סגן ליאור ניסן מרעות עולה על ספינת הטילים

יהודה גולן
2013-09-16 01:00:00
2018-09-06 01:00:00

בעוד שבוע, אחרי חופשה רגילה וכמה ימי נופש בחו"ל, יעלה סגן ליאור ניסן, תושב מודיעין, על ספינת הטילים 'יפו' ויתחיל את תפקידו הראשון כקצין בחיל הים הישראלי.

ניסן מתרגש מאד לקראת התפקיד החדש, שכן רק ביום רביעי האחרון עמד על מגרש המסדרים בבסיס חיל הים בחיפה עם עוד כמה עשרות צוערים שסיימו את קורס החובלים הקשה והמפרך של צה"ל, שבסיומו קיבלו את דרגות הסגן. למפקד הצעיר ברור כי מעכשיו מתחילים למעשה החיים האמיתיים  בים והשירות הצבאי 'בתכל'ס'.

אתה יודע שהשבוע אנחנו מציינים ארבעים שנה למלחמת יום כיפור.

"כן, אני מכיר את חלקו של חיל הים במלחמה הזאת, שדווקא הייתה מלחמה מוצלחת מאד מבחינת החיל ותוצאותיה, חיל הים עשה דברים יפים מאד במלחמת יום הכיפורים"

דיברו אתכם בקורס על מורשת הקרב של החיל?

"בהחלט, זה היה חלק מרכזי בקורס שלנו, למדנו על כל ההצלחות במלחמה, על קרב לטקיה שהיה קרב טילי הים-ים הראשון בעולם מול חופי נמל לטקיה בסוריה, שבו סטי"לים שלנו ניצחו ספינות סוריות".

אז אולי תשמח לדעת ששכן שלך פה ברעות השתתף בקרב לטקיה?

"מה באמת? מי זה?", ליאור מתרגש ומופתע.

סגן-אלוף עודד מלניק, שהיה קצין צעיר במלחמה.

"אני לא מכיר אותו, הוא גר ברעות? על איזו ספינה הוא שירת?".

על ספינת הטילים 'חנית'.

"וואוו, על ה'חנית', מה אתה אומר?", ליאור לא מסתיר את התפעלותו והתרגשותו גוברת, "ה'חנית' היא ספינה עם מסורת אדירה, זה שם דבר בחיל הים".

כן, במלחמת לבנון השנייה היא ספגה טיל מול חופי לבנון וארבעה לוחמים נהרגו עליה?

"אני יודע, אבל זו לא אותה ספינה, אלא ספינה חדשה שקיבלה את השם 'חנית', במקום ה'חנית' הישנה".

 

ניסן. "חובלים חייבים להיות הכי טובים גם במישור הטכנולוגי"

מאד מרוצה

ליאור אמנם רק בן 21 אבל במהלך השנתיים וחצי האחרונות בהן השתתף בקורס חובלים התובעני הוא כבר הספיק לרכוש תואר ראשון מאוניברסיטת חיפה ולגבש דעה לגבי שש שנות הקבע שבפתחן הוא ניצב.

קורס החובלים בצה"ל הוא אחד מקורסי הדגל, לצד קורס טייס. הקורס נחשב לאחד הקורסים היוקרתיים מכמה סיבות: מספר המסיימים אותו מצומצם, ומי שזוכה מסיים אותו כקצין ימי ובעל תואר ראשון מאוניברסיטת חיפה.

עם סיום הקורס, כמו בקורס טייס, מקבלים החניכים דרגת סגן. ליאור ניסן, שלמד בתיכון 'מכבים-רעות' במגמת פיזיקה ומחשבים, והיה בתנועת 'הצופים', הגיע לקורס חובלים לאחר שנשר מקורס טייס, ולמרות זאת הוא מדגיש כי הוא מאוד מרוצה מהמקום בו הוא נמצא.

אביו, משה ניסן, היה קצין בקבע הרבה שנים בתחום המיחשוב ומאז פרש מצה"ל עובד בחברת ביטוח, בתחום המחשבים. אמו שושנה מורה במקצועה, ולליאור אח גדול, אלדר, עתודאי בן 30 המשרת כקצין בחילות השדה.

כחובל על ספינה איך אתה רואה את הדרישות הגבוהות אותן תידרש להפגין במהלך שירות?

"ראשית, הכשירו אותי במשך שנתיים וחצי וזה הרבה מאד זמן. אנחנו, כל בוגרי הקורס, משתלבים כמפקדים בכלי השייט השונים ונדרשות מאיתנו מיומנויות גבוהות, גם במישור הפיקודי, וגם כמובן במישור האישי והיחסים עם החיילים, כי הים הוא זירה שמספקת אתגרים רבים לחיילים ויותר מכך למפקדיהם, מבחינת תקופות ממושכות של הפלגות,  צפיפות גבוהה וכמובן תנאים פיזיים ייחודיים שלא ניתן לעמוד בהם בלי סבלנות ובלי כישורים חברתיים מפותחים".

חובל צריך גם לדעת להפעיל מערכות מורכבות ומסובכות.

"נכון, ולכן חובלים חייבים להיות הכי טובים גם במישור הטכנולוגי, כקצינים שאחראיים לתפעול מערכות הלחימה שנחשבות למתקדמות, למובילות ולמסווגות ביותר בעולם כיום".

בוא נחזור לקושי הפיסי של להיות על ספינה בהפלגה ממושכת. איך מתרגלים?

"מתרגלים, עובדה. במהלך הקורס הייתי כבר כמה פעמים על ספינות בהפלגות שנמשכו מספיק זמן כדי להבין עד כמה זה קשה. הוצבתי על אניות למשך מספר חודשים והתרגלתי כבר לא להיות על האדמה היציבה".

ומעבר לזה, הריכוז עם אנשים רבים במקום צפוף, אין לך אפשרות לרגע של שקט למצב בו תרצה להיות עם עצמך, אתה יודע, סתם לשבת ולנקות את הראש בשקט ולבד.

"נכון זו בעיה גדולה על הים, אבל מי שמכין את עצמו מסוגל לעבור את התקופות האלה יחסית בסדר. הקורס מכין אותך לחיות אחד בתחת של השני. מהר מאד אתה מבין שתצליח רק אם תפעל בקבוצה, לבד לא תצליח לעשות כלום".

 

 

קורס חובלים 2013.  "לבד לא תצליח כלום" 

זה נחמד לומר את זה, אבל בתכלס' מה עושים אם אתה תקוע עם מישהו שאתה לא בדיוק מסמפט?

"אשיב לך במשפט אחד שמתמצת את הכל: ככל שאתה סובל יותר עם בן אדם אחר, כך תהיו אחר כך חברים טובים יותר".

והתובנה הזו נותנת לך כוח לעבור את השלב הקשה הזה?

"זה לא עניין של כוח, אלא של הבנה שכך העסק פועל ומתפקד על הים".

וזה אולי ההבדל בין טייס שמחזיק כלי ששווה מאות מיליונים לבין מפקד ספינה, שגם מחזיק ביד מאות מיליונים אבל במקביל אחראי  על עוד עשרים-שלושים אנשים?

"ברור שבתור חובל ומפקד יש אחריות עצומה על חיי עוד אנשים, בקורס למדנו הרבה מהי אחריות ומהי מקצוענות. כשהתחלקנו למגמות הבנתי שכל אחד חייב להיות מקצוען במגמה שלו, אם זו מגמת שייט או אלקטרוניקה".

ואיך תירגלתם בקורס את המושג אחריות?

"כחניכים בכל פעם שהיתה משימה היינו מתחלקים לבעלי תפקידים, ובכל תרגיל יש מפקד ויש סגן, ואז אתה ממש מפקד לכל דבר, יש לך אחריות על התרגיל ועל האנשים שמתחתיך, ובתרגיל הבא החבר שלך הוא המפקד ואתה מתחתיו. כך מתרגלים את הדברים".

ואתה עצמך תרצה להיות מפקד כלי שייט, או אולי מפקד ספינת טילים?

"עדיין מוקדם לחשוב על זה. למרות שאני יודע שלהיות מפקד סטי"ל זה תפקיד כבד מאד, ולכן זו גם החלטה קשה מאד, שאי אפשר לקבל ביום אחד ככה סתם, בשלב זה של הקריירה, לפחות לא אצלי. אני עדיין לא חושב על התפקיד הזה".

להפגין יכולות בתחומים רבים

אורכו של קורס החובלים הוא כשנתיים וחצי, ובוגריו כאמור נדרשים לחתימה לשירות קבע ראשון בן שש שנים מרגע הסמכתם כחובלים.

בתקופת הקבע הראשונה מתרכז החובל בדרך כלל בתפקידי קצונה שעדיין לא פותחים לו את הדרך לפקד על ספינה. כך גם ליאור מסביר כי "התפקיד הראשון שאני אמור למלא מייד לאחר הקורס הוא סגן קצין מכונה על ספינת טילים. כאמור זו תהיה ספינת הטילים אח"י 'יפו' שעליה אני עולה לאחר הרגילה שלי".

כמה זמן תהיה סגן קצין מכונה?

"התפקיד הראשון שלי יימשך כשנה וחצי, לאחר מכן אני אמור לפי אופק הקידום שלי להגיע לקורס השלמה שנמשך חצי שנה, ואז אוסמך להיות קצין מכונה על ספינה".

איך בנוי הקורס המפרך שעברת מבחינת מסלולי הכשרה והתקדמות?

"הקורס מחולק לשלוש מגמות: המגמה הראשונה היא מכונות, השניה היא אלקטרוניקה – לוחמה אלקטרונית – והמגמה השלישית היא מגמת שייט שכוללת שני ענפים: גנ"ק – גילוי, ניווט וקשר, ונשק – שזה אומר תיפעול כל מערכות הנשק שעל הספינה".

החובלים העתידיים נדרשים במהלך הקורס להפגין יכולות בתחומים רבים, יכולות פיקוד ומנהיגות, התמודדות עם מצבי לחץ, עמידה במאמץ פיזי ומנטאלי ויכולת למידה מפותחת תוך התמודדות עם חומר עיוני רב. בחיל הים מדגישים כי חניכי קורס החובלים עוברים טירונות בסיסית בבסיס ההדרכה בחיפה, שמתמקדת בהקניית עקרונות החיילות הבסיסית בים. השלב כולל הסמכה לפיקוד על סירת גומי מהירה וניהול גשר הפיקוד של אניית סוחר במהלך הפלגה לחו"ל אליה מצוותים החניכים. 

לאחר מכן מגיע שלב הימ"פ – ימאות ופיקוד, שמתקיים בבסיס חיל הים באילת. זהו השלב הסיזיפי ביותר בקורס, במהלכו בודקים מי מהחניכים באמת מספיק חזק ורוצה להיות חובל. שלב זה כולל קשר מועט מאוד עם העולם החיצון, פעילות אינטנסיבית, וכמעט נתק מוחלט מהבית והמשפחה.

השלב הבא בקורס הוא שלב מתקדם, המתמקד בפיקוד על כלי הבט"ש – הביטחון השוטף, תוך כדי פעילות של איתור והשמדת פעילות חבלנית עויינת, זיהוי ושיבוש הברחות אמל"ח (אמצעי לחימה, כלומר נשק ותחמושת) וניטרול איומים בים. זו בעצם הפעם הראשונה בה חווים החניכים הפלגות על כלי השייט שעליהם הם עתידים לפקד – בעיקר ספינות טילים – שהן הכוח הלוחם המרכזי של חיל הים.

תואר ראשון, תוך כדי ובלי הנחות

השלב הבא הוא שלב האקדמיה, הכולל לימודים אקדמאים לתואר ראשון באוניברסיטת חיפה, במהלכם משתלבים לימודי ים. זאת לא משימה פשוטה, ולמי שסבור שכאן טמון הצ'ופר – להשלים תואר אקדמי תוך כדי השירות הצבאי – נציין רק כי החניכים נדרשים ללמוד חומר רב בתוך זמן קצר מאד, למה? כי אין לצה"ל זמן מיותר, ואת התואר ראשון מסיימים החובלים לעתיד בתוך שמונה חודשים בלבד.

לאחר סיום האוניברסיטה מתחלקים החניכים למסלול צוללות ולמסלול ספינות קרב. אז מתחיל השלב הייעודי, בו מתמקדים החניכים בלימוד ובהפעלת  ספינות הטילים והצוללות של חיל הים, וכן בפיקוד על צוותי לוחמים בפעילות מבצעית. השלב הייעודי כולל ברובו שהייה והתנסות מעשית בשטח, כלומר על הספינות עצמן, כחלק מצוות אורגני של כלי השייט.

מבחן המצויינות האולטימטיבי

ליאור, איך אתה מסכם את הקורס הארוך שעברת?

"ארוך וקשה".

ישר ולעניין. ומה הייתה החוויה הכי משמעותית בקורס?

"יש בקורס ועדות, שזה בעצם מבחני ניפוי שעושים לך באמצע הקורס. מחצית השנה שלפני הוועדה היא תקופה קריטית, לומדים הרבה מאד חומר בזמן קצר, ויש מתח עצום כי כולם רוצים להצליח. אתה מגיע לוועדה, יושבים מולך כמה קצינים בכירים ושואלים ושואלים, על כל דבר קטן ועל כל פרט. זה מבחן מצויינות ובקיאות אולטימטיבי בכל ההיבטים ובכל התחומים. זו הייתה אחת החוויות המשמעותיות והמעצבות ביותר שלי מהקורס".

מה הן התוכניות לעתיד?

"ראשית תן לי לסיים את הקבע הראשון של שש שנים, אחר כך אחשוב הלאה. בינתיים אני חושב רק על התפקיד הראשון שלי, כסגן קצין מכונה על ה'יפו'".

צילום דובר צה"ל

כתבות נוספות

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

המשך קריאה »