בטרם עת

איילת לוין
2015-03-01 00:00:00
2036-03-18 04:51:00

בשעות הערב המוקדמות של שבת, ה-9 בינואר, חש ק' ממודיעין בכאבים בחזה. ק', בשנות השבעים לחייו, לא חשב שמדובר במשהו חמור. אבל לקראת שלוש לפנות בוקר כבר לא יכול היה לסבול את הכאב ואשתו הסיעה אותו למרפאת "טרם" ברחוב תלתן, המשמשת כ"חדר מיון קדמי". כלומר – פתוחה 24/7 ומאויישת תמיד גם על ידי רופא.

על מה שקרה לאחר מכן הדעות חלוקות. להוציא את העובדה שבארבע בבוקר כבר היה ק' אדם מת.

"הגענו למקום וגילינו שדלת הכניסה נעולה", סיפרה אשתו של ק' לאחר מכן. "המקום היה נראה שומם, אבל האורות דלקו". לדבריה, לאחר המתנה של דקות ארוכות בהן חזרה וצלצלה מספר פעמים בפעמון הדלת ואף אחד לא שעה לצלצול, החליטו בני הזוג לנסות את תחנת מד"א שנמצאת בקראוונים בכניסה לעיר, ליד המשטרה. מדובר בתחנת שירות בלבד ולא מרפאת חירום. גם שם לא מצאו בני הזוג איש והאיש התקשרה למוקד מד"א הארצי. מוקדנית הדריכה אותה, במקביל הזעיקה למקום אמבולנס, וגם הקפיצה את השוטרים מהתחנה הסמוכה.

אלה אכן הגיעו והחלו בנסיונות החיייאה. גם צוות האמבולנס שהגיע מחשמונאים לקראת ארבע לא הצליח. בשעה 4:40 נקבע מותו של ק'.

טרם: להד"ם

לפי דברי המשפחה, במספר הזדמנויות מאז הלילה הטראגי הם הצליחו ליצור קשר עם חביב גבאי – מנהל הסניף. לדבריהם, בכל הפעמים לא הכחיש גבאי את הדברים ושידר להם כי הוא עומד לרשותם. בפועל – לטענתם – הוא ניסה להימנע מהשיחות האלו.

בתגובה הרשמית שמסר טרם אין זכר להודאה או קבלת אשמה. להיפך: העמדה הרשמית של טרם, בימים אלה, היא שהמקרה לא התרחש. כלומר – בשום שלב לא היתה דלת המרפאה נעולה. לשון התגובה:

"עם היוודע המקרה המצער ערכנו בדיקה מעמיקה מול אנשי הצוות אשר היו משובצים באותו הלילה. מהברור עולה  כי באותו לילה פעלה המרפאה כרגיל, עם צוות באיוש מלא, אשר העניק טיפול למספר רב של פונים במהלך הלילה כולו. מאז הקמתו ותחילת פעילות סניף טרם בעיר למעט מקרה זה לא היה כל דיווח על בעיה בכניסת איש מהמטופלים והזמזם אשר בכניסה נמצא תקין. אבקש להדגיש כי זה לראשונה שאנו נתקלים במקרה מסוג זה.

בעקבות המקרה המצער הוספנו תאורה ושילוט בולט בכניסה וכן מצלמות אבטחה לכיסוי האזור. טרם משתתפת בצער המשפחה".

המשפחה: לא ישנים בלילות

מ' הוא קרוב משפחתו של ק'. אחרי האירוע  הוא מספר שאינו ישן בלילות: "אני כל הזמן חושב מה יכול היה להיות. אי אפשר לדעת בוודאות, אבל אנחנו בתחושה שאם טרם היה פתוח, ק' שלנו היה בחיים היום. הוא היה בשבילי כמו אח. אנחנו יחד 45 שנים ולא עוזבת אותי המחשבה שאם הוא היה פוגש רופא בטרם באותו לילה הוא היה יכול להציל אותו".

מה קרה אחרי שק' נפטר?

"בשבוע של השבעה התקשרתי אליהם והפקידה שענתה אמרה שהם מודעים לבעיה ומנהל המקום יחזור אלינו. מנהל הסניף, חביב גבאי, התקשר לאלמנה בהמשך השבוע ואמר לה שהאירוע בבדיקה והוא הבטיח שהם ישנו נהלים כמו למשל שאסור יהיה לנעול את הדלתות ואמר שיוסיפו מצלמות אבטחה בכניסה וכהנה וכהנה. בסוף השיחה הבטיח לחזור אלינו שוב עם תשובות קונקרטיות. כשבועיים לאחר מכן, משחביב לא חזר אלינו, התקשרתי פעמיים למרפאה ואמרו לי שהוא יחזור אליי. הוא לא חזר. רק שבועיים לאחר מכן, ביום ה-30 למותו של ק', הוא התקשר כשהיינו בבית העלמין. לא יכולנו לדבר. למחרת הוא אכן התקשר וסיפר כי יש נוהל חדש ואסור בשום פנים ואופן לנעול את הדלת. עוד הוא סיפר כי הם הוסיפו פעמונים ומצלמות בכניסה ומבדיקתו עולה כי הפקיד או פקידה שאמורים לקבל את האנשים המגיעים לקבלת עזרה היו בשירותים, והוא נעל את הדלת כשעשה זאת, וזמן לא רב לאחר שעזבנו הגיעו מטופלים והכול היה תקין".

הוא אמר לכם לגבי אנשי הצוות האחרים, איפה הם היו בזמן זה?

"לא. הוא רק ציין את עניין הפקיד. זה תירוץ עלוב להגיד את זה, אם מישהו בשירותים כל המקום לא מתפקד?".

המשפטן: פוטנציאל למחדל

עו"ד רותם פינקלמן ממודיעין, המתמחה בתביעות נזקי גוף וביטוח, התייחס למקרה על פי עדותה של האלמנה: "מדובר במקרה חמור ביותר. טרם היא רשת מרפאות פרטית שאמורה לתת מענה רפואי זמין ומהיר לבאים בשעריה.  אם באמת הדלתות היו סגורות, ברור שמדובר במחדל חמור העד כדי רשלנות רבתי שמצריך בדיקה מעמיקה. יש סבירות גבוהה כי אילו היה מניח ק' ששערי המרפאה סגורים, הוא היה פונה לאחד מבתי החולים הסמוכים לעיר, מזמין אמבולנס לביתו או פועל בכל דרך אחרת. הדבר המקומם הוא שעל פניו, אי קבלת הטיפול הרפואי לא נבע מעומס חריג במרפאה או בעיית כוח אדם מקצועי כי אם דווקא בשל טעות מיותרת אותה ניתן היה למנוע ללא צורך בהשקעת משאבים חריגים".

פנינו גם לד"ר מ': "בלי לראות את התיק וההיסטוריה הרפואית של המטופל, מהפרטים שידועים לנו, אם דלתות טרם היו פתוחות והוא היה מקבל סיוע מיידי היה אפשר להציל את חייו?

"על פי העובדות שנשטחו בפניי יתכן וק' הגיע מאוחר מדי, אבל תמיד אפשר לעזור ויתכן ואפשר היה למנוע את המוות שלו. אבל אין לי דרך לדעת במדויק. תמיד יש סיכוי להצלת חיים ובשביל זה טרם היו צריכים להיות פתוחים כפי שהם מתחייבים בכל רגע נתון. מצד שני חשוב שגם האזרחים יהיו הגיוניים ולא לקחת סיכון".

משרד הבריאות: נבדוק

מבדיקה שעשינו מול משרד הבריאות עולה כי מוקדי הרפואה הדחופה ובכללם "טרם" מחויבים לפעול על פי חוזרים ונהלי משרד הבריאות וקופות החולים איתן קיים הסדר שירות." החוזרים והנהלים אלו מגיעים ממנהל הרפואה וצוותיו השונים והם גם מפקחים על פעילותם של מוקדי הרפואה הדחופה כולל "טרם". גם קופות החולים עושות בקרה משלהן.

בתגובה של משרד הבריאות נכתב: "צר לנו על המקרה המתואר בפניה. המקרה הועבר להתייחסות ובדיקה של הנהלת טרם והגורמים הרלווטיים במשרד הבריאות".

מה הפרוצדורה במצב כזה?

"ייעשה בירור ראשוני על ידי מנהל הרפואה באמצעות צוות רפואה קהילתית, בירור שיתייחס לתלונה הקובלת כי טרם לא טיפלו בק' ולכן הוא מת. במידה וייעלה בבירור כי יש להעמיק את הבדיקה תוקם ועדה בנושא ואם יהיה צורך תעשה בדיקה מעמיקה יותר גם על ידי פרופסור חיים הרשקו, נציב קבילות הציבור בתחום הרפואה. זכות המשפחה גם כן לפנות לנציב קבילות הציבור ולבקש כבר עכשיו לבדוק את האירוע. במידה ויתגלה כי טרם לא עמדו בתנאים יתכן ויוחלט להפעיל סנקציות. בכל אופן המקרה הועבר לבדיקה ורק לאחר מכן נוכל לדעת מה הדין והאם היו דין ודברים".

בתמונה: בניין טרם במודיעין. "המרפאה פעלה כרגיל" (צילום ארכיון)

כתבות נוספות

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

המשך קריאה »

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

המשך קריאה »