מדד גיאוקרטוגרפיה קובע: מודיעין מובילה את רשימת הערים המציעות לתושביהן סביבה ירוקה
(צילום ארכיון: יאיר חרמון)
מאז ומתמיד נחשבה מודיעין לעיר ירוקה במיוחד, מרובת פארקים וגינות, אבל כעת התחושה מקבלת אסמכתא המגובה בנתונים.
השבוע התפרסם מדד גיאוקרטוגרפיה, שגיבש על פי מספר פרמטרים את רשימת הערים (מעל ל-20 אלף תושבים) הירוקות ביותר בישראל, כאשר את המקום בצמרת חולקת מודיעין עם עכו, יוקנעם עילית ושוהם. אחריהן בצמרת הטבלה מופיעות ערד, יבנה, כרמיאל ומגדל העמק, כאשר הערים הכי פחות ירוקות הן בני ברק, קריית אתא, יהוד-מונסון וטבריה.
את המדד החדש יצרו בחברת גיאוקרטוגרפיה בשל היעדר נתונים ארציים מסודרים, כך אמרה ד"ר רינה דגני, מבעלי החברה וחברת הנהלת הפורום הישראלי לעירוניות. עוד סיפרו בחברה כי ב-17% מהערים בארץ השטח הירוק או הציבורי הפתוח עומד על פחות מחמישה מ"ר לנפש, פחות מחצי מהנחיות מוסדות התכנון.
המדד שהציב את מודיעין בצמרת הטבלה מבוסס כאמור על מספר פרמטרים: סך הכל שטח ירוק לתושב (כולל גינות ציבוריות, שטחים ללא גינון וטבע עירוני), מרחק ממוצע בין בתי המגורים לשטח הירוק הקרוב ביותר, מספר גינות לאלף יחידות דיור, גודל משבצת ירוקה ממוצעת בעיר וצפיפות לקמ"ר. המדד חושב ל-70 יישובים יהודיים בארץ, שמספר התושבים בהן עולה על 20 אלף.
בסעיפי שטח ירוק/פתוח לנפש מודיעין מובילה את הרשימה, יחד עם ערד ומבשרת ציון, וכך גם בסעיף שבדק את גודל הגינה הציבורית הממוצעת בערים, כאשר מודיעין היא אחת מחמש ערים בלבד בהן שטחן הממוצע של הגינות הציבוריות עולה על 9 דונם. עוד עולה מהמדד כי גודל הגינה הציבורית הממוצעת ב-55% מהערים שנבדקו קטן מ-5 דונם.
"הקורונה הדגישה את הצורך בשטח ירוק במרחק הליכה מהבית", מציינת ד"ר דגני. "יש לזכור שלא די בפיתוח שטחים ירוקים רבים. עליהם להיות נגישים, איכותיים, ומתוחזקים היטב, כדי שניתן יהיה להפיק מהם את המירב ולשפר את איכות החיים בעיר".