יושבים בשיחה עם חברים ומגלים שאתם שואלים כל רגע "מה, מה אמרתם" באי נוחות? צופים בטלוויזיה ומוצאים את עצמכם מעלים את הווליום לרמות לא מוכרות? מאזינים לרדיו או למוזיקה במערכת בקול רם? אלו כנראה סימנים ראשונים לכך שאתם צריכים לפנות אל מכון שמיעה לבדיקת שמיעה.
על פי הערכות למעלה מ-10 אחוז מהאוכלוסייה מתמודדים עם ירידה באיכות השמיעה לאורך השנים, רבים מהם מסרבים לטפל בבעיה. אומנם אנחנו יכולים לראות שמדובר בגילאים מגוונים, החל מצעירים שמתמודדים עם ירידה באיכות השמיעה מסיבות שונות (לא פעם זה נובע מחשיפה מוגברת לרעש במועדונים, צבא, עבודה וכדומה) וכלה במבוגרים אשר מתמודדים עם ירידה באיכות השמיעה לאורך זמן, הן כתוצאה מחשיפה לרעש במשך השנים והן מסיבות אחרות, בעיקר ביולוגיות.
בישראל פעילים שורה של מכוני שמיעה בהם ניתן לערוך בדיקות שמיעה מקיפות וכן להחליט על המשך הטיפול. במקרה ובדיקת השמיעה יוצאת טובה, הרי שכל מה שנותר לעשות זה להגיע לביקורת אחת לתקופה, במידה והבדיקה מגלה שאכן יש ירידה בשמיעה, הרי שהמשך הטיפול יכלול רכישת מכשיר שמיעה אשר יעזור לשמוע צלילים וקולות בצורה רהוטה. יש לציין שעם הזמן ייתכן מאוד שיהיה צורך לחזור אל מכון שמיעה לבדיקת שמיעה נוספת על מנת לבדוק האם מצב השתנה, אם זה יקרה הרי שזה יהיה לרעה, ובמקרה כזה ייתכן ויהיה צורך להחליף את סוג המכשיר.
מתי וכיצד צריך לפנות אל מכון שמיעה
כאמור, אנחנו נפנה אל מכון שמיעה לבדיקת שמיעה, אם וכאשר יתברר שמצב השמיעה שלנו השתנה לרעה. יש לקחת בחשבון שלא בכל מקרה יש לפנות אל מכון שמיעה. יש מצבים בהם מדובר על תופעות זמניות (למשל בזמן או אחרי מחלה), אז מצב השמיעה יורע. אך אם ביום יום, בשגרה, אנחנו מרגישים שמצב השמיעה השתנה לרעה, הרי שאין לנו ברירה לפנות אל מכון שמיעה לצורך בדיקות. במסגרת אותן בדיקות ייבחנו הרגישויות שלנו לקולות ולצלילים, וכן עד כמה אנחנו מסוגלים לקלוט אותם בצורה נקייה.
ברוב המקרים ניתן לפנות אל מכון שמיעה דרך הפנייה של רופא משפחה, יש מכונים שמאפשרים להגיע אליהם לבדיקה גם באופן פרטי. אז סביר להניח שהתור שלנו יהיה מוקדם יותר אך המחיר שנשלם עבור הבדיקות השונות, יהיה גבוה יותר. מי שיש בבעלותו ביטוח בריאות או לחילופין מדובר במצבים של הרעה בשמיעה כתוצאה מתאונת עבודה או חשיפה לרעשים בעבודה, הרי שהוא יכול לפנות דרך ביטוח לאומי או דרך מקום העבודה, ואז גם כל הפרוצדורה הבירוקרטית נעשית דרך שם.
יש להדגיש, רצוי מאוד לבצע בדיקות שמיעה לעיתים תכופות, בעיקר ככל שמזדקנים. אז יש יותר סיכוי להתמודד עם ירידה באיכות השמיעה וגדל הצורך להשתמש במכשיר שמיעה לצורך שיפור איכותה.