מחלה ניוונית דלקתית וכרונית של המפרק היא זו שגורמת למה שאנחנו נוהגים לכנות כאבי ברכיים. השם המקצועי של המחלה הוא אוסטיאוארטריטיס, והיא מתרחשת בגלל שינויים בסחוס המפרקי. שינויים אלו יכולים להיות קשורים לגיל, למצב הבריאותי ולפציעות ספורט של המפרק.
מי נמצא בתוך קבוצת הסיכון?
נשים וספורטאים נמצאים בסיכון גבוה יותר לכאבי מפרקים, בגלל הניסיון של הגוף לתקן את נזקי היום יום הנגרמים למפרק כתוצאה מהשימוש בו. הניסיון של הגוף לתקן את הנזקים הנגרמים למפרק גורם להפרשת חומרים שונים, שבתורם מביאים לגירוי דלקתי. הגירוי פוגע בנוזל הסינובאלי (נוזל סיכה שתפקידו לשמש חומר מסכך בין המשטחים הנעים במפרק, להזין את הסחוס ולספוג זעזועים) וכך פוגם ביעילות ההגנה על המפרק.
למרות שהיא נפוצה בעיקר במפרקי הברך, הירך, הכתף ושורש כף היד, בחלק מהמקרים מערבת המחלה את כל המפרקים בגוף. בנוסף, לבעלי משקל עודף יש סיכון גבוה לסבול מכאבי מפרקים וגם עבודה הכרוכה בכיפוף הברכיים או בכריעה מעלה את שכיחותה של המחלה בקרב האוכלוסייה.
מלבד האמור לעיל, כדאי להזכיר גורמים נוספים של אוסטיאוארטריטיס ולהיות ערניים לסימנים המצביעים על הייוצרותה של המחלה. היא נגרמת בגלל עומס אינטנסיבי על המפרקים, שימוש חוזר במפרק, הליכה למרחקים ארוכים בדרכים קשות ובצורה לא מבוקרת, הרמת משאות כבדים לעיתים קרובות וטראומה לאחר חבלות ושברים. מעבר לכך, מחקרים עדכניים מצביעים על גורמי סיכון נוספים כמו תורשה, מחלות הורמונאליות ופריקה של מפרקי הירכיים בגיל הינקות.
הטיפול: עצירת התקדמות המחלה והפחתת כאב
המטרה העיקרית של טיפול במחלה הוא שיכוך כאבים. אפשר לזהות את היווצרותה של המחלה באמצעות סימנים מקדימים כמו תחושת כאב שמחמירה בהדרגה, נוקשות במפרקים ונפיחות. פעילות גופנית מחמירה את המצב היות והיא גורמת להיחלשות השרירים, לכן אפשר ליטול משככי כאבים להקלה כללית. במידה והכאבים מופיעים לאחר פעילות, ניתן להשתמש בקומפרסים קרים וללחוץ אותם על גבי האזור הנגוע.
במחלות עם מרכיב דלקתי משתמשים בתרופות אחרות או בתוספי מזון. במקביל, אחד הטיפולים המומלצים כולל הזרקת חומצה היאלורונית שמחקה את פעילותו של הנוזל הסינובאלי ופותרת את הבעיה באמצעות שיקום זמני של יכולת המפרק להגן על עצמו.
באופן כללי, אפשר לצמצם דרסטית את הסיכוי להופעת כאבי מפרקים בעזרת שמירה על אורח חיים בריא. מומלץ לבצע פעילות גופנית מבוקרת, להקפיד על סרגל מאמצים תקין, להוריד במשקל ולהפחית עומס על מפרקים פגועים. ניתן גם להתייעץ עם אנשי מקצוע ולשלב תרגילי פיזיותרפיה, הידרותרפיה, אפוסתרפיה ועוד.