בימים אלו יוצא לאור "פסע", ספרה החדש של שירז אפיק ממודיעין, המאגד קובץ סיפורים קצרים שבכל אחד מהם מסתתר רסיס, אלמנט כלשהו, מאירועי היום הנורא ביותר בתולדות מדינת ישראל.
"הספר הוא הדרך שלי לעבד במידה מסוימת ולהתמודד עם אירועי ה-7 באוקטובר, וההשלכות שלהם שאנחנו עדיין מתמודדים איתן", סיפרה השבוע אפיק. "חשבתי הרבה על איך לגשת לזה. במזל, לא הייתי מאלה שחוו את הזוועות של אותו יום ומה שבא אחריו, ובכך התמזל מזלי והיה לי מאוד חשוב לא לנכס לעצמי סיפורים של אחרים. הפתרון שמצאתי עם עצמי היה לפרק את ה-7 לאוקטובר לאטומים, לרסיסים מאוד קטנים, ועל בסיס כל אחד מהם לכתוב סיפור קצר שלא קשור לכאורה לאותו יום".
אפיק, בת 50 (נשואה+2), היא עובדת סוציאלית בעברה ועורכת סיפורי חיים בהווה. היא פרסמה עד כה חמישה רומנים: לנקות את יפו (2014, הוצאת מטר), בשורות טובות (2017, מטר), אבקועים (2019, פרדס) מתחת לעור (2021, עברית) ו"ליל הברווזים" (2024, הוצאה עצמית).
על הדרך בה הסיפורים הקצרים בספרה החדש מתקשרים לאירועי אותו יום, היא מספרת: "הסיפור הראשון הוא על חרדי שיוצא בשאלה ועושה את צעדיו הראשונים בעולם החילוני. הוא עדיין לא מכיר את כל הקודים, והוא מגלה משהו שהוא מתריע עליו אבל אף אחד לא מקשיב לו. זה ההדהוד שלי לתצפיתניות שלא הקשיבו להן. מישהי אחרת בסיפור אחר מתמודדת עם אשמת ניצולים בגלל משהו שהיא הייתה עדה לו, ורגשות האשם גורמים לנזק, שזה הדהוד לאשמת הניצולים שחוו שורדי מסיבת הנובה ושל אירועים אחרים. סיפור נוסף הוא על מישהו שחי מתחת לאדמה, כמו החטופים שנמצאים במנהרות. כל רסיס כזה הוא סיפור שעומד בפני עצמו, ולכולם יש תמה מקשרת של פסע. הם עומדים על פני תהום, על סף החלטה גורלית, והסיפורים לוכדים את הרגע הזה".
עוד היא מוסיפה כי "הדרך שלי להתמודד עם ה-7 באוקטובר בלי לכתוב עליו, באה לידי ביטוי ברסיס ממנו נובע כל סיפור. מי שחי מתחת לאדמה מתייחס לחטופים ומנסה לצאת מהמרתף ולא מצליח. זה גם הדהוד של מי שרוצה לעזוב את הארץ ולא מסוגל, וגם של החטופים. זה לא מקרי ששיש בספר שבעה סיפורים, והכנסתי שם גם כל מיני פרטים מוכמנים. לכל סיפור יש כמה שכבות ואפשר לקרוא אותו בכמה עיניים".
הספר התפרסם לפני כחודש בהוצאת עצמית, והוא זמין לרכישה דרך הסופרת או באפליקציה "עברית".