כמה הייתם מוכנים לשלם עבור סמארטפון זול? 1,000 ₪? 500 ₪? 200 ₪? חברת רינגינג בלס (Ringing Bells) ההודית הודיעה על מכירת טלפון חכם מופעל אנדרואיד במחיר חסר תקדים של 251 רופי, שווה ערך ל-14 ₪ שלנו. המכשיר, Freedom 251,הוא הסמארטפון השני של החברה. הקודם, Smart 101, נמכר תמורת מחיר גבוה פי 12 של 3,000 רופי. אז איך יכולה חברה למכור מכשיר חכם במחירי הפסד כאלה ועוד להרוויח? לא ברור.
נתחיל בצד הטכני. כמובן שלא מדובר במכשיר שישבור את שוק המכשירים החכמים מבחינה טכנולוגית. הוא מציג מסך קטן יחסית בגודל 4 אינץ' ברזולוציית qHD. יש לו מצלמה אחורית בסיסית ברזולוציה של 3.2 מגה פיקסל וקדמית בסיסית אפילו יותר בגודל של 0.3 מגה פיקסל, סוג של מכונת זמן לימי ראשית הסמארטפונים, אבל דווקא מבחינת מעבד וזיכרון עבודה, העניין משתפר. מעבד של 1.3 גיגה מרובע ליבות וגיגה שלם של זיכרון עבודה. לא רע גם אם משווים אותו למכשירים סיניים זולים ונמכרים שכבר כבשו להם נתח שוק. הוא מגיע בנוסף עם זיכרון פנימי בגודל 8 גיגה ואפשרות הרחבה עד 32 גיגה. לא הרבה, בכלל לא, אבל במחיר הזה? בתחום הסוללה הוא מגיע עם סוללה של 1,450 mAh. יום עבודה? בהחלט אפשרי. חוץ מזה מתחת למכסה המנוע תמצאו אנדרואיד לוליפופ, ואפילו שנה אחריות יצרן.
לפי כל החישובים הקיימים, עלות הייצור, במקרה הטוב ביותר, לא יכולה להיות נמוכה מ-1,200 רופי (כ-15 דולר). עלויות התקורה מוערכות במינימום של 1,999 רופי. גם אם נניח שייצור הטלפון בהודו עצמה יחסוך עוד 400 רופי כפי שמעריכים חלק מהאנשים הרלוונטים, הרי שמדובר בהפסד משמעותי בכל מכירה ומכירה.
השקת המכשיר הייתה אמורה להיות אירוע חגיגי בהשתתפות שר ההגנה ההודי, אך זה בחר והיעדר מהאירוע מסיבות לא ידועות. בניגוד לשמועות שהסתובבו לפיהן הממשלה ההודית מסבסדת את ייצור המכשירים, הדבר אינו נכון.
נשיא החברה, אשוק צ'דהה, טוען שהחברה ביצעה כמה מהלכים שיאפשרו לה למכור את המכשירים ללא הפסד, ושמטרתה היא להגיע לנתח שוק גדול בזמן קצר, ואז להתחיל להרוויח משירותים נוספים שאותם תמכור בעזרת האחיזה שתהיה לה בשוק ההודי, שאם להודות על האמת נמצא בצמיחה משמעותית בשנים האחרונות. עדיין, זה נשמע לא אמין.
אם נלך אחורה, למכשיר הראשון של החברה, נגלה מה שאולי תהיה התשובה גם כאן. מבין רבים רבים שהזמינו את המכשיר הזול, רק בודדים קיבלו אותו עד כה בפועל. זמן המשלוח מוערך על ידי החברה בארבעה חודשים, אבל אם בפועל מוזמנים מכשירים שלא מגיעים ללקוחות, זה בהחלט יכול לחסוך בעלויות…