"כמו שגוגל קנו את WAZE, הלוואי שיום אחד גם אני אקבל מהם טלפון", כך אומר רונן ביתן ממודיעין, מייסד ובעלי החברה שהמציאה את אפליקציית הניווט החדשה TRALZE, שרוצה לעשות בדיוק את מה ש-WAZE עשתה, רק בשטח.
האפליקציה של ביתן ושותפו טל לביא, לוקחת לרמה חדשה את תחום הניווט בשטח ויועדה במקור לרוכבי האופניים המציפים את הסינגלים השונים באזור מודיעין מדי סוף שבוע. כל רוכב היוצא לרכיבה ומשתמש באפליקציה, מסייע למעשה לביתן ושותפו למפות את שבילי האזור ואתרים נוספים המסתתרים בדרך. כך, בעזרת המשתמשים, מתכנן ביתן להפוך את האפליקציה שלו לפלטפורמת שיתוף ידע שתכלול מסלולי טיולים ורכיבה לא רק בישראל, אלא גם בחו"ל. בינתיים, איזו עוד חברה אתם מכירים שרכב החברה שלה מוגדר כשני זוגות אופניים?
מארכיאולוגיה לא בונים בית
ביתן (46, נשוי+3) מתגורר בשכונת בוכמן בעיר והרבה לפני שהגיע אל עולם הסטארט אפ, החל את דרכו בלימודים לתואר בארכיאולוגיה, עד שהבין שפרנסה לא תצא מהעיסוק מהזה. לאחר מכן הוא עבד כמורה דרך והיה בעלי חברה לטיולי ג'יפים. הוא גם רוכב אופניים ותיק. "רכבתי לא מזמן מגמלא למודיעין, 204 קילומטר לבד בלילה בשטח. מאז ומתמיד לא הייתי מהמצטיינים בספורט וכשהגעתי לאופניים הבנתי סופסוף במה אני באמת טוב. יש לי סיבולת מטורפת, אני תמיד ממשיך. לא עוצר".
ב-15 השנים האחרונות עוסק ביתן בתחום הטכנולוגי, כאשר עבד בחברות מישראל ומחו"ל המתמקדות בתחום הניווט העירוני. בתפקידו האחרון ניהל את כל תחום ניהול המוצר בחברה פורטוגלית. אגב, זהו לא הסטארט אפ הראשון של ביתן, כאשר מכר כבר את חלקו בחברה שפיתחה מוצר בתחום הנהיגה המתקדמת המציעה לימוד נהיגה ממוחשב לפי צרכי הנהג.
בדצמבר אשתקד ביתן ושותפו הקימו את TRALZE, אחרי שגייסו שני מיליון שקל כהשקעה מהמדען הראשי במסגרת אחת מתוכניות החממות הטכנולוגיות ויצאו לדרך. אגב, המימון שהושג מהמדען הראשי אילץ אותם לעזוב את מודיעין ולהקים את משרדי החברה בתל אביב, בשל חוקי תוכנית החממות. בעתיד הם מקווים לשוב אל מודיעין. "מודיעין היא המקום הנכון לסטארט אפ של ניווט שטח, בצמוד ליער בן שמן עם מגוון המסלולים ותוואי הקרקע. אתה חושב על פיצ'ר נוסף לאפליקציה ותוך חמש דקות כבר בוחן אותו בשטח. ניסינו גם לגייס אנשים ממודיעין, אבל זה עוד לא קרה לצערי ואני מקווה שיקרה. התשתית להיי טק בעיר עדיין לא טובה. כמו בתל אביב או ראש העין, צריך משרדים שלידם מסעדות וחדר כושר. זה מה שאנשים מחפשים".
יותר מלהישאר על הקו
כמו כל רעיון טוב, גם TRALZE הוקמה מתוך מחסור. "אני המון שנים רוכב בשטח ותמיד היה חסר לי משהו. הדהים אותי שבזמן הניווט אין הדרכה מלבד להישאר על הקו שתוכנת הניווט מראה לי. ההשוואה הנכונה שלנו היא לא ל-WAZE, אלא אם כבר אז לוויקיפדיה. פלטפורמת שיתוף ידע שנותן לך מלבד הניווט בשטח, גם את האפשרות להביא לתוכה מידע משלך על מקומות שראית בדרך ואהבת, מסלולים שונים שניסית וממליץ עליהם וכולי".
"בנסיעה עירונית לא מעניין אף אחד מאיפה הגעת ובאיזה מסלול. בשטח כן מעניין מאיזה סינגל הגעת ועם איזה תחזור. את המשתמש באפליקציה כן מעניין לשמוע על הסינגל שהעלת ודירגת בחמישה כוכבים והוא ינסה אותו. בעוד חודש, אחרי שניסה, הוא כבר יוכל גם לדרג וכך תיווצר מערכת שבונה את עצמה".
את האפליקציה השיקו ביתן ואנשי החברה רק בחודש יוני השנה, וכבר בחודש הראשון הורידו אותה עשרת אלפים משתמשים. כיום הם כבר קרובים לשלושים אלף והחזון הוא להגיע למאות אלפי משתמשים.
יש מאות אלפי רוכבי אופני שטח בארץ?
"לא, והאפליקציה תשמש בסופו של דבר בכלל למטיילים ולאו דווקא רק לרוכבים. יהיו כאלה שישתמשו מדי שבוע, ואנחנו רואים בשבתות אלפי משתמשים בו זמנית, ואחרים ישתמשו 3-4 פעמים בשנה כשהם רוצים לצאת לטייל עם המשפחה ומחפשים מסלול נחמד או מעיין קרוב. בשנה הקרובה נכניס גם הנחיה קולית ואנחנו עובדים על מיפוי משלנו. בכל פעם שמישהו רוכב עם האפליקציה אנחנו מתעדים את המידע ונוצרת לנו רשת שבילים ברמת פירוט שאין לאף אחד אחר. כבר עכשיו, במשבר יהודה יש לנו תיעוד ברמה שאף אפליקציה לא מציעה".
איך המשתמשים יוכלו להוסיף מידע לגבי מה שמצאו בדרך?
"אני עוד לא יכול לפרט לגבי זה, אבל אנחנו הולכים לכיוון הזה עם רישום פטנט, ונדע יותר לעומק מה הרוכב עבר במסלול. יהיה פירוט אם המסלול קשה או קל, אם יש מעיין בדרך ולכל מסלול יש סיפור בתוכו. גם אם כמה משפחות רוצות להיפגש בנקודה מסויימת, אז TRALZE תוביל את כולם אל הנקודה המדויקת בשטח".
מתוך הרכיבה בשטח קיבל ביתן לא מעט תובנות לגבי האפליקציה ומה חסר לרוכבים. "הבנתי הרבה דברים לגבי מה חסר, איך היא צריכה להיות, איזה מידע הייתי רוצה לחלוק עם אחרים ולמה רוכבים שעברו כאן לפניי לא מספרים לי מה היה במסלול. לדוגמה בחורף האחרון רכבתי ממודיעין לבאר שבע. היה המון בוץ בשטח והייתי צריך לאלתר. אתה רואה קוליסים (שבילי עקבות. ע.ק) ומבין שמישהו היה כאן כמה דקות לפניך. בעזרת האפליקציה אותו רוכב יוכל ליידע את שאר המשתמשים איפה בדיוק הוא שקע בבוץ ואיפה אפשר לעבור".
כאמור, כל המידע שיהיה באפליקציה יועלה בידי המשתמשים. "הכל יגיע מהקהילה, אפילו עריכה אנחנו לא עושים. אנשים מעלים את מה שהם חושבים ואחרים יגיבו על זה וידרגו את מה שהעלו – מסלולים, מסעדות, מעיינות וכולי. המומחיות שלנו היא לקחת את המידע ולהוציא ממנו את מה שרלוונטי. בשביל זה הבאנו חבר'ה מבריקים שבחרנו בפינצטה אחד-אחד".
מי צריך ספר טיולים?
החזון של אנשי TRALZE הוא להפוך לחברה עולמית בעוד שנתיים-שלוש ולהחליף את ספרי הטיולים שעדיין משמשים את התיירים. "הייתי עם המשפחה ביער השחור בגרמניה לפני שנתיים. אתה מסתובב שם במסלולים ומגלה בלי סוף ישראלים מסביבך. למה זה? כי כולם משתמשים באותו ספר טיולים והולכים לפי המסלולים שמוצעים בו. יום אחד החלטנו לעזוב את הספר והלכנו למסלול שהיה מאחורי הבית בו שהינו. מצאנו מסלול מדהים שאנשים לא מכירים כי הוא לא בספר, אבל המקומיים מכירים אותו. כל הרעיון הוא שאיפה שלא תנחת, יהיו באפליקציה מסלולים ואטרקציות שהמקומיים העלו. האפליקציה תחליף את הספר והיא כבר עושה את זה לדוגמה עם ספרי המעיינות בארץ. פתחנו קטגוריית מעיינות באפליקציה, כאשר הWAZE מביאה אותך עד לחניון ומשם אתה מנווט איתנו".
כמו שאמרנו בפתיחת הכתבה, ביתן ישמח לקבל יום אחד את הצלצול מגוגל, אולם זאת לא המטרה העיקרית. "זה לא מה שמול העיניים. המטרה היא לייצר מוצר איכותי שיעמוד בפני עצמו וכיום אנחנו נמצאים בשני כנסים ומחפשים משקיעים בקרנות הון סיכון. היינו בכנס ואמרו לי שהמון מאנשי הקרנות שהיו במקום, הם רוכבים אופניים שכבר משתמשים באפליקציה שלנו עוד לפני שהכירו אותנו פיזית. בגלל שהם מכירים את המוצר זה מעורר תגובה רגשית".
אז איך מרוויחים מהסטארט-אפ שלכם?
"אנחנו לא מתכוונים לגבות תשלום על השימוש באפליקציה, אולי בעתיד על יישומים שנוסיף, אבל לא על השימוש הבסיסי. עולם ה-outdoor הוא אחד השווקים הכי חמים בעולם. רק בארצות הברית התחום הזה, של כל מה שקשור לטיולים וטבע, מגלגל 650 מיליארד דולר בשנה. לגבי TRALZE, מישהו שהוא משתמש נלהב באפליקציה לפחות פעם בשבוע, מגלגל סביבו המון כסף. הוא קונה ציוד, הוא מחפש מקום לישון בו ומסעדה לאכול. בשביל זה הוא קורא את ההמלצות של אחרים שמספרים איפה ישנו, ממי שכרו ג'יפ וכולי. ברגע שהוא לוחץ על אישור ההזמנה, כמה אחוזים מהסכום שמועבר לבעלי העסקים הולך אלינו. אנחנו מעודדים בעלי עסקים להוריד את האפליקציה ולהוסיף אליה מידע. אנחנו משתמשים כאן במנוע הכי חזק בעולם וזה הידע הציבורי. אני העליתי מאה מסלולים, אתה תחליט אם הם טובים או לא ותדרג. כוח הקהילה הוא אדיר ואם מישהו יעלה המלצות על מסלול או מלון מאינטרס עסקי, בסופו של דבר המשתמשים הם אלו שיקבעו איך ההמלצות שלו ידורגו".
כמייסד ובעלים של חברת סטארט-אפ, ביתן מחייך כשאני שואל אותו כמה שעות הוא עובד ביממה. "יותר מדי. סטארט-אפ זה הרבה יותר משעות העבודה שלך. אלו השעות שאתה עובד ושל אשתך ושל המשפחה שלך. לקחתי חלום ואני הולך איתו וכולנו משלמים את המחיר. יש ימים שאני יוצא מתחיל לעבוד מוקדם לפני שכולם מתעוררים ומסיים אחרי שהילדים כבר נרדמו. למזלי יש לי אישה מפרגנת ותומכת וילדים שמבינים שלפעמים אסור להפריע עכשיו לאבא. היום הבת שלי שהיא בת חמש וחצי, שאלה אותי: "אבא, איך TRALZE מתקדמת?". זה מסע של כל המשפחה. מסע טוב, אבל כזה שמשפיע על כולנו וצריך הרבה פרגון והבנה. במיוחד מהאישה".
עד מתי תמשיך לעבוד ככה?
"אין לי תאריך יעד שאני יודע להגיד לך. הקטע בסטארט-אפ הוא שהכל נורא שברירי. כל החלטה שאתה לוקח היא נורא משמעותית, וכרגע שאנחנו רק שישה עובדים אז אם מישהו בחופש כל הסביבה שלו נפגעת. כשנהיה 60 עובדים זה יהיה אחרת."
מסלולים מומלצים ליד הבית
גם סוסים וגם אופניים | פארק אילון קנדה
מסלול הסוסים והאופניים, אותו הכשירה קק"ל בפארק אילון-קנדה הוא בן 21 ק"מ, והוא סובב את הפארק מכל עבריו. ההתחלה שלו (נקודת האפס) היא בצידו המזרחי של הפארק, צפונית לתחנת הדלק במחלף שער הגיא. המסלול עובר בכיוון השעון בחלקו הדרומי של הפארק, באזור המקביל לכביש מס' 1. בחלקו המערבי של הפארק המסלול עובר בסמוך לכניסה אל הפארק, בקרבת האגם, ועולה צפונה אל דרך הנוף הצפונית (המסומנת בכתום) של הפארק, שמתקדמת מזרחה, ועוברת ליד מגדל תצפית האש של קק"ל. הדרך ממשיכה לכיוון מבוא חורון ואח"כ יורדת דרומה, בצידו המזרחי של הפארק, עד לנקודת ההתחלה (נקודת האפס). אורך המסלול 21 ק"מ והוא מסומן בשטח בצבע כחול.
סינגל הרצל
המסלול מסומן בכחול. סינגל הרצל מוכר גם כסינגל ברוטיה. ברוטיה הוא מין של אורן ששתלה קק"ל בכל רחבי הארץ. השביל עובר ליד 11 הפרטים הראשונים הוותיקים ביותר מסוגם בארץ, שניטעו ב-1929. זוהי לולאה שאורכה כ-8 ק"מ, הנמצאת כולה במרחק לא גדול מהמצפה, והיא קלה יחסית מבחינה טכנית ומתאימה לרוב הרוכבים.
מתחילים במצפה, ופונים מערבה דרך חלקות אקליפטוסים ואורן, ליד חלקת הברוטיה הוותיקה, עד לחניון מקסיקו. פונים ימינה לכביש היציאה מהיער, וממש ליד הצומת נכנסים שוב לסינגל במגמה דרומה לאורך הגדר. הסינגל פונה מזרחה ואז מבצע סיבובי עקלתון יפים בתוך היער, עד שהוא חוצה ציר ראשי לאורך הנחל. חוצים את הנחל מעל סכר קטן ועתיק (סהרון), ואז עומדים בפני שתי אפשרויות: האחת – לחזור למצפה דרך השביל הכחול, שפונה שמאלה וצפונה. אפשרות שנייה – לרכוב על דרך האספלט עד למצפה מודיעין. מי שהגיע לרכיבה ארוכה יכול לפנות אחרי הסכר ימינה, אל הסינגל הארוך ענבה, המסומן בצבע אדום.
סינגל ענבה
המסלול מסומן באדום. זה הסינגל החדש בין השניים, ומתאים יותר לרוכבים מתקדמים: יש בו צבירת גובה מכובדת יחסית לאזור וקטעים טכניים. הוא פונה דרומה דרך חניון שאקי וחניון הסוסים ועולה לתל גמזו, שם ישנה נקודת תצפית יפה, ומנוחה. החלק הזה יספק לכם גיוון מהרכיבה ביער המוצל ויתאים מאוד גם לעונות הקרות.
ממשיכים באזורים פתוחים עד החלק הצעיר של יער מודיעין. לעתים עוברים גם בדרכי עפר. ממשיכים דרומה ליער הבוגר עד חורבת בית ענבה. השביל ממשיך צפון-מזרחה ומשקיף על נחל ענבה וכבשני הסיד העתיקים שבו. השביל ממשיך בטיפוס לחורבת רגב, שהיא אחת הנקודות הגבוהות ביותר בשטח. מומלץ לעצור וליהנות מתצפית פנורמית. משם ממשיכים חזרה לליגד סנטר, שהוא נקודת כניסה ויציאה נוספת לסינגל. השביל ממשיך ומטפס לחורבת זכריה ויורד אל בקעת הנזירים ומערות הנזירים. אז הוא פונה מערבה לאורך נחל גמזו וחזרה צפונה בעלייה למצפה מודיעין, דרך הפגודה התאילנדית.
באזור חורבת בית ענבה ישנו פיצול בסימון השבילים עם סימון שבילים שחור. רכיבה בשביל השחור על דרך עפר תוביל את הרוכבים לתוך העיר מודיעין (לפארק העירוני ענבה), ומשם להתחברות למערכת שבילי האופניים העירונית. יש לציין שלאחר רכיבה של כ-500 מ' בשביל העפר השחור ישנו פיצול לשביל כחול, שמוביל לתחנת הרכבת פאתי מודיעין ולישפרו סנטר.
(צילום פרטי)