הנחלים הסודיים של מודיעין

כתבי מודיעין NEWS
החורף כבר כאן והטבע הירוק מזמין לטיול באתרים פחות מוכרים, אבל מאוד מעניינים: הקניון השחור של נחל יתלה, והנוף המרהיב של נחל כפירה
צילום: מודיעין NEWS

נחל יתלה

נחל יתלה מתחיל את מסלולו מהאוכף שבין אבו גוש לקריית יערים, ומשם עושה את דרכו ו"נשפך" עד למבוא חורון, המושב הנמצא במרחק של מספר דקות ממודיעין לכיוון לטרון. אפשר לרדת אל הנחל מהיישוב נטף, אבל אנחנו כמובן נגיע למקום דרך המטעים הסובבים את מבוא חורון.

נחל יתלה נקרא על שמה של העיר יתלה, שנמנתה עם יישובי שבט דן (יהושע י"ט 40-42): "למטה בני דן למשפחותם יצא הגורל השביעי. ויהי גבול נחלתם צרעה ואשתאול ועיר שמש. ושעלבין ואיילון ויתלה". השביל האדום נכנס לתוך הנקיק שהנחל חצב במדרונות ההר, המכוסים בחורש ים-תיכוני פתוח, המצמיח בחורף ובאביב פריחה ססגונית של צמחים כגון כלניות ורקפות, קידה שעירה ומרוות ירושלים, לוטם שעיר ולוטם מרווני.

תחילת המסלול עוברת בוואדי רחב. אם תשמרו על שקט ותהיה לכם טיפת מזל, תוכלו לאתר צבאים או תנים על הגבעות הירוקות מצדי הוואדי. לאחר מספר דקות מתעקל שמאלה המסלול, המסומן בסימון שבילים אדום, שלכל אורכו הוא עטוף צמחייה רבה ומגוונת. לאחר עשרים דקות של הליכה נינוחה נגיע אל הכניסה לחלק המעניין ביותר בנחל – הקניון השחור. אורכו של הקניון הוא 300 מטר בלבד, אבל מדובר במעין כניסה לעולם אחר ופראי שהילדים יתרוצצו בו בחדווה.

זהו נקיק לא ארוך, צר ומוצל הבנוי מסלע אפור-שחור, אשר בחורף נקווים בו מעט מים. ההליכה היא בשביל צר בין ומעל סלעים. לאחר כמה עשרות מטרים נגיע למערה בצד הימני של קיר המצוק, אליה מובילות מדרגות חצובות בסלע. מומלץ לטפס (בזהירות) עם הילדים אל המערה הפתוחה ולערוך שם פיקניק קצר. בקצה המערה נמצא כוך התבודדות מעוגל שנחצב בסלע. על פי האגדות, כאן התבודד הנזיר סבאס (המאה ה-5 לספירה), מי שהביא לארץ את בשורת הנזירים המתבודדים שכמוהם תוכלו עדיין למצוא במקומות מבודדים כמו המנזרים בוואדי קלט שבין ירושלים ליריחו (מרסבא וסיינט ג'ורג').

בהמשך הקניון נדלג בין הסלעים הגדולים ועצי האלון עד ליציאה מהנקיק, שם יחכה לכם גשר הרכבת הגדול שנבנה במקום לפני כ-15 שנים.

איך מגיעים: נצא ממודיעין על שדרות החשמונאים לכיוון לטרון ובכיכר נפנה שמאלה לכיוון מבוא חורון. אחרי נסיעה של שלוש דקות, ומאה מטרים לפני שער הכניסה למושב, נפנה ימינה לשביל כורכר רחב. נמשיך ישר לאורך שני קילומטרים עד שנראה מבנה של חברת מקורות, שם נחנה את הרכב. בצמוד למבנה ניצבות שתי קוביות בטון החוסמות כניסת כלי רכב אל המסלול, ומשם נתחיל ללכת לאורך השביל המסומן.

עוד באזור: בית הקשתות המפורסם, שבימים אלה כבר מלא במים, המגיעים אליו דרך נקבה המגיעה מנביעה סמוכה. עוד באזור: חורבות מצד רומאי הנמצא על המדרון הדרומי של נחל יתלה.

 

נחל כפירה

כמו נחל יתלה, גם נחל כפירה מתחיל את דרכו בהרי ירושלים באזור הר הרוח, ומפלס את דרכו מטה עד למבוא חורון ועמק איילון.

איך מגיעים? המסלול שלנו מתחיל גם הוא בקצהו המזרחי של היישוב מבוא חורון, שם במקום לפנות ימינה למסלול האדום ולנחל יתלה, נפנה שמאלה לכיוון נחל כפירה המסומן בסימון כחול. כאן מדובר על מסלול מעט יותר מאתגר, הכולל עלייה מתונה לכיוון ההרים והיישוב נטף בשביל רחב וחשוף.

נלך כשלושה ק"מ לאורך נחל כפירה, שהוא נחל אכזב רחב שלא זורמים בו כלל מים. מולנו, במעלה הערוץ, נמצאת גבעה תלולה – ח'רבת אל-כפירה (תל כפירה), המזוהה עם העיר כפירה שהייתה אחת מארבע ערי הגבעונים (יחד עם גבעון, קריית יערים ובארות). התל המרשים נמצא כיום מעבר לגדר ההפרדה ולא ניתן להגיע אליו.

קצת מתחת לישוב נטף נמצאת מערה ובה מעיין ושמו עין נטף. המים נובעים ממספר מקומות בסלע ומתנקזים אל שוקת זעירה שנחצבה בסלע. אם הגעתם לכאן ראשונים ואף אחד לא העכיר את המים, ניתן לשתות מהשוקת מים צלולים ומתוקים. משם המים ממשיכים וזורמים אל בור אגירה עמוק בצורת פעמון החצוב בסלע. אפשר לרדת ולרחוץ בבור אך ורק באמצעות חבל, ובשום אופן לא לבד. מספר פעמים חולצו מטיילים מהבור לאחר שלא הצליחו לצאת ממנו בכוחות עצמם. בקרבת המעיין בוסתן פירות נטוש ובו עצי לימון, שסק, גפן ותאנה.

מעין נטף נטפס ללא שביל על צלע הר הרוח ונרד בשביל ששמו "מורד הסוסים" אל חורבת חורש, בה נמצא מאגר מים תת-קרקעי מדהים שנחשב לגדול ביותר בהרי ירושלים. הכניסה נראית כמו פתח של מערה קטנה, לא מבטיחה ולא מזמינה, אבל מי שיתכופף, ייכנס פנימה ויצעד כמה צעדים יגלה אולם תת-קרקעי גדול, אפלולי וקריר. ממנזר חורש עצמו נותרה חורבה מכוסה צמחייה.

עוד באזור: אם תכננתם מראש והשארתם רכב באזור היישוב נטף, או שנותר בכם עוד כוח וחשק להאריך את המסלול, תוכלו להמשיך עוד כמה מאות מטרים לכיוון מזרח עד לעין כפירה. עיברו את היישוב נטף, המשיכו על המסלול האדום עד לקבר השייח, ובמרחק של מאתיים מטר משם נמצא המעיין, שמימיו מתנקזים לבריכת איגום קטנה.

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »