס נוהג במכונית 'הונדה אקורד' חדשה. התביעה ביקשה בבית המשפט לפסול את רישיונו לשלושים וארבעה חודשים, להוסיף גם עונש מאסר על תנאי וכן קנס כספי משמעותי.

סיכון גבוה פי 11

עו"ד דיין מציין שתי עבירות תנועה אופייניות במיוחד לבני נוער ונהגים צעירים: נהיגה במהירות מופרזת ונהיגה תחת השפעת אלכוהול. הוא מספר על עונש שהוטל בשווייץ על נהג צעיר ש'טס' במכונית ה'פרארי' שלו ונתפס: "הוא חטף קנס בשווי 1.2 מיליון שקלים!".

דיין מציין עם זאת, כי יש לזכור שעו"ד מומחה בתחום התעבורה יכול להועיל רבות בדיון המשפטי, לאחר שכבר נתפסים על עבירה או עבירה לכאורה. בדיקה מדוקדקת של חומר הראיות, פלטי ה'ינשוף' ודו"חות השוטרים על-ידי עו"ד המתמחה בתחום יכולה לעיתים קרובות להטות את הכף ולשנות באופן דרמטי את התמונה וכפועל יוצא את הענישה הצפויה.

איילת מאליס, מנכ"ל עמותת 'ישראל אומרת לא לסמים' העוסקת גם בהשפעות הקשות של האלכוהול על בני הנוער, מציינת כי "תאונות הדרכים הן הסיבה הנפוצה ביותר למוות בקרב בני נוער, וממחקרים שנעשו בארצות הברית התברר כי שליש מהנהגים הצעירים שם נהגו תחת השפעת אלכוהול".

לדבריה, "ממחקרים סטטיסטיים עולה כי הסיכון של נהג להיהרג בתאונת דרכים עקב השפעת אלכוהול גבוה פי 11 מזה של נהגים האוחזים בהגה בלי אלכוהול בדמם. האלכוהול מעוות את הקליטות החושיות ואת כושר השיפוט של האדם. אנשים תחת השפעה של אלכוהול מודים שזמן התגובה שלהם איטי יותר מאשר כשהם לא שותים, ושהם לוקחים סיכונים רבים יותר משהיו לוקחים אילו היו פיכחים".

טיפים של עורך דין

  • שוטר סימן לכם לעצור – תעצרו. אם לא תעצרו יש סיכוי גבוה מאוד שבין יתר העבירות שתואשמו בהן בהמשך תואשמו גם באי ציות להוראת שוטר, ואם תחליטו להתחמק מהשוטר, ייתכן אף שתואשמו בעבירות פליליות – לא רצוי בכלל.
  • השוטר הציג בפניכם את צג מכשיר המהירות וביקש את תגובתכם? אל תודו. תמתינו לדיון.
  • אל תתחננו על נפשכם שהשוטר יוותר לכם – זה לא עובד, ואם החמרתם את מצבכם כי סיפרתם לשוטר שכבר נתפסתם בעבר ויש לכם 'על תנאי' ואתם ממש מתחננים – הודאתכם תירשם והדבר ישמש כראיה נגדכם.
  • אם אתם בטוחים שלא ביצעתם כל עבירה – אמרו זאת בפה מלא לשוטר. רצוי אפילו לבקש מהשוטר שייגש עמכם לתמרור הקרוב על-מנת להוכיח באופן מיידי כי קיימת לכם הגנה.
  • אל תנסו להתווכח עם השוטר על דברים שבהם לרוב אינכם מבינים. אל תאמרו לשוטר ש"מסתובבים רוצחים וטרוריסטים בחוץ" והוא נטפל דווקא אליכם, ובטח אל תאמרו לשוטר שאתם משלמים את שכרו… הדבר עלול להוביל להאשמה של העלבת שוטר ולפתיחת תיק פלילי.
  • לגבי הקלטה: אם עצר אתכם שוטר – הקליטו את ההתנהלות ביניכם – בסמארטפון, במצלמה. זו לא עבירה, זו זכות המוקנית לכם, והדבר עשוי להוביל לזיכוי בסופו של יום.
  • בנאלי, אבל: אם שתיתם אלכוהול – אל תנהגו. אם בכל זאת נהגתם, אל תסרבו לבדיקת ה'ינשוף' – נהג המסרב ללא סיבה מוצדקת ייחשב כשיכור וכמעט שלא יעמדו לו טענות הגנה.
  • עמדו על זכותכם להתקשר לעורך דין. עימדו על זכותכם שייערך לכם 'דוח מאפיינים'. דוח תקין ישמש אתכם בעתיד. זיכרו – כל אשר תאמרו עלול לשמש כראיה נגדכם.
  • לסיכום, הטיפ הטוב ביותר הוא לנהוג לפי החוק ולשמור על עצמכם ועל הסובבים אתכם.

"במודיעין מתנהגים אחרת". האמנם?

בני הנוער מודים ב'התפלקויות' ו'התחלקויות' בשמירה על החוק בעת נהיגה, אבל מורי הנהיגה בטוחים: "פה זה לא קורה, סתם מנסים לומר שאנחנו לא עושים את עבודתנו נאמנה"

"תמיד יש לנו נהג תורן. אם הוא שותה זה רק בירה או שתיים בתחילת הערב"; "אני אף פעם לא נוסע במהירות מופרזת, אבל לפעמים בסוף יציאה, כשאני כבר ממש גמור מעייפות, אני לוחץ קצת יותר חזק על הדוושה, העיקר שנגיע יותר מהר, לפני שאני נרדם"; "אני בדרך כלל לא מסמס בזמן נהיגה, אבל יש מקרים חריגים". המשפטים מדליקי הנורה האדומה האלה נאמרו בשבוע האחרון על- ידי בני נוער מודיעיניים אקראיים, כאלה שסיימו יום לימודים באחד התיכונים בעיר, והסכימו לעצור לרגע ולספר לנו על הרגלי הנהיגה שלהם. הם אינם מייצגים או משקפים את כלל חבריהם, נהגי מודיעין הצעירים, אך גם הדוגמאות הבודדות, והאמירות שנאמרו בתמימות, מחזקות את ממצאי הסקר שנערך בשבועות האחרונים על-ידי עמותת 'אור ירוק'.

נזהרים על הרישיון

הגענו באחד מימות השבוע לשער אחד התיכונים הגדולים בעיר. בסופו של יום הלימודים יצאו החוצה תלמידי הכיתות הגבוהות, רובם כבר אוחזים ברישיון חדש וטרי. "אנחנו מאוד נזהרים על הרישיון שלנו", סיפר אחד מהם, תלמיד כיתה י"ב, "אני יודע שבגלל הגיל שלי אני תמיד על הכוונת של המשטרה, ואני נזהר מאוד במקומות שידוע שיש בהם שוטרים".

ובמקומות אחרים?

"אני משתדל לשמור על החוק", הוא מחייך, "אבל לפעמים החוק הוא לא הגיוני. כנהג חדש מותר לי להסיע רק שני נוסעים, אבל מה קורה אם אנחנו יוצאים לתל אביב ויש עוד חבר שרוצה לבוא? נשאיר אותו בבית? אז כשיש שוטרים באזור אחד מוריד את הראש שלא יראו אותו".

מורי הנהיגה: המצב במודיעין שונה, בני הנוער אחראיים

"אני מורה נהיגה יותר מעשר שנים ופעיל ב'אור ירוק'", מגיב על נתוני הסקר איציק סנדלר, מורה נהיגה מקומי וותיק, "ולצערי לפעמים אני מודע לזה שבני נוער שרק קיבלו רישיון נהיגה חוצים קו אדום ומנסים לבדוק את הסיכונים. למרות זאת תחושת הבטן שלי היא שמודיעין שונה ממה שנמצא בסקר של 'אור ירוק'. אני חושב שדווקא הנהגים הצעירים שלנו לא ממהרים לחצות את הקווים האדומים ולעבור על הכללים".

במה שונים לדעתך הנהגים הצעירים של מודיעין משאר הנהגים הצעירים?

"בתחושה שלי הנהגים של מודיעין נוטים דווקא להוקיע נהיגה תחת השפעת אלכוהול או עבירות תנועה אחרות. יצא לי לשמוע מבני נוער שכאשר הבינו שהנהג שעומד לעלות על ההגה לא כשיר לנהיגה, הם ביקשו ממנו לעצור וירדו מהרכב. אני לא חושב שהנתונים של 'אור ירוק' מייצגים את מודיעין כי הנהגים הצעירים כאן הרבה יותר חוששים על הרישיון שלהם וחוששים מה'ינשוף'. הם יודעים שרישיון של נהג צעיר זה רישיון על-תנאי לשנתיים, ונהג צעיר שנתפס בנהיגה לא זהירה, תאונה או אלכוהול, הרישיון נלקח ממנו מיידית והוא צריך לעשות שוב את כל התהליך – תיאוריה וטסט מעשי, כדי לקבל רישיון. היה לי תלמיד שחזר על הרישיון כי נתפס מסיע בן אדם אחד יותר מהמותר, הייתה לי תלמידה שנתפסה על אלכוהול, אבל אלה מקרים שוליים, אני לא חושב שזה מייצג את הכלל. יחסית לשאר הארץ מצבנו טוב, העבודה החינוכית של הרשות ובתי הספר עושה את שלה והמציאות שלנו שונה מזו של הסקר".

נתוני 'אור ירוק' הצליחו להפתיע ואף להכעיס גם את מורה הנהיגה המקומי הוותיק, יוסף לב. "אני לא רואה את הדברים האלה בין הצעירים שאני מכיר", הוא מדגיש, "הנתונים האלה מרגיזים אותי באופן מיוחד כי המגמה של פרסום נתונים כאלה היא הטלת ביקורת במורי הנהיגה".

למה אתה מתכוון?

"יש פה ניסיון לטעון שאנחנו לא עושים את עבודתנו נאמנה ולא יודעים לעבוד ולחנך את הנהגים הצעירים. אנחנו יודעים מה שאנחנו עושים ואנחנו לא רק מלמדים נהיגה אלא גם מכניסים ערכים לתלמידים. סקר כזה לא באמת מציג ממצאים אמיתיים, כי על כל אחד שענה יש עשרה שלא ענו, ואולי הם היו נותנים תשובות אחרות. אחוזים כאלה לא קרובים למציאות כי הנהגים הצעירים עובדים מאוד קשה בשביל הרישיון שלהם, והם בעצמם אומרים לי ששום דבר לא שווה להם לאבד את הרישיון. הצעירים שאני מכיר לא יתנו לנהג שלא נמצא מאה אחוז במיטבו לעלות על ההגה. הם ייצאו מהרכב ולא ימשיכו לנסוע, ואני שומע מספיק סיפורים כאלה מבני נוער. יכול להיות שהסקר הזה משקף נהגים צעירים במקום שבו נערך הסקר, אבל כאן, במודיעין, אני לא מכיר את התופעה הזו. ערכים שמורה נהיגה נותן נשארים לכל החיים ואין להם תאריך תפוגה של חיי מדף".

הדר ספין, בן 18: "אני לא עובר עבירות תנועה, הרישיון שלי חשוב לי מדי. רישיון נהיגה זה האופציה היחידה לצאת ממודיעין עבור בני הנוער, אי אפשר לצאת מכאן בלי רישיון ואף אחד לא באמת מוכן לסכן אותו".

ביציאות אתם שותים אלכוהול?

"כן, אבל בעיקרון תמיד יש נהג תורן שלא שותה שום דבר. אני חושב שבאופן כללי לנערי מודיעין הרישיון הוא הכרחי וחשוב מדי בשביל לאבד אותו על שטויות".

צילום: אילוסטרציה

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות