מה הקשר בין שבוע האוכל במודיעין ובין יצאנית מפורסמת מרומא? תשאלי את השף המקומי מסימיליאנו די-מטאו – זוכה "מאסטר שף" של העונה הקודמת. אבל אליו וליצאנית האיטלקיה עוד נגיע בהמשך.
יום ראשון השבוע, שעה שמונה בדיוק. מסעדת "רוזה" במרכז עינב כבר עמוסה, בדרך להיות מפוצצת. למרות הקור והשעה שבה כבר משכיבים לישון את הדרדקים או מתרווחים מול חדשות ערוץ 2 וערוץ הספורט, המשיכו לזרום מכוניות למגרש החניה ובכניסה למסעדה עמדו נרגשים בעל העסק ושורת מלצריות שהגישו כוסות יין לנכנסים.
כנראה שההתרגשות באה על רקע בחירתו של ראש העיריה חיים ביבס לפתוח את שבוע הקולינריה של דווקא במסעדת זו, הדי חדשה בעיר. ביבס פגש את חן, הזכיין, והסביר לו בעדינות את כללי המשחק של מודיעין: "אתה צריך למשוך לכאן אנשים. תהיו טובים – יבואו לפה לאכול". חן הירושלמי הנהן בראשו כמבין את מה שנדרש ממנו וביבס המשיך: "אני אוכל הרבה במסעדות בעיר ויש לנו תרבות קולינארית טובה מאד. זה יהפוך למסורת בעיר".
לפתיחת שבוע האוכל של מודיעין התייצבו, כמו לפי פקודה, כל צמרת העיריה. בעצם – בואו נזכור שלא מדובר כאן על מסע כומתה אלא על סיור בליינות ואכילה. אבל בכל זאת הגיעו: ממלא מקומו של ביבס שלמה פסי, שמעון גואטה, מירב פלג, ג'וני קליין מחזיק תיק הדת (שבדק אם הכשרות במקום בסדר), ורד גל בחרי, שחר מי און (מחזיק תיק העסקים הקטנים) וכמובן אלעד שמעונוביץ – מחזיק תיק הצעירים, שהגה את הרעיון להוציא בלילות החורף הקרים את תושבי העיר לבתי האוכל.
* * *
מסתבר שהורדת מחיר מנות הדגל המובילות במבצע לרמה של 49 שקלים היה הטריגר למשוך את תושבי העיר להתעטף במעילים ולנסוע למסעדות. ומתברר כי כמעט כל שלושים ומשהו המסעדות והבארים שהצטרפו לפסטיבל בחרו שמנת הדגל שלהם תהיה המבורגר. זה מלבב במיוחד אבל לפחות ב"רוזה" בה נכחתי, ההמבורגר על פי טועמים היה לא רע ובמשקל סביר שאליו צורפה צלחת צ'יפס ביתי פריך וטעים ולא תעשייתי כמו שמסעדות רבות אוהבות להגיש.
* * *
שבוע האוכל של מודיעין נקרא "טעים להכיר" וכאמור – זו הפעם הראשונה שיצא לדרך, מתוך תקווה לפתוח מסורת ארוכת שנים. שמעונוביץ מסביר: "במסגרת השבוע המיוחד התאחדו כשלושים מקומות בילוי בעיר ובהם מסעדות, פאבים ובתי קפה, שמציעים לתושבי העיר מבצעים והנחות מיוחדות".
בירור מהיר מגלה שרוב המוזמנים, פרט לחברי מועצה וכמה עובדי עירייה, הם תושבי העיר, כאלה שמקורבים אולי לסיעת ראש העיר אבל גם חברים אישיים של ביבס ועוד פונקציונרים שהוזמנו לערב שלמעשה כולו טעימות של טפאסים ומנות מהתפריט. מנת הדגל של "רוזה" לשבוע האוכל היא פוקצ'ה רוסטביף, שבימים רגילים עולה 58 שקלים.
ולדימיר בליאק, פעיל פוליטי ואיש "יש עתיד" שישב לידי, הזמין עבורו ועבור רעייתו את הפוקצ'ה שהתגלתה כפריכה ועשויה היטב בטאבון, עליה פוזרו רצועות רוסטביף נדיבות, ביצת עין ועלי רוקט מלווים בממרח דיז'ונז (שזה מיקס של חרדל דיז'ון ומיונז). השניים היו מרוצים מהמנה וגם צלוחיות הטאפס שהגיעו לשולחן שלנו עשו רושם טוב. היה גם מלצר יין, שכל עיסוקו היה לדקלם את רשימת היינות (בעיקר "ברקן" ו"סגל" אבל לא רק). הוא העניק לנו הרצאה מרשימה על מה עדיף לשתות.
אם הערב היה מוצלח או לא תעיד העובדה ששחר מי און אמר: "באתי לכמה דקות, אני אשתה בירה ואלך" והוא נשאר שעתיים. גם שמעון גואטה, שחשב שבתוך עשר דקות כבר יעזוב לדרכו, נשאר עד כמעט חצות, כשהחבר'ה מהעירייה מארגנים ספונטנית מסיבת יום הולדת לשמעון בר גיל.
בין כולם, כמו חתן ביום חופתו, הסתובב שמעונוביץ, הוגה הפסטיבל. הוא התחבק עם הנכנסים ותידרך את הצלם, שניסה לתפוס את ביבס בכל פריים. "מטרת הפרויקט היא קידום מקומות הבילוי בעיר ועידוד תושבי העיר", אמר לנו. "אנחנו שמים דגש על האוכלוסייה הצעירה, כדי לעודד אותם לצאת ולבלות במודיעין. זה לא רק אני. את הפרויקט יזמו מרכז הצעירים העירוני ביחד איתי ובשיתוף הוועדה לקידום העסקים בעיר, בראשות חבר המועצה שחר מי-און".
* * *
אצלנו, בשולחן "הפוליטי", ישבו פרט לדובר העירייה ועבדכם הצמחוני שנקלע למסעדת בשרים, כמה חברי "יש עתיד", שהתעניינו במיוחד בסיפור נוני מוזס ונתניהו. שמעון גואטה הליכודניק שעבר ליד השולחן ולחץ ידיים נקלע לויכוח פוליטי על הפרשה. והוא לא ויתר על ההזדמנות לעקוץ את חבריו המקומיים בחיוך: "תגידו, איפה יאיר? איפה הקודקוד שלכם? למה לא שומעים אותו פוצה פה בפרשה? מה קרה? אז הוא היה כתב בידיעות אחרונות? אבל הוא רוצה להיות ראש ממשלה, לא?".
בשלב שבו החל הויכוח הפוליטי עם גואטה איך תיראה הממשלה אחרי שביבי יפול ומי ירכיב קואליציה, "חתך" עבדכם לכיוון הבר לתפוס כמה מילים עם חן בעל המקום. בדרך שמעונוביץ תופס אותי שוב ומזכיר ש"עשרות מקומות בילוי בעיר מציעים השבוע את מנות הדגל שלהם במחיר מיוחד". עיניו נוצצות מהתרגשות: "ויש גם מבצעים נוספים. על משקאות אלכוהול, קינוחים ומנות ראשונות. בכל עסק המתכונת שונה".
למה היה צריך שבוע אוכל כזה?
"יש לנו בעיר מקומות בילוי ומסעדות מצוינות שהרבה תושבים אינם מכירים. רצינו לקדם את מקומות הבילוי בעיר ולחבר את תושבי העיר לתרבות הפנאי שכאן. אנחנו עובדים באופן צמוד עם מקומות הבילוי בעיר ומקיימים אירועים משותפים כמו הופעות, הרצאות על הבר ומפגשים עם צעירים, על מנת לבנות את חיי התרבות והבילוי".
זאת הצלחה מבחינת העירייה?
"מאד מוצלח. אם יש משהו שמרגיז אותי במיוחד זה שהדביקו לעיר את התואר 'עיר שינה'. בשנים האחרונות חיי תרבות הפנאי בעיר צמחו באופן משמעותי והרבה מסעדות ובארים נפתחו כאן. אנחנו עובדים איתם באופן צמוד כדי להעשיר את תרבות הבילוי בעיר, וזה עוד לפני הקמת מרכז העיר"
איך נולד הרעיון?
"חשבנו איך אפשר לשתף פעולה עם מקומות הבילוי בעיר ולחבר בינם לבין תושבי העיר וככה נולד השבוע הזה. ההתגייסות של כל בעלי המסעדות הצליחה להביא הרבה מתושבי העיר ואנחנו שמחים על כך. ההצלחה הגדולה והתגובות של האנשים יהפכו את השבוע הזה ללא ספק למסורת, ונקיים אותו בכל שנה כאירוע תרבות מרכזי".
לשיחה מצטרף שחר מי-און :"עיריית מודיעין פועלת עם הפנים לעסקים בעיר. אני שמח על שיתוף פעולה של הוועדה לקידום עסקים בראשותי עם מחזיק תיק הצעירים והנוער, שהביא למחשבה יצירתית לעודד לאכול וליהנות קרוב לבית. הרעיון היה למנף את מוקדי הבילוי גם בימים הקרים, ולהוציא את התושבים מהבית לבלות".
* * *
ביום שני כבר ישבנו ב"כרמיז" – מסעדה נחמדה בשכונת הנביאים, שם הופיע השף מסימיליאנו דה-מטאו, זוכה העונה שעברה בתכנית "מאסטר שף" ותושב העיר. מסימיליאנו הגיע כדי לבשל את מנת הדגל של המסעדה לכבוד האירוע – פטוצ'יני ברוטב פוטנסקה. וכאן נכנסת היצאנית האיטלקיה לסיפור.
רשות הדיבור לשף המפורסם, שמסביר: "היתה יצאנית מפורסמת ברומא שקיבלה לקוחות ובסוף הבילוי היא היתה מבשלת להם פסטה. אז זה הרוטב שהיא המציאה – רוטב עגבניות עם צלפים מאד טעים. הוא נקרא רוטב 'פוטנסקה' כי זה בא מהמילה 'פוטאנה' שבאיטלקית זה (וכאן הוא אומר את המילה המקובלת ל"יצאנית", שמקומה לא יכירנה בעיתון מכובד כמו שלנו).
התגנבתי למטבח ועמדתי ליד השף. "למד אותי איך מכינים את המנה!" ביקשתי. והטבח המהולל לא השיב את פני ריקם: "זה פשוט מאד. בסיר גדול מלא מים תכניס את הפסטה, 150 גרם לאדם. פסטה טריה כמובן. לשלוש דקות ולא יותר, שיהיה 'אל-דנטה'. בסיר הגדול הזה הרוטב שהכנתי לבערך מאה מנות והוא מבוסס על עגבניות חתוכות דק, צלפים, אנשובי וזיתים שחורים".
עד שהפסטה התבשלה בסיר הוציא מסימליאנו עם מצקת מנה מהרוטב למחבת וחמה והרתיח את הרוטב. אחר כך הוא שלה את הפסטה והופ למחבת, הקפצה קלה עירבוב והמנה יוצאת לצלחת. השף המקומי לא אוהב שאני מסתובב להם בין הרגליים ורומז: "מסימליאנו, אני צריך עוד שמונה מנות". האיטליאנו משתף פעולה: "אין בעיה, תיכף מוכן".
אחרי ששמונה המנות יצאו לשולחנות הוא מספר: "אני שמח להתחבר לערב חד פעמי עם כרמיז. זה כיף גדול ואני מרגיש איך באמת כולם כאן אוהבים אותי. זו הפעם הראשונה שיוצא לי לקחת חלק באירוע בעיר שלי וזו הזדמנות מצויינת לאפשר לתושבי העיר להנות מהמנות שלי".
* * *
בשיחת טלפון שמתבצעת בנפרד סיכם ביבס את השבוע המוצלח: "הגיעו לשבוע האוכל אנשים שאלמלא שבוע האוכל הם לא היו באים למסעדה. אני שמח על ההצלחה ושומע מבעלי עסקים שהם מבינים שאנחנו נותנים להם גב עסקי וזה חשוב. שבוע האוכל הוא חלק מקידום העסקים בעיר תהליך שיילך ויתגבר עם פתיחת המע"ר בעתיד".
והנה כמה דוגמאות למנות הדגל שהוגשו בעיר השבוע: בבר האירי אוסליבאן מנת דגל לבחירה ב-49 שקלים כוללת 200 גר' המבורגר וצ'יפס של האוסליבן, או מנת נקניקיות בקר או טלה בעבודת יד. מוגש עם תפו"א, חלת בצל, כרוב כבוש וחרדל דיז'ון.
בג'פטו מנת הדגל היא רוסטבורגר – רצועות רוסטביף מוקפצות עם בצל מטוגן מונחות בלחמניית המבורגר עם ירקות וביצת עין. במסעדת בורגרים במרכז עינב הכריזו על כל התפריט כמנת הדגל במחיר של 49 שקלים. בקפה מדלן שבמרכז עינב מנת דגל ב-49 שקל היא ניוקי פטריות וכמהין.
צילום יחצ