לשלל האפליקציות הזמינות לטלפונים נוספה השבוע אחת חדשה, תוצרת מודיעין, הניתנת בחינם. זוהי SAFY שכשמה כן היא – יישום שכל יעודו הוא להגביר את ביטחון המשתמש, הנקלע למצבי חירום. את האפליקציה פיתחו שלושת בני משפחת קיצלינגר: האב איש ההייטק שמעון ובניו מתן (עתודאי בן 18 שמתחיל בלימודי הנדסת תוכנה) ושי, 21, העובד בתחום האינטרנט. כבר בראשית פגישתנו הם מבהירים כי האפליקציה באה לעולם לאחר חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון בקיץ. "לא נגבה כסף על השימוש בה כי זה להצלת חיים", אומר שמעון. "יש באפקליקציה כפתור לתרומה לצורך המשך הפיתוח. אם מישהו רוצה לעזור – נשמח".
השבוע, לאחר שכל הבדיקות הסתיימו ("היה לנו צוות של 15 בני משפחה וחברים שניסו את האפקליקציה כמה חודשים") העלה שמעון את האפקליקציה ל"גוגל פליי" ובכך הפך אותה לזמינה לציבור. "יש לנו כבר כמה מאות הורדות, אנשים גם מחו"ל משתמשים בה כבר", הוא מציין בגאווה.
מה עושה בעצם האפליקציה ואיך נולדה?
"כשנחטפו שלושת הנערים, כעשר דקות לאחר שעלו על הטרמפ, טילפן גיל-עד שער למוקד המשטרה ולחש 'חטפו אותי' ובהמשך נשמעו צעקות במבטא ערבי, שיחה שאולי זירזה את פעולת הרצח. הבנתי שצריך למצוא פתרון לבעיה. יש לי ניסיון רב מעבודתי בתחום האיכון והאיתור והיה לי ברור שננסה לפתח משהו שיסייע לפתרון מצוקות של אנשים. ישבתי עם שני הבנים שלי מתן ושי, ניתחנו את המקרה ומקרים דומים וחיפשנו דרך שבה יוכל הטלפון לשמש כלי לבקש סיוע מבלי לעורר חשד או רעשים שיסגירו את העובדה שהנחטף שולח אות מצוקה ושמישהו יודע שהוא בסכנה. אבל לא רק חטופים. האפליקציה מאפשרת לכל מי שבבעיה, אם זה ילד שרכב על אופניו ונפל ונקע את הקרסול, או מישהו שתעה ביער, או מישהו שסתם שומע רעשים בבית ופוחד מפורץ, האפשרויות הן רבות מאד".
לאלו מצבי מצוקה כיוונתם?
"החל ממצוקה שנובעת מתאונות אישיות, דרך מצוקה שנובעת ממצבי לחץ בעקבות הימצאות במקום לא מוכר או חשוך וכדומה, עד למקרי אלימות הדורשים קריאה לעזרה מיידית בלא שהתוקף יהיה מודע לכך שבוצע דיווח על האירוע".
עכשיו תסביר איך היא עובדת.
"יש מספר מצבים ראשיים: בקשה לעזרה מיידית באמצעות שקשוק הטלפון, או לחיצה על כפתור, גם אם המכשיר כבוי. השניה – בקשת 'עקוב אחרי' לזמן מוגדר. נניח שעה ולאחר שעה אם לא תתקבל אינדיקציה, או ובמקרה של מצוקה אמיתית, תישלח אוטומטית הודעת בקשה לעזרה, גם אם הטלאפון לא בהישג יד. כמו למשל מישהו נפל לבור והמכשיר נותר למעלה. אחרי השעה היעודה תישלח בקשת עזרה. מידע על מיקומו של הנעקב ישלח ישירות מהטלפון שלו ובהסכמתו מראש, אך ללא צורך בפעולה מצידו".
וכשנשלחת הודעת בקשה לעזרה, מה קורה?
"הטלפון שולח נתונים רבים כמו שם הנזקק, מיקומו ואפילו מראה על גבי מפה מצורפת היכן הוא נמצא ברגע זה, מתי בדיוק התחיל האירוע וגם מצב סוללת הטלפון ממנו נשלחה קריאת המצוקה".
ומה עושים אלה שקיבלו את ההודעה?
"מקבלי בקשת הסיוע יכולים לפעול בדרכים הבאות: ראשית להודיע 'מגיע לעזור', לראות על גבי המפה את מיקום דורש העזרה ולקבל עזרה מיידית בניווט מהיר לנקודת האירוע בעזרת מגוון תוכנות ניווט כמו waze שמחוברות לאפליקציה, או לשלוח הודעת טקסט ממגוון הודעות ייעודיות למבקש העזרה, או גם ליזום שיחה חד כיוונית (האזנה בלבד) עם מבקש העזרה כדי לשמוע מה באמת מתרחש, מבלי שעל הסמארטפון של החטוף יהיה סימן זיהוי כלשהו שמישהו מקשיב. לא יידלק אור, לא יהיה שום רעש, כאילו הטלפון מת".
למי מיועדת האפליקציה?
"השירות מיועד לכל אחד ואחת במעגלי החיים השונים, במשפחה, בשכונה, בעבודה, בין חברים וידידים. היא נותנת שקט נפשי להורים שיכולים ב'עקוב אחרי' לדעת היכן הילדים בכל רגע מבלי שמפריעים לילדים, היא מאפשרת לקבל סיוע בשעת מצוקה וגם להפוך לתומך ועוזר לאנשים הקרובים בעת צרה, בבחינת אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד".
ספר לי קצת עליכם. מי אתם בכלל?
"אנחנו יזמים תושבי העיר מודיעין מזה 15 שנה שהתחום הטכנולוגי וחידושיו קרוב מאד לליבנו והמעורבות החברתית הינה חלק מהווייתנו. אחרי האירועים האחרונים בקיץ זה החלטנו ליצור פלטפורמה חברתית לעזרה הדדית. אני מנהל המיזם, עם רקורד של ייזם הייטק עם ניסיון רב באפיון, תכנון ופיתוח מערכות המיועדות לתחום הביטחון האישי. יחד איתי בני מתן שהוא המפתח של האפליקציה שהחל עתה לימודי עתודה באוניברסיטת בן גוריון בתחום הנדסת תוכנה, ובמקום לנצל את חודשי ההמתנה ללימודים בחיפוש עבודה בכדי לחסוך מעט כסף לשנות הלימודים, החלטנו יחדיו לנצל את הזמן היקר ולעשות לטובת הכלל. יחד איתנו עזר בפיתוח גם שי בני הגדול יותר, בעיקר בתחום אתר האינטרנט וניהול בסיס הנתונים ובניית התמיכה בהודעות מתפרצות. גם לתחום גיוס הכספים המגיעים מתרומות".
מה צופן לכם העתיד?
"אנחנו עומדים לצרף לאפליקציה גם את אירגוני החירום כמו איחוד הצלה מד"א ועוד, כך שבמקביל להודעת המצוקה שתצא לחברים הקרובים ולמשפחה, תצא גם הודעה מותאמת לאירגוני החירום ויש כמובן פיתוחים טכנולוגים נוספים שבדרך".
בתמונה: המפתחים: שמעון קיצלינגר ובניו מתן ושי. במקרה של תקיפה, הטלפון ישדר מבלי שהתוקף יידע (צילום פרטי)