במאמר זה נעסוק בהגדרות של רשלנות רפואית והסכמה מדעת, הקשר ביניהן וכיצד החוק יכול לעזור לנו, אם אנו באמת מודעים אליו.
מהי רשלנות רפואית?
תחום הרשלנות הינו תחום רחב מאוד והוא יכול לקרות בכל תחום בחיים, כאשר הדבר המשותף לתתי התחומים הוא היכולת לפעול באופן הנכון וסטייה מרמת זהירות סבירה, אשר גורמת לנזקים. רשלנות זו, כאשר היא קורית בתחום הרפואה, עלולה לגרום לנזקים הרסניים ואף קטלניים עבור מטופלים.
מהי הסכמה מדעת?
הסכמה מדעת היא היכולת של מטופל להסכים לטיפול מכל סוג שהוא מתוך הבנת אופי הטיפול, הצורך בו, ההשלכות שלו ועוד. למעשה, לפני כל טיפול רפואי, על המטפל ליידע בכל הפרטים הנחוצים כדי שההסכמה של המטופל אכן תהיה הסכמה מדעת. המטרה של הסכמה מדעת היא שהמטופל לא ירגיש חסר אונים ויחוש ביטחון בטיפול שהוא מקבל. כמו כן, במידה וישנן השלכות כאלו ואחרות, עליו להתכונן לקראתן ולדעת כיצד להתמודד אתן.
כשירות
פרט חשוב נוסף בנושא ההסכמה מדעת הוא הכשירות של המטופל לתת תא הסכמתו. כלומר, אדם הסובל מבעיות נפשיות, מחלות שונות, אשר אינן מאפשרות דעה צלולה כדוגמת אלצהיימר וכדומה. אלו אנשים, אשר לרוב יהיו מוגדרים כלא כשירים לתת את הסכמתם.
כמו כן, דרך הצגת המידע למטופל הינה חשובה. ממש כפי שלא ניתן לכבד צוואה של אדם, שהופעל עליו לחץ או מניפולציה, כך גם לגבי הסכמה מדעת לקבלת טיפול רפואי.
תיאוריית הקשר
הקשר בין הסכמה מדעת לרשלנות רפואית איננו מקרי כלל וכלל! לדוגמה, אדם שצריך לעבור ניתוח. על הצוות המטפל להסביר למטופל את כל פרטי הניתוח שלפניו הוא עומד. כך, המטופל יוכל לשקול את הנאמר לו, לקבל חוות דעת נוספת אם ירצה, ולקבל החלטה לגבי הסכמה או אי הסכמה לעבור את הניתוח. כאשר אדם מקבל טיפול רפואי מבלי שידע את כל פרטיו מראש והיה כשיר לתת הסכמה מדעת, זוהי למעשה עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
אחריות אישית
האחריות לגבי הסכמה מדעת איננה חלה אך ורק על המטפלים, אלא גם על המטופלים. כאשר מוצע למטופל מסוים סוג מסוים של טיפול והוא לא מרגיש שיש לו את כל המידע הרצוי לו, חשוב לשאול את השאלות! בנוסף, במידה והמטופל נדרש לחתום על טופס הסכמה לקבלת הטיפול, חשוב לקרוא את כל המסמך ולא להתייחס אליו בקלות ראש. כך תוכלו למנוע מעצמכם עגמת נפש לאחר קבלת הטיפול.