טרמפיסט נצפה בהמשך הדרך

יהודה גולן
2015-10-26 00:00:00
2015-10-26 00:00:00

מודיעין היא אחת משלוש ערים ראשונות בעולם שמשתתפות בניסוי ראשון מסוגו לבדיקת היתכנות מעשית וכלכלית לאפליקציה חדשה מבית היוצר של חברת ווייז הישראלית (השייכת, כידוע, לקונגלומרט "גוגל", שרכש אותה בלמעלה ממיליארד דולר).

אולי אלה השורשים הישראליים של ווייז ואולי הפקקים בגוש דן ובמרכז ואולי אפילו העובדה שכמעט כל ישראלי משתמש כיום בוויייז, שעודדו את גוגל לבצע את הניסוי המרתק דווקא בישראל.

מדובר בשירות שנקרא RIDE WITH שנועד לאפשר לנהגים לחסוך בהוצאות נהיגה בעת הנסיעה לעבודה וחזרה על-ידי שיתוף מספר עובדים באותו אזור, ברכב אחד בנסיעה ממקום מגוריהם לעבודה וחזרה.

מדובר בגירסה סלולארית של "קאר פול" – עובדים מאותו מקום עבודה ממלאים ביחד רכב בתיאום מראש וברוב המקרים באופן קבוע ומתחלקים בהוצאות הדלק.

ווייז הרחיבה את הרעיון והפכה אותו לשמיש במימשקים נוספים. הניסוי שהחל לפני כחודשיים הוצע למשתמשי וויז ע"י פניה אליהם באפליקציה עצמה והצעה להצטרף לפיילוט, כשהרעיון הוא שעל פי מידת ההצלחה בגוש דן ומודיעין, יוחלט על הרחבת השירות גם למקומות אחרים בעולם.

שירות שיתוף הנסיעות (ride with) שהפיילוט שלו כבר החל למעשה, בוחן את יעילות הנסיעה של עובדים בענף ההייטק שעובדים בריכוזי הייטק בהרצליה ותל אביב. ומדוע מודיעין? כי רבים מתושבי מודיעין הם אנשי הייטק שנוסעים לעבודה בתל אביב או בהרצליה.

הכל נמדד בכסף

ביקשנו מ"גוגל ישראל" פרטים נוספים ונענינו בסירוב אדיב לשתף מידע. אנשי מקצוע מעריכים כי מדובר בכמה אלפים שהוזמנו לניסוי, כשרובם תושבי מודיעין. ואיך יודעת "גוגל" לפנות אליהם דווקא? כמובן – הודות לשיתוף הטלפון במיקום המשתמש. הפיילוט הושק כבר בחודש יולי, בשקט בשקט, בלי מסע פירסום ובלי רעש תיקשורתי. אבל כנראה עם הרבה חששות (שאליהם נגיע מאוחר יותר).

כרגע הניסוי מתבצע רק בישראל והוא מבוצע בין שלוש הערים המשתתפות: תל אביב הרצליה ומודיעין, כשהדגש הוא בנתיבי הנסיעה ממודיעין לתל אביב, ממודיעין להרצליה וכמובן בחזרה ומתל אביב להרצליה ובחזרה.

בגוגל החליטו להשיק דווקא בתל אביב את הפיילוט הראשון בעולם למערכת ההסעה המשותפת, בשל השימוש הנרחב באפליקציית ווייז בישראל. להערכת הישראלים מסתבר "משוגעים" על וויז ולהערכת מומחי אפליקציות מאות אלפי עובדים  ההערכה היא שכ-200 אלף עובדים בישראל, מבצעים נסיעות משותפות לעבודה (carpooling) ומרביתם מרוכזים באיזור גוש דן.

באופן מעשי שירות Ride With מחבר באמצעות וייז בין נהג לנוסעים, שמבקשים להגיע למקום עבודתם. בעצם המעוניינים לנסוע במסלול דומה שולחים בקשה בוייז ונהגים שעוברים במסלול המבוקש ובשעות הנדרשות, מאשרים את האיסוף וכך מתבצע החיבור הכל באמצעות הוויז. הטרמפיסטים מתגמלים את הנהג בעלויות הדלק ובזה מסתיים העניין.

וייז בעצם מתווכת בין הצורך להיצע, על פי השעות המתאימות ומסלולי הנסיעה. וייז כמובן שיכללה את המימשקים, וכך נשלחות התראות בוויז לנהגים שידוע לוויז כי הם נוסעים במסלול קבוע, שיש להם אפשרות לאסוף אנשים בנקודות מסויימות.

ההתראה נשלחת כמובן לנהגים הרלוונטיים, שוייז יודעת כי מסלול נסיעתם מתאים לדרישת טרמפיסטים למסלול נסיעה דומה, ברגע שהנהג מאשר את האיסוף, הטרמפיסט מקבל אישור מוויז וממתין בשעה היעודה ובמקום שנקבע לאיסוף שלו.

זאת ועוד: הטרמפיסט הממתין לנהג יוכל לעקוב באמצעות הוויז שלו אחר מסלול נסיעתו של הנהג הנוסע לעברו.  במקרה שהנהג צריך לסטות מעט כדי לאסוף נוסע מרחוב סמוך, הוא יקבל גם הודעה מה מרחק הסטיה שעליו לבצע וכמה כסף ישולם לו עבור הסטיה הנדרשת.

המטרה איננה הקניית רווחים כספיים מגביית דמי הנסיעה ולכן וויז מגבילה את ביצוע הנסיעות לשתי נסיעות ביום לנהג. יש גם מגבלה על אזור הנסיעה שנתחם בין מקום מגוריו למקום עבודתו.

האם זו "נסיעה עסקית"?

אבל יש בעיות שצצו בפרוייקט, כמו למשל בעיה ביטוחית כבדת משקל. נסיעה שבה נהג גובה כסף מנוסעים נחשבת ל"נסיעה עיסקית" והביטוח הרגיל לא מכסה אותה. המשמעות היא שבמקרה של תאונת דרכים יתכן מאד שהנהג המסיע חשוף לתביעה גבוהה, שכן חברת הביטוח שלו עלולה לא לכסות אותו.

דבר נוסף שאופייני לתקופה האחרונה היא החשש הביטחוני מחבלים. ברור שלא כל נהג ישמח להעלות לרכבו אדם לא מוכר לו מחשש לביטחונו. זו סוגיה כבדת משקל שלא בטוח שוייז וגוגל נתנו דעתם עליה. אם הפרוייקט ייכשל בישראל, יהיה זה בעיקר בגלל מיעוט משתתפים עקב חשש ביטחוני.

בתמונה: כביש 443 לכיוון תל -אביב. (צילום ארכיון רונן יהב)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות