רגע לפני פתיחת עונת הכדורסל חבר מועדון "עוצמה מודיעין" לאגודה למלחמה בסרטן, לרגל חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד. המועדון הצטרף ל"קמפיין החולצות הוורודות", שמטרתו עידוד בדיקה והגברת המודעות לחשיבות האבחון המוקדם של סרטן השד בבדיקת ממוגרפיה.
בישראל יש למעלה מ-20 אלף נשים שאובחנו כחולות בסרטן השד בין השנים 2007-2011. חלקן החלימו וחלקן עדיין מתמודדות עם המחלה. עיקר התחלואה והתמותה הם בנשים מעל גיל 50 ולכן על פי התכנית הלאומית נשים מעל גיל זה ועד 74 זכאיות לבדיקה ללא תשלום אחת לשנתיים. כשבעים אחוז מהנשים, יהודיות וערביות, בגילאים אלה נענות לה. מכלל הנשים שאובחנו כתוצאה מסריקה (הגיעו לזימון תקופתי ולא בגלל סימפטומים) 78% אובחנו בשלב ראשון. מכאן חשיבות הבדיקה.
קבוצת הכדורסלניות של "עוצמה" הוקמה בעונה שעברה ובסופה כבר עלתה לליגה הארצית. השחקניות נפגשו כולן – נשים ונערות תושבות מודיעין – על מגרש הכדורסל, כשכולן לבושות בוורוד, מוקפות בבלונים ורודים.
הבחירה בקבוצת הנשים אינה מקרית. להוציא את עובדת היותן נשים, אחת השחקניות היא בעצמה חוקרת בתחום הסרטן: ד"ר גליה בלום ממכבים. בת 44, מרצה באוניברסיטה העברית בבית הספר לרוקחות בתחום הכימיה התרופתית ומנהלת מעבדת מחקר.
מה את חוקרת בעצם?
"פיתחנו מולקולה/סמן שהוא גם דיאגנוסטי וגם תרפויטי לזיהוי וריפוי סרטן. זהו מחקר ייחודי בגלל שיש מעט מאד סוגי סמנים שגם מאבחנים וגם מרפאים סרטן וגם הם בשלב הפיתוח, עדיין לא קיימת תרופה כזו בעולם הרפואה".
יש הצלחה?
"התחלנו במחקר לפני ארבע שנים והצלחנו לפתח חומר הדמיה הנקשר לסרטן ונותן אות אופטי, פלורסנטי, ובכך מעיד על קיומו. כשמקרינים על האזור שהחומר הוזרק לו באור נראה בגל מסוים, הוא זוהר ונרפא. זהו טיפול פוטודינמי והאור הוא אמצעי הריפוי. ראינו את זה קורה כשעשינו את הניסוי בעכברים עם גידול של סרטן השד. המאמר המחקרי יצא בימים אלה לפרסום".
מה השלב הבא ומתי היישום ייצא לשוק לריפוי בני אדם?
"השלב הבא הוא זיהוי וריפוי מלנומה, סרטן העור, בדוגמאות אנוש. יש עוד שלבים נוספים בדרך וזמן לא קצר עד שנערוך ניסויים קליניים ועד לאישור ה-FDA. מחקרים כאלה לוקחים שנים, אבל אני מקווה שנגיע לזה ביום מן הימים".
למה דווקא מחקר על סרטן?
"בדוקטורט שלי באוניברסיטה העברית אצל פרופסור אלכס לוינסקי עבדנו על הבסיס לפיתוח חומר מעכב חלבון השומר על החיות של תאים סרטניים, במטרה להפחית מעמידות הסרטן בפני טיפול כימותרפי. היום יש חברה שהמשיכה עם המחקר שלנו הלאה וזה בשלב מאד מתקדם. בפוסט דוקטורט בסטנפורד עבדתי על פיתוח חומרי הדמיה לזיהוי הסרטן וכשעמדתי בראש מעבדה בישראל המשכתי עם מחקר בתחום, כי יש עוד הרבה מה לעשות בו, ועדיין אנשים מתים מהמחלה. רק מעט סוגי סרטן ניתן לרפא".
בתמונה: ד"ר גליה בלום. נמשיך כל עוד אנשים מתים מהמחלה (צילום פרטי)