בשנים האחרונים הולכת ומעמיקה השתלטות הסמארטפונים על המרחב האישי והציבורי של כולנו. דוגמה מצויינת לכך תוכלו למצוא בפיד שלכם בפייסבוק, כאשר סביר מאוד שמדי שבוע אתם נתקלים בסרטוני ווידאו שחבריכם מעלים לרשת החברתית לאחר שהיו בהופעה וצילמו. מי שלקח את העניין צעד אחד קדימה הוא גיא זגרון, תושב לפיד בן 37, שבימים אלו משיק יחד עם שותפיו אפליקציה חדשה בשם CLIP-AISLE המאפשרת לקהל בהופעות לצלם ולשתף סרטונים באיכות צליל טובה יותר ממה שהיה מקובל עד כה (כך לפחות הם מבטיחים).
זגרון הוא "תושב חוזר" לאחר חמש שנים שחי בארצות הברית, שם למד סאונד והפקה מוזיקלית. בעבר ניגן והיה חבר בכמה להקות. את הרעיון לאפליקציה החדשה קיבל במהלך הופעה של ניל יאנג בניו יורק. "לפני ההופעה על לבמה כרוז שאמר שניל יאנג מבקש מהצופים שלא לצלם במכשירים הסלוסלריים שלהם את ההופעה. כשהגעתי הביתה, שעתיים אחר כך, קטעים מההופעה כבר היו ביוטיוב. עם סאונד גרוע כמובן".
אז מה הרעיון מאחורי האפליקציה?
"הוויז'ן הראשוני שלי היה ליצור מעין מרחב אינטרנטי, כמו סופר מרקט שאתה הולך בין המעברים ומהצדדים יש מדפים של קליפים שאנשים צילמו בהופעות, כאשר הייחוד הוא באיכות הסאונד הגבוהה".
למה בעצם צריך את האפליקציה?
"נכון להיום אחוזי הצופים שמצלמים וידאו בהופעות הפכו להיות משהו מטורף. רוב מוחלט של הצופים מוציאים את הנייד שלהם מתישהו במהלך ההופעה ומצלמים לפחות סרטון אחד. עם ההתקדמות הטכנולוגית הסרטון מצולם באיכות וידאו מאוד גבוהה, אבל הסאונד נוראי מן הסתם. אנחנו פיתחנו רכיב הקלטה שמתחבר ישירות לקונסולת ההגברה בהופעה. הצ'יפ הזה מקליט את כל ההופעה ומסתנכרן מול כל מכשיר נייד בקהל, כאשר הוא צריך לדעת מתי כל אחד מהניידים צילם במהלך ההופעה כדי להתאים לו את קטע הסאונד המתאים. הצילום מתבצע דרך האפליקציה ובהמשך תהיה גם אפשרות לצלם במצלמה הרגילה של הטלפון. אנחנו למעשה לוקחים את כל קטעי הוידאו שצולמו, מוסיפים להם את האודיו ומחזירים קובץ וידאו עם סאונד איכותי לתוך כל אחד מהמכשירים שצילמו במהלך ההופעה. לכל משתמש יש את ה'ענן' שלו באפליקציה, אליו מועלה כל מה שצילם עם השם שלו וקרדיט, וכמובן שהוא גם יכול לראות קליפים שאחרים צילמו באותה הופעה ובהופעות אחרות שהקלטנו. הצפייה בקובץ הוא בסטרימינג ובנוסף אנחנו מייצרים קובץ אלבום שמגיע אוטומטית לכל משתמש באפליקציה, בו מופיעים כל הסרטונים שצולמו על ידי הקהל בהופעה. הסאונד עובר תהליך שלנו כדי להגיע לרמה של CD".
כלומר זה נעשה בשיתוף פעולה עם האמן. מה יוצא לו מזה?
"זה בהחלט נעשה בשיתוף פעולה מלא עם האמן. מה שקורה בשנים האחרונות זה שהאמנים איבדו כל שליטה על הצילום והפצה של ההופעות שלהם. כל אחד מצלם מתי שבא לו ומשתף בפייסבוק או מעלה ליוטיוב בלי שלאמן תהיה אפשרות לשלוט בזה. כולם למעשה מפירים את זכויות היוצרים של האמן כיום. אנחנו למעשה מחזירים לאמן את השליטה על המוצר שלו – ההופעות. האמן שולט על כל התוכן, דרך גישה לממשק שאנחנו נותנים לו ובעצם נותן את רשותו לכל מי שהיה בהופעה לפרסם את הסרטונים שצילם. דרך הממשק הוא יכול לכתוב מה שהוא רוצה שיופיע בצמוד לסרטון, כמו שם ההופעה וכולי. הוא יכול לפרסם את ההופעות הבאות שלו בשטח פרסומי ולהוריד סרטונים שלא מתאים לו שיפורסמו וישותפו. האמן גם יכול לתקשר ישירות עם המשתמשים באפליקציה דרך הודעות".
יש כבר אמנים שאתם עובדים איתם?
"אנחנו עובדים עם הרבה אמנים. עד עכשיו חתמו איתנו על הסכם קורין אלאל ומוש בן ארי. אנחנו עובדים הרבה גם עם מאיר בנאי, ברי סחרוף, אביתר בנאי ועוד".
איך מתקבל הרעיון בתעשיית המוזיקה?
"ההיענות עד עכשיו מאוד טובה. אנחנו מציגים כאן משהו חדש בתעשייה ולוקח לה זמן לעכל. זה בעצם מדיום חדש של צריכת מוזיקה. אנחנו מתרכזים כרגע באומנים, שכולם יבינו איך לתפעל את זה. שאגב, זה מאוד פשוט ודורש רק תשומת לב של הסאונדמן בהופעה לדקה".
איך אתם מתכוונים להרוויח מזה כסף?
"יש כמה דרכים להרוויח מהאפליקציה בסופו של דבר. המטרה היא להגיע למספר רב של אמנים שיחתמו איתנו הסכם ואז יקבלו את רכיב ההקלטה וכל ההופעות יוקלטו. בהמשך נטמיע פרסומות, אולי נגבה דמי מנוי או תשלום נוסף על פיצ'רים אחרים שיפותחו כמו צפייה בכל ההופעה בשלמותה. יש גם התעניינות גדולה מצד תחנות הרדיו שרוצות לשדר את ההופעות שהקלטנו. כבר שודרו שש או שבע הופעות בתחנות כמו גלי צה"ל, קול ישראל ועוד כמה".
מה ייחשב כהצלחה?
"אנחנו ממש עכשיו מתחילים לחשוף את האפליקציה. הוצאנו גרסאות לאנדרואיד ולאייפון וערכנו הרבה ניסיונות. עשינו ניסוי ראשון עם קהל בהופעה של סחרוף עם דיילות שעברו בקהל לפני תחילת ההופעה והסבירו. הייתה היענות טובה. אנשים מבינים שהם מקבלים איכות גבוהה בעצם בחינם. אין לנו מספר יעד של משתמשים אליו אנחנו רוצים להגיע. הצלחה תהיה מספר האומנים שיעבדו איתנו".
איך אתם מגינים על העבודה שלכם?
"אנו נמצאים בהליך של רישום פטנט".
השבוע (3/9) יוכלו גם תושבי מודיעין לבדוק את האפליקציה במגרש הביתי שלהם, במהלך ההופעה המתוכננת של להקת "כנסיית השכל" בעיר.
(צילום Clip-Aisle)