חזרה לפרטיות

גיל ח' עמית
2014-08-05 01:00:00
2014-08-05 01:00:00

רק לא מזמן דיברנו על סוף עידן הפרטיות. הידיעה שבעידן הדיגיטלי כל דבר שאנחנו אומרים, כל מקום שאליו אנחנו הולכים וכל אדם שאנחנו מכירים מתועד אי שם במאגרי ענק של חברות שמחזיקות את כל המידע שלנו על גבי שרתי מחשב עלומים. נראה שהתרגלנו לחשיפה הזו.

פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר, ווטסאפ, ויין, פורסקוור וכל היתר כולם עוזרים לנו לחלוק הגיגים, מיקומים, מחשבות ואירועים עם יתר העולם כך שכל רגע בחיינו מתועד, מצולם, מוסרט ומועלה לרשת כך שכל העולם מודע בכל רגע נתון למהלך חיינו.

ואז באה סיקרט.

סיקרט היא רק אחת מבין שורה של אפליקציות שמטרתן לנסות ולהחזיר את האלמוניות לחיינו. מדובר באפליקציה שפועלת באופן דומה לטוויטר. כל משתמש יכול להעלות סטטוס שבו יכולים לצפות כל חבריו ואנשי הקשר שלו בפייסבוק, בטלפון ובדוא"ל וגם חבריהם. ההבדל בין סיקרט לטוויטר ולכל יתר הרשתות שציינו הוא שכאן הציוץ הוא אלמוני לחלוטין. אין שום דרך שבה יכול מישהו מהקוראים האחרים לדעת מי אתם באמת, אלא אם אתם בוחרים לחשוף זאת.

ניתן להעלות גם תמונת רקע לציוץ, אבל רוב המשתמשים בוחרים ברקע צבעוני פשוט. מה יוצא מזה בפועל? מתבונן ממוצע בסיקרט יגלה בעיקר טקסטים שקשורים, איך לא, לסקס. אנשים מספרים על החוויות ועל הסטיות הביזאריות ביותר, על סקס בזמן מלחמה, על הריקנות שהם מרגישים וכן הלאה. חלק נוסף הוא הלכלוכים על אנשים אחרים, וכאן מככבת הקהילה הגאה שכבשה לה נתח ניכר מהפיד באפליקציה. לא מעט אנשים בקהילה מוזכרים בשמם בתוספת השמצות כאלה ואחרות, כשהתגובות לכל פוסט כזה נעות בין תמיכה במושמץ להשמצות נוספות.

גם מקומה של הפוליטיקה לא נפקד. החל מסטטוסים לוחמניים מהסוג שניתן למצוא גם בפייסבוק ועד לסטטוסים שתוהים אם בסיקרט מותר להזדהות עם הסבל של העזתים, או שגם כאן ישחטו אותם כמו בפייסבוק.

בכלל, נראה שהאנונימיות מאפשרת לאנשים לחלוק את רגשותיהם האמיתיים. אחד הסטטוסים האחרונים  ציין "נפרדנו לפני שנה, ראיתי אותו ברחוב עכשיו. הייתי הכי קול, אמרנו ביי. נכנסתי לחדר מדרגות זר, בכיתי. שעה."

סיקרט לא לבד. על Yik Yak כבר כתבתי פה בעבר. אפליקציה מבוססת מיקום שמאפשרת למשתמש לשמוע מה הסודות הרוחשים בסביבתם הקרובה. Yik Yak לא תפסה בינתיים בישראל וברוב אזורי הארץ הפיד ריק. Whisper מבוססת המיקום גם כן דווקא כבשה לה נתח שוק לא קטן, אבל הממשק הפחות נוח כמו גם הצלחתה של סיקרט מונעת ממנה להפוך ללהיט של ממש.

במקביל לרשתות חברתיות פורחת גם תעשיות הצ'אטים הדיסקרטיים. זה התחיל ב-Snapchat שאפשרה לשלוח תמונות שנמחקות אחרי הצפייה ושימשה בעיקר לסקסטינג. כיום ישנן לא מעט אופציות מלבדה, כשהמצליחה שבהן היא Confide המוצלחת שבה ההודעה נמחקת אחרי הקריאה, אבל גם לא מאפשרת לצלם את המסך רגע לפני שההודעה נעלמת הודות לממשק משתמש ייחודי.

נראה שהרשתות האנונימיות הללו מצליחות לספק לנו צורך אמיתי, כזה שהפרסונה האינטרנטית שלנו לא מסוגלת – היכולת לחשוף את עצמנו באמת.

כתבות נוספות