שטחי הפרא האחרונים של מודיעין

ערן קמינסקי
בעוד שהעיר הולכת ונוגסת בשטחי הטבע הפתוחים הסובבים אותה, יש עדיין כמה אזורים בהם תוכלו לטייל לגמרי לבד וליהנות מטבע בלתי מופרע. יצאנו השבוע אל הגבעות שמדרום לגבעת שר
צילום: מודיעין NEWS

דמיינו לרגע את אזור מודיעין לפני שלושים שנה. עיר עדיין אין, הגבעות עומדות ריקות, בגרסתן הטבעיות, ועולם עשיר של חיי בר משוטט בהן. נשמע כמו גן עדן, אבל למציאות היו תכניות אחרות.

העיר קמה, ומהטבע הפראי של האזור, זה שבשנות השמונים עוד שוטטו בו זאבים, ננגסה עוד פיסה ועוד פיסה, עד למציאות של היום. ואם זה לא מספיק, בעוד שנתיים-שלוש תחל בנייתה של השכונה הראשונה במסגרת שלב ב' של פיתוח העיר, ממערב לשכונת הכרמים, במה שיסמן את ההרס המוחלט הצפוי לנו בכל האזור שממערב למודיעין.

אז אלו הבשורות הרעות, אבל בינתיים, לפחות, יש עדיין נקודות באזור העיר בהן תוכלו להרגיש כאילו חזרתם בזמן כמה עשרות שנים אחורה, וליהנות מטבע כמעט בלתי מופרע ולטייל כמעט לבד בשטח.

החצר האחורית של גבעת שר

הטיול שלנו השבוע לוקח אותנו דרך אחת מנקודות הטבע המוכרות והאהובות ביותר בעיר – גבעת שר – אבל משם נמשיך למקומות פחות מוכרים, אבל לא פחות יפים. נתחיל את ההליכה מנקודת המוצא של השביל המוביל במעלה גבעת שר, בשדרות מנחם בגין ובערך מול בית הכנסת העתיק אום אל עומדן. המקום מסומן ומשולט, כך שלא צפויה לכם בעיה לאתר את נקודת היציאה.

על גבעת שר עצמה עוד נחזור ונדבר בהמשך, אבל בינתיים נכוון הלאה, דרומית אליה, אל עבר הגבעות המקיפות את נוף איילון ושעלבים. נעלה במעלה גבעת שר, אבל במקום לפנות שמאלה אל פסגתה נמשיך ישר, אל עבר שיפולי הגבעה. הדרך לשם היא לא בשבילים מסומנים, אבל עכשיו בחורף אין בעיית גישה.

כאשר נגיע אל שיפולי הגבעה כבר ניתן לראות את הגבעות המקיפות אותה מדרום. נרד עד לשביל בתחתית גבעת שר ונגיע אל שביל מסודר שמימינו גדר בקר. נמשיך מעט מזרחה עד שנאתר את המעבר בגדר, ומשם נתחיל לטפס מעלה אל פסגת הגבעה, ממנה נשקף נוף מרהיב של שפלת החוף.

בסמוך לפסגת הגבעה נמצא שרידי יישוב, לא ברור מאיזו תקופה, כאשר הממצאים פזורים על כל השטח. מתקנים חקלאיים, טרסות עתיקות, כמות גדולה מאוד של בורות מים ופתחי מערכות מסתור ועוד. בקצה הצפוני של הגבעה, ממש מול גבעת שר ותחת עץ אלת המסטיק גדול במיוחד, מסתתרים שרידיו של קבר שייח שנוואני, כך על פי האתר "עמוד ענן", וממנו גם נשקף נוף ירוק ומרשים במיוחד של אזור פארק קנדה והרי ירושלים.

הכניסה קצת מסובכת וקשה בשל ענפי העץ שהתפשטו לכל עבר, אבל אם הילדים יהיו עקשניים במיוחד הם יצליחו להיכנס. 30 מטרים צפון-מערב משם ישנה מערכת מסתור היוצאת מבור מים, ואם תגיעו מצויידים בפנסים תוכלו לחקור גם אותה. עוד בפסגת הגבעה מטע זיתים שנראה ותיק מאוד, אותו מקיפה גדר שיחי צבר, שחלקם קיבלו צורה מוזרה עם השנים ומספקים למקום אווירה מסתורית.

ממטע הזיתים המגודר בשיחי צבר נמשיך מעט מזרחה, לכיוון שעלבים, ישר אל חורבת בית שנה. לפני למעלה מעשור, בעקבות מספר אירועי שוד עתיקות, איתרו הארכיאולוגים מספר מערכות של מחילות מסתור מרשימות מימי מרד בר כוכבא, בנוסף למערות קבורה. במקום התגלו גם חרסים רבים ושרידי כנסייה ביזנטית, כאשר על פי ההערכות מדובר ביישוב יהודי שהתקיים באזור בין ימי חורבן בית המקדש השני למרד בר כוכבא.

בסמוך לראש הגבעה, בשיפוליה המזרחיים (לכיוון גבעת שר), ישנם גם שרידים של כפר ערבי, שהתקיים במקום עוד במאה ה-16, ננטש ויושב מחדש מספר פעמים, עד שננטש במהלך מבצע "דני" במלחמת העצמאות בידי 240 תושביו.

ובחזרה לגבעת שר: הגבעה הצמודה לאזור שדרות מנחם בגין היא באמת אחת הנקודות האהובות על תושבי העיר, ובצדק גמור. אחרי לא מעט שנים בהן לא ביקרנו באתר והעדפנו לחפש נקודות פחות מוכרות, בדרך חזרה לרכב אנו מקדישים קצת זמן להתפעל מהאתר, סביבו צפויה להיבנות בשלב כלשהו שכונת גבעת שר.

הצד הדרומי-מזרחי של גבעת שר מלא במטעי זיתים המוקפים בטרסות מרשימות וגבוהות במיוחד, ועכשיו, עם החורף והעשבייה הירוקה, המראות מרשימים במיוחד. עוד בגבעה שלל שרידים ארכיאולוגיים, ממתקנים חקלאיים ומערות קבורה ועד לבורות מים ומערכות מסתור. גולת הכותרת, במיוחד לילדים, היא כמובן עץ החרוב הענק הגדל בפסגתה, על ענפיו המשתרכים לכל כיוון שפשוט מזמינים טיפוס. הילדים ייהנו לטפס, ולכם זאת נקודה מושלמת לקפה. תבלו.

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »