למודיעיניים הנוסעים מדי יום לירושלים ברכבם הפרטי צפויים בעיקר עומסי תנועה ופקקים. הבשורה הטובה היא דווקא למשתמשי התחבורה הציבורית. נתיב תחבורה ציבורית חדש צפוי להיות מסומן כבר בשבועות הקרובים בכביש 443, וחניון 'חנה וסע' גדול ייבנה במצפה מודיעין, למורת רוחם של חובבי הטבע והירק. נוסעים מדי יום בכביש העולה לירושלים? משתמשים בקביעות בכביש 443 או רוכבים על אופניים באזור מצפה מודיעין? הכתבה הזו היא בדיוק מה שאתם צריכים בשביל להתכונן לעתיד לבוא.
העבודות יתחילו ממש בקרוב
"הפרויקט החדש כבר התחיל לרוץ", מדווח מחזיק תיק התחבורה בעירייה, חנן ברנשטיין, "אבל התנאי שלנו היה שלא נכנסים לכביש 443 לפני שמסיימים לסמן את הנתיב החדש לתחבורה ציבורית. זה היה התנאי של העירייה מול משרד התחבורה, כדי לנסות ולמזער את הנזק הצפוי. שני זכיינים כבר החלו בעבודה בכביש 1, אז אני מניח שזה רק עניין של זמן עד שיגיעו גם ל-443".
עניין של כמה זמן?
"עד סוף השנה אמורים לגמור את הנתיב לתחבורה ציבורית. בסופו של דבר זה עניין תקציבי, ולאור הקיצוץ האחרון בתקציב משרד התחבורה התהליך יכול להיות איטי יותר, אבל בטוח שהוא לא יתבטל, יש חמישה זכיינים שכבר מעורבים בפרויקט כולו".
מה כוללת סלילת הנתיב החדש?
"זה יהיה נתיב תחבורה ציבורית על כביש 443 בדרך לירושלים, אבל הוא לא יבוא על חשבון נתיב קיים, אלא יסומן על השוליים של הכביש. לכן, לדעתי, זה ייקח פחות זמן לסמן אותו, כי לא מדובר כאן בסלילת נתיב אלא רק בסימון".
נתיב התחבורה הציבורית הוא רק חלק קטן מהתהפוכות שעומדות לפקוד את כביש 443 בשנים הקרובות. לפני מספר שבועות חשף משרד התחבורה את התוכנית הכוללת שאמורה לשדרג פלאים את כביש 1, הכביש הראשי של מדינת ישראל, המוביל לירושלים. עלות הפרויקט נאמדת ב-2.5 מיליארד שקלים. על פי התוכנית יורחב כביש 1 לשלושה נתיבים בכל כיוון, ותשופר הבטיחות לאורך הקטע המשודרג באמצעות ביטול סיבובים חדים ועליות תלולות, והוספת שוליים רחבים בצידי הדרך. התכנית כוללת גם הקמת מערכת מסועפת של גשרים ומנהרות, וכן שלושה מחלפים חדשים בנווה אילן, חמד והראל. גשר הראל הישן יבוטל, ובמקומו ייכרו שתי מנהרות באורך של כ-700 מטר שיעברו מתחת לרכס הראל. סמוך למחלף החדש יוקם מסוף תחבורה ציבורית שישרת את הנוסעים לירושלים ולתל אביב. במסגרת התכנית גם יבוטל קטע הכביש המסוכן בסיבוב מוצא, ובמקומו יוקמו שני גשרים מקבילים בני שלושה נתיבים באורך של כ-800 מטר, שיתנשאו מעל עמק מוצא. התכנון העתידי הוא שגשר מוצא יתחבר בהמשך לכביש 16, ויהווה כניסה נוספת לדרום ירושלים, בנוסף לכביש 9 המוביל לצפון ירושלים ולרכבת החשמלית שתחבר את בירת ישראל למטרופולין גוש דן בתוך 28 דקות. על התוכנית אחראים במשותף משרד התחבורה וחברת 'נתיבי ישראל' (מע"צ לשעבר). מנכ"ל 'נתיבי ישראל', שי ברס, ציין כי הכביש החדש לירושלים מהווה עורק תנועה לאומי, ומשום כך בכל תקופת הביצוע יישארו שני נתיבים פתוחים לכל כיוון, בדומה למצב שהיה לפני תחילת העבודות. לדבריו, אמצעי השליטה והבקרה האלקטרוניים על הכביש יתוגברו ומרכז הבקרה של חברת 'נתיבי ישראל' יעבוד בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל, ובתיאום עם מינהלות כביש 6 וכביש 431, המשתלבים עם כביש מספר 1. ברס אף הרגיע את חובבי הטבע, ואמר כי בכביש החדש ניתן דגש מיוחד להיבט הנופי והאקולוגי, ובמקביל להתקדמות העבודות יבוצע שיקום נופי מלא, שיכלול העתקה ושימור של הצמחייה הקיימת והחזרתה לשטח בתום העבודות, כמו גם שימור אתרי מורשת לאורך הכביש.
תושבי מודיעין: נא להיכנס לכוננות ספיגה
אם אתם שואלים את עצמכם איך כל זה ישפיע על מודיעין, התשובה היא המספר והכביש 443. בזמן שכביש 1 יעבור מהפך, יהיה על הנוסעים הרבים העולים לירושלים למצוא דרך חלופית. כביש 443, המוביל למודיעין וגובל בה, יהיה זה שאליו יופנו הנוסעים, וכדי לעמוד בעומס הצפוי יעבור גם הוא שינויים ותהפוכות. שר התחבורה ישראל כץ כבר הודיע חגיגית שהכביש ישודרג, והעבודות להרחבת צמתים ונתיבים לכל אורכו, כבר החלו.
לפי משרד התחבורה, שידרוג כביש 443 יכלול, בין השאר, הוספת נתיב שלישי לאורך מספר קטעים של הכביש, שישמשו כנתיב בלעדי לתחבורה ציבורית, וכן הוספת נתיב שלישי לתחבורה ציבורית בכל הצמתים המרומזרים ממחלף בן שמן ועד למחלף מכבים, בשני הכיוונים. חברת 'נתיבי ישראל' גם תעמיד לרשות הנהגים רכבי גרר לחילוץ כלי רכב שיתקעו בכביש מספר 1 ובכביש 443, וחלק ניכר מקווי האוטובוסים הבינעירוניים הנוסעים כיום לירושלים דרך כביש מספר 1 ינותבו ל-443. במשרד התחבורה גם מבטיחים
לטפל במחסומים לאורך הכביש – נקודות שכבר היום, עוד לפני השינויים, גורמות לתושבי מודיעין לעמוד מדי יום בפקקים. במשרד התחבורה מסבירים כי יופעלו עמדות בידוק נוספות במחסומים של כביש 443 (מכבים ועופר), ובכל מחסום תופעל עמדה ייעודית לתחבורה ציבורית. לטובת משתמשי התחבורה הציבורית גם יוקם ליד מצפה מודיעין חניון 'חנה וסע' בחינם, שיאפשר לנהגים המגיעים מדרום הארץ ומכביש 6 להשאיר את רכבם ולהמשיך לירושלים בשאטלים שיגיעו למוקדי התעסוקה העיקריים בתוך העיר. החניון יכלול 500 מקומות חנייה, ובהמשך מתוכננים להתבצע בו עוד 1,800 מקומות חנייה.
לאורך הכבישים 1 ו-443, וכן ביציאות מירושלים ובעיר עצמה, יוצבו מצלמות ושלטים אלקטרוניים שידווחו בזמן אמת על מצב התנועה. כמו כן תוקם עמדה ייעודית במרכז הבקרה של חברת 'נתיבי ישראל' שתפעל 24 שעות ביממה ותיתן מענה מהיר לכל בעיה שתיווצר על כביש מספר 1 או על 443.
משרד התחבורה מבטיח הרים וגבעות, אך את הקשיים הצפויים בדרך, בעיקר לתושבי מודיעין, הם מטשטשים. העבודות אמורות להתחיל להשפיע על תושבי האזור כבר בתחילת 2014, והן צפויות להימשך, לפחות, עד 2016. עשרות אלפי המכוניות (ואף יותר) הנוסעות מדי יום בכביש 1 יופנו לכביש 443, שכלל איננו ערוך למסה כזו של מכוניות, והוא עתיר ברמזורים, מחסומים וקטעי נתיבים צרים ומתפתלים. במטרה לנסות ולפתור את העניין הוחלט על הקמת חניוני 'חנה וסע' ושאטלים, גם אם המחיר הוא פגיעה נוספת בנוף. משרד התחבורה מודע לבעייתיות בכביש החלופי – הכביש הביתי שלנו, תושבי העיר – ולכן נשקלו במשרד מספר דרכים להגברת הקיבולת שלו. בין השאר הועלתה הצעה למתן עדיפות לתנועה בכביש ברמזורים, לבטל פניות ליער בן שמן, ואף להוסיף נתיב נוסף על חשבון השוליים (רעיון שהתקבל, והעבודות עליו אמורות להתחיל). בנושא התחבורה הציבורית הועלתה גם הצעה להפחית את מחיר הנסיעה באוטובוסים בקו שבין ירושלים לתל אביב.
חנן ברנשטיין, מה לגבי הפקקים שהשיפוצים האלה יוסיפו לתושבי מודיעין?
"הרעיון הוא שיהיה חניון, וחלק ניכר מהמשתמשים יחנו שם ויעלו על אוטובוס לירושלים, בדומה למודל שכבר פועל היום בנתיב המהיר לתל אביב, והתברר שהוא מוצלח ביותר. כמובן שאי אפשר באמת לדעת, אולי הנוסעים שנוסעים בכיוון ההפוך יחשבו הפוך, אבל זו התוכנית בכל מקרה. לא תהיה יותר תנועה לתוך מודיעין, כי מדובר בכל זאת בכביש בינעירוני שלא נכנס לעיר, אבל מן הסתם תהיה השפעה על התושבים שיוצאים מדי בוקר לכיוון ירושלים. צפוי גודש שיהיה גדול יותר מהמצב כיום. בכל מקרה, שום דבר לא יתחיל לפני שיסיימו לסלול את הנתיב לתחבורה ציבורית, דבר שכבר היה אמור להתחיל לקרות, ואני מקווה שבאמת יסתיים בזמן הקרוב".
מתי צפויה להסתיים בניית החניון?
"טכנית, אם היו מתחילים לבנות מחר בבוקר זה היה מסתיים תוך ימים ספורים. השטח שם ריק, ואין בעיה גדולה להכשיר אותו כמגרש חנייה. עד כמה שידוע לי החניון הזה הוא עניין זמני, רק עד סיום השיפוצים בכביש 1, אבל יכול להיות שאם יראו כי טוב והוא יהיה מוצלח, יעשו ממנו עניין קבוע. כרגע אני לא חושב שזה תכנון ארוך טווח".
יש לתושבים סיבה לדאגה?
"אני לא חושב שיש סיבה לדאגה. נכון שיהיו פקקים, ויהיה קצת קושי בתקופה הזו של השיפוצים בכביש 1, אבל בסך הכל הכוונה היא שכביש 1 יהיה דרך המלך לירושלים ולא כביש 443, מדובר פה רק בעניין זמני".
על הפקקים הצפויים, עומס התנועה שיפקוד את הצמתים הראשיים סביב העיר, וכמות כלי הרכב שעתידה תעבור כאן, לא נכביר מילים. "זה עומד להיות נורא", אומרת במקומנו רחל, תושבת מודיעין שעושה מדי יום את הדרך לירושלים וממנה, "כבר עכשיו, אני נתקעת דקות ארוכות, אם לא יותר, במחסומים בדרך. כבר עכשיו, בשעות העומס, מבינים עד כמה הכביש הזה לא בנוי לתנועה גדולה של מכוניות. הרמזורים, המחסומים, הפקקים, התאונות, וזה בלי להזכיר את האבנים שלפעמים נזרקות עלינו. קשה לי לדמיין שנתיים שבהן יצטרפו למצב הזה עוד עשרות אלפי מכוניות. אני בכל אופן אשקול להתחיל להשתמש בתחבורה הציבורית או בשאטלים, אם יהיו כאלה. אני רק מקווה שייעלו את התחבורה הציבורית, לפחות בתקופה הזו, כי אחרת אני באמת לא יודעת מה יהיה ואיך אגיע כל בוקר לעבודה".
וגם פגיעה בטבע
שדרוג הכביש המוביל לבירה, נתיב חדש לתחבורה ציבורית, תועלת תחבורתית עתידית, כל אלה אינם מעניינים את חובבי הטבע ורוכבי האופניים הרבים של מודיעין. עבורם, הבשורה שחלק ממצפה מודיעין עומד להפוך מחורשת עצים למגרש חנייה היא בשורת איוב. "בשורת חורבן אמיתית", מסביר יניב, רוכב אופניים ותיק ותושב מודיעין, "עוד פיסת טבע שנלקחת ונרמסת בשביל צורכי בני האדם. מצפה מודיעין הוא מקום שרוכבי אופניים מכל הארץ מגיעים אליו כנקודת יציאה למסלולי הרכיבה הרבים ביער בן שמן. כואב הלב שבגלל מגרש חנייה יכרתו עוד עצים ויעלימו עוד חלק מהיער".
טענת הגורמים הרשמיים היא שמדובר בשטח ריק, זה לא נכון?
"גם אם יש כרגע שטח שהוא ריק ואין בו עצים, הרי התוכנית היא להרחיב את מגרש החנייה הזה לכמה אלפי מקומות. לזה אין שם מקום. אין ספק שמגרש החנייה הזה, שהוא אמנם שימושי לכל מי שנוסע לירושלים, יפגע קשות בנוף הטבעי ויהרוס עוד חלק מהיער. אם מוסיפים לזה את העובדה שמשדרגים את כביש 443, מוסיפים עוד נתיב, משפצים ומרחיבים עד צומת שילת, הטבע הוא זה שמפסיד, וגם אנחנו, פשוט חבל".
מ'החברה להגנת הטבע' נמסר בתגובה: "התכנית טרם הוצגה למוסדות התכנון הרלוונטיים ולכן המידע על ההשלכות הסביבתיות שלה, עדיין אינו ברור. עם זאת, על פניו נראה כי כל בינוי והתערבות בשטחים הפתוחים יצרו איזו שהיא פגיעה, ולכן 'החברה להגנת הטבע' תפעל ככל יכולתה כדי שהפגיעה תהיה מינימאלית, תוך מציאת האיזון בין צורכי הפיתוח לצורכי שימור הטבע והסביבה".
——————————————————————-
3.5 מיליון מכוניות ב-2020
בהתאם לתחזיות עליהן מבוססת תמ"א 35 (תוכנית מתאר ארצית) בשנת 2020 תמנה אוכלוסיית ישראל כ-8.7 מיליוני תושבים. בהנחה שרמת המינוע תגיע לשיעור של כ-400 כלי רכב לכל 1,000 תושבים (בהתאם למקובל במדינות המערב), הרי שמספר כלי הרכב צפוי להגיע לסך של 3.5 מיליוני מכוניות, בהשוואה לסך של כ-2.1 מיליוני כלי רכב בשנת 2005 (גידול של כ-66%). מסיבה זו, תכנית העבודה לפיתוח רשת הדרכים הבינעירונית צריכה לדאוג לתשתית כבישים מתאימה, שתאפשר את נוחות ובטיחות הנסיעה של כל כלי הרכב.
מהפכת פיתוח תשתיות התחבורה הנמצאת כבר בעיצומה תורגש ביתר שאת בשנים הקרובות, ובסופן יוקמו 95 מחלפים חדשים, יורחבו 230 ק"מ של כבישים קיימים, וייסללו 135 ק"מ של מסילות רכבת וכבישים חדשים. תכנית העבודה שגובשה על ידי משרד התחבורה, משרד האוצר ו'נתיבי ישראל' היא בהיקף של כ-27 מיליארד שקלים, וזאת בנוסף לחלקה של חברת 'נתיבי ישראל', בהיקף של 10.5 מיליארד שקלים.
——————————————————
הבשורה האמיתית – כביש 4 הפנימי
כביש 1 עומד לפני תהפוכות, 443 צפוי להשתנות (לטוב או לרע), אבל הבשורה האמיתית לתושבי מודיעין צפויה להגיע דווקא ממערב. סלילתו של כביש 4 הפנימי, הכביש שעתיד לחבר בין כביש 431 (מרכז 'עינב'-'ישפרו') לבין כביש 443 (מרכז 'ליגד'–הפארק הטכנולוגי), אמורה להסתיים כבר בחודשים הקרובים. הכביש צפוי לקצר משמעותית את זמן הנסיעה בין שני הקצוות הפריפריאליים של העיר, ולחבר את שני עורקי התנועה העיקריים המקשרים בין מודיעין לבין גוש דן וירושלים (431 ו-443). חלקו של הכביש, שהעבודות עליו נמשכות מזה תקופה ארוכה, כבר סלול ומוכן, אך חלקים נרחבים ממנו טרם הגיעו לשלבי ריבוד האספלט.
חנן ברנשטיין, באיזה שלב של עבודות נמצא הכביש?
"עובדים עליו. הוא מתקדם והפועלים עובדים שם במרץ. אני לא רואה טעם לפרט למי שאיננו איש מקצוע בדיוק באיזה שלב של עבודות, ריבוד ושכבות, נמצא כרגע הכביש, אבל מי שמעוניין יכול להגיע אליו משני הכיוונים, כבר עכשיו, ולראות שהעבודות מתקדמות במרץ".
מתי הוא יהיה מוכן?
"אני מעריך שבתחילת 2014".
זה לא יקרה לפני הבחירות?
"אני מניח שזה לא יקרה לפני אוקטובר", הוא מחייך, "צריך להשאיר משהו גם לאחרי הבחירות. אני יכול להעריך במידה רבה של ביטחון שבתחילת 2014 יוכלו תושבי העיר לשים וינקר שמאלה ולהיכנס לכביש שיחבר בין המרכז הטכנולוגי למרכז 'עינב'. הכביש הזה הוא באמת בשורה אמיתית. כאשר תסתיים הסלילה שלו הוא למעשה יסגור את המעגל המערבי של העיר, ויהווה פתרון תחבורתי שיקשר בין 443 ל-431 בצורה אופטימלית. זו באמת בשורה נפלאה לתושבי העיר והאזור. צריך רק להתאזר עוד כמה חודשים בסבלנות".