לזחול אל העבר במודיעין

ערן קמינסקי
אתר מעניין וכמעט לא מוכר שנחשף לפני מספר שנים במודיעין הוא חורבת המוצב, בסמוך לחווה האקולוגית, בו התגלה יישוב יהודי שהתקיים עוד מהתקופה החשמונאית. בזמן שההורים ייהנו מהנוף המרשים, הילדים יוכלו לזחול במערכת מחילות המסתור בעקבות לוחמי מרד בר כוכבא
צילום: מודיעין NEWS

בעוד שנתיים-שלוש ייצא לדרך שלב ב' של פיתוח מודיעין, במה שיבשר את החרבת השטחים הפתוחים ממערב לשכונת הכרמים, ולאחר מכן ממערב לגבעת הברפיליה ושכונת מורשת.

אתר מעניין, שנחשף על ידי אנשי רשות העתיקות לפני מספר שנים וצפוי להתכסות בבטון, הוא חורבת המוצב, בסמוך לחווה האקולוגית בפארק הטכנולוגי. חורבת המוצב, השוכנת במרחק של שני רכסים צפונה מחורבת א-שון בלב שכונת מורשת, קיבלה את שמה הודות למוצב של הלגיון הירדני ששכן באזור, ממנו נותרו תעלות הקשר אותן ניתן לראות גם כיום. את האתר חשף הארכיאולוג אברהם טנדלר בשנת 2015-16, ובמקום התגלה בית חווה גדול שהוקם ככל הנראה עוד בתקופה החשמונאית, במאה ה-2 לפני הספירה.

במקום התגלו שישה חדרים וחצר, כאשר קירות המבנה נבנו מאבני גוויל גדולות. מאוחר יותר, בתקופה הרומית, התווסף לאתר גם מקווה טהרה גדול ומרשים, בו נחצבה מערכת מחילות מסתור, ככל הנראה לקראת תקופת מרד בר כוכבא במאה ה-2 לספירה. הכניסה למקווה ולמחילות המסתור היא ממדרגות במרכז המבנה, כאשר המערכת המסועפת מובילה לחדרי מסתור נוספים.

איך מגיעים: נגיע מכיוון פארק המים והאצטדיון העירוני אל הכביש המוביל לחווה האקולוגית ולמרכז עינב, ונפנה שמאלה לכיוון החווה. בכיכר החדשה נמשיך ישר ולאחר 200-300 מטר נחנה את הרכב ונמשיך ברגל אל השטח הפתוח משמאל לכביש. הדרך לאתר לא ממש מוסדרת, אבל ג'יפ שעבר במקום הותיר מעין שביל שיוביל אתכם עד להצטלבות שבילים. נפנה שמאלה, אל עבר שלושה עצים בולטים, ומשמאל להם נמצא האתר.

עוד באזור: אתר סמוך ומעניין נוסף, גם אם די מוכר, הוא גבעת חרובה, הנמצאת בצמוד לכיכר הנמצאת בהמשכו של הכביש המוביל מהחווה האקולוגית לעבר מרכז עינב. היות ובגבעה זאת אין שבילים מוסדרים, האתר "טובע" בצמחיה ירוקה ועצי בוסתן ערבי נטוש, מה שהופך את המקום לכמעט ונטול מבקרים בדרך כלל.

בפסגת הגבעה תוכלו למצוא את שרידי הכפר הערבי חרובה, שהתקיים כאן עד לשנת 1948, ובין החורבות נמצא גם שרידי מצודה קטנה מהתקופה הרומית. הכפר הערבי, בו התגוררו על פי מפקד האוכלוסין הבריטי בשנת 1945 170 תושבים, נכבש בידי חטיבת יפתח ביום הראשון של מבצע דני, ביולי 1948. על פי חלק מהחוקרים, האתר הוא גם מקום משכנו של כבר חרובא המוזכר בתלמוד הירושלמי כמקום בו התרחשו האירועים שהציתו את מרד בר כוכבא, לאחר ששני אחים תושבי המקום נקלעו לעימות עם הכוחות הרומיים באזור.

מפסגת הגבעה תוכלו לצפות בנוף פנורמי אל עבר ערוץ נחל גימזו, השפלה ומישור החוף, ואם תהיו בשקט אולי גם יזדמן לכם מפגש אינטימי עם צבי או שועל.

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »