בשבוע הבא, בחנוכה במודיעין כמדי שנה כנס "מורשת מודיעין" על שם פרופסור יאיר פרג (ראו מסגרת). זו השנה ה-13 בה נערך הכנס, שיורכב כרגיל ממספר מושבים בהם ירצו היסטוריונים, ארכיאולוגים וחוקרים על שלל נושאים. בין הנושאים הנדונים כמעט מדי שנה על חידושים בחפירות הארכיאולוגיות באזור או קורות משפחת החשמונאים, בולטת השנה ההרצאה שיעביר ערן תירוש, העוסקת באחד הפרקים העלומים בתולדות איזור מודיעין: הקרבות שהתרחשו כאן במהלך מלחמת העולם הראשונה, בהם נאבקו הטורקים והכוח הרב לאומי ממש כאן בגבעת התיתורה, אזור כפר רות, שילת ומודיעין עילית.
עיסוקו העיקרי של ערן תירוש הוא הוראת דרך וידיעת הארץ. בעברו שירת בצה"ל בתפקידי פיקוד במדורי ידיעת הארץ ומורשת קרב ובמקביל הוא עוסק גם בנושאי איכות סביבה והיה מתושביה הראשונים של העיר מודיעין.
במסגרת עיסוקו בהיסטוריה צבאית מכהן כיום תירוש בהתנדבות כיו"ר "העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל". והוא מסביר: "מלחמת העולם הראשונה היא פרק די עלום, לא מפני שהוא לא חשוב. להיפך, מה שקרה במלחמה הזאת הוא היסוד לכל מה שנבנה כאן מאז. מסיבות היסטוריות פנימיות העם היהודי הדחיק את קורות המלחמה ההיא. אנחנו, חבורה לא קטנה של אנשים שהרגישו שאותו פרק הודחק, התאגדנו לעמותה הפועלת כבר 15 שנים. אנחנו מארגנים כנסים שנתיים, ימי עיון, מוציאים לאור פרסומים שונים ועובדים מול שגרירויות זרות בארץ".
אחד הפרויקטים המעניינים בו היו שותפים תירוש ואנשי העמותה, הוא הגעתם לארץ לפני מספר שנים של צאצאי חיל הפרשים האוסטרלי, המפורסם במחוזותינו הודות לאותה מתקפה רכובה בה נכבשה באר שבע במהלך מלחמת העולם הראשונה. "הם הגיעו לכאן בשנים 2007 ו-2012 ובין השאר עשו שחזור של אותה מתקפה על באר שבע. בשנה הבאה יגיעו לכאן שוב לציון מאה שנים לאירוע כשבתכנון מדובר על מאה פרשים שירכבו בשחזור. אנחנו מארגנים את הצד הישראלי בפרויקט, אליו אמור להגיע גם ראש ממשלת אוסטרליה". כאן ראוי לציין כי באחד הביקורים הקודמים הגיעו צאצאי הלוחמים האוסטרלים גם למודיעין וערכו כאן טקס באתרים בו נלחמו אבותיהם נגד חיילי האימפריה העותמנית.
* * *
קרבות מלחמת העולם הראשונה, שפרצה בשנת 1914, הגיעו לארץ ישראל ולאחר מכן לאזור מודיעין רק לקראת סיומה, בסוף שנת 1917. תירוש: "לבריטים היו שני אינטרסים כלכליים עיקריים באזור – שדות הנפט בעיראק ותעלת סואץ במצרים. מסיבה זאת הם השתלטו על מצרים כבר בסוף המאה ה-19 וההתנגשות בינם לבין הטורקים החלה כאשר הטורקים החליטו להצעיד צבא בן 20 אלף חיילים מישראל לתוך סיני במטרה לכבוש את תעלת סואץ".
בסיוע קצין גרמני מבריק הצליחו הטורקים לארגן את התשתיות הדרושות למצעד שכזה ובמהלך כל שנת 1916 התגוששו עם הכוחות הבריטיים באזור סיני. תירוש: "הכוח הרב לאומי נהנה באותם ימים מיתרון עצום בכל פרמטר אפשרי, אולי מלבד כמות המטוסים, והם החלו להתארגן לקראת הפלישה לארץ ישראל. בשנת 1917 הם מגיעים לכאן וחוטפים מהטורקים שתי מפלות איומות ולאחר מכן מוחלף מפקד הכוח ובמקומו ממונה הגנרל אלנבי. באמצע 1917 הם מנסים לפלוש בפעם השלישית מכיוון עזה, תקיפה שכוללת גם את כיבוש העיר באר שבע. לאחר כיבוש העיר הם מתקדמים צפונה ונעצרים על קו כביש יפו-ירושלים וכך אנחנו מגיעים, לקראת אמצע חודש נובמבר, לנגיעה של איזור מודיעין למהלך המלחמה".
ההתנגשות בין הכוחות הרב לאומיים (שכללו אנגלים, סקוטים ואוסטרלים) לבין הטורקים החלה בקרב עקוב מדם על הרכס בו שוכן כיום היישוב כרמי יוסף. כוחות בריטים חלפו לראשונה על פני גבעת אל-בורג' (התיתורה) במהלך ה-18 בנובמבר 1917 והמשיכו מזרחה לכיוון מעלה בית-חורון. באותו יום נכנסו כוחות אוסטרליים לאזור הגבעות הדרום-מזרחיות (מרעות ודרומה) ובשעות אחרי-הצהרים ניסו להדוף את התורכים מרכסי לטרון, אמאוס ויאלו (פארק קנדה של היום).
"הכוח הרב לאומי מגיע לאזור מודיעין במסגרת מה שנקרא 'מערכת נבי סמואל', כשהרעיון של הבריטים היה לאגף את ירושלים מצפון ולתפוס את ציר שכם-ירושלים ובכך לגרום לטורקים לנטוש את ירושלים בלי קרב ולסגת לכיוון יריחו. ב-18 לנובמבר מגיעים לראשונה אלפי פרשים וחיילים בריטיים לאיזור מודיעין, מתפצלים לשני ראשים כשהאחד עובר דרך גבעת התיתורה במטרה להגיע לאזור בית חורון תחתון. בשלב הזה הגבעות ריקות מכוחות טורקיים שנסוגו להרים ושתי דיוויזיות רגלים, אחת מהן סקוטית, מגיע לאזור מכיוון רמלה. הם צעדו בעקבות מפה עתיקה מימי הרומאים ובשטח התברר להם שהדרך העתיקה אינה קיימת יותר. הסקוטים בעצם הם אלו שסללו את דרך העפר שתחצה את גבעות מודיעין ושנים אחר כך תשמש הציר המרכזי עליו תוקם העיר".
* * *
לבריטים לא היו די כוחות כדי להחזיק את הקו הארוך שנתפס על-ידם ובו בזמן להמשיך בהתקדמות מזרחה ולפיכך נוצרה פרצה בקו הבריטי – מסביבת הכפר צפא ועד סביבת קבר שייח' ע'ארבאווי, סמוך למידיא. גבעת אל-בורג', אשר חלשה על שתי דרכים עתיקות שבאמצעותן העבירו הבריטים אספקה לכוחות הקדמיים, נמצאה כמעט באמצע פרצה זו.
לקראת סוף נובמבר נערכו התורכים להתקפת-נגד על כוחות צבא אלנבי. "ב-24 לחודש התפתח קרב בסמוך לכפר ניעלין בין 500 חיילים טורקים לכוחות הגנרל אלנבי, ממש בוואדי המפריד בין ניעלין ליישוב חשמונאים של ימינו".
ברגע האחרון התבהרה תמונת-המצב למפקדת אלנבי וכוחות שונים נשלחו לחסום את הפרצה ולמנוע השתלטות תורכית על גבעת אל-בורג'. דבר אשר אם היה קורה – היה מעמיד את הכוחות הבריטים ממזרח בסכנה גדולה ביותר. כוחות סקוטיים ראשונים הגיעו ב-28 בנובמבר אל סביבת אל-בורג' אולם לא היה די בכך: הטורקים הצליחו לקרב בחשאי כוחות אל קרבת הכפר הקטן שילטא (המקום בו נמצא כעת "הכפר החשמונאי" בשילת) והשתלטו עליו לאחר קרב עז עם כוח בריטי קטן אשר הגיע לשם בבוקר אותו יום במטרה לצמצם את רוחב הפרצה בקו הבריטי.
ב-29 בנובמבר הגיע כוח אוסטרלי אל סביבת כפר-רות וב-30 הצטרף אליו כוח נוסף. לקראת אותו ערב נטלו האוסטרלים את האחריות לגזרת אל-בורג' מידי הסקוטים. כוח אוסטרלי קטן תפס עמדות מצפון לגבעת אל-בורג', על הגבעה הסמוכה לצומת שילת של היום ועל גבעה נמוכה יותר הנמצאת בתחילת כביש הגישה למושב כפר-רות של היום. מעט אחרי חצות, אור ל-1 בדצמבר, החלה מתקפה של גדוד-סער תורכי על הכוח האוסטרלי, אשר הדף בהצלחה את הגל התורכי הראשון. התורכים המשיכו בניסיונותיהם ותקפו את הכוח האוסטרלי הקטן, גל אחר גל. ארטילריה בריטית החלה באש סיוע וכוח בריטי קטן אשר היה בקרבת מקום נשלח לסייע לאוסטרלים. במהלך הקרב נסוגו הכוחות הבריטיים אחורה והתמקמו במה שהיום הוא רחוב תשרי בכניסה לעיר.
לאחר-מכן נשלח כוח נוסף, סקוטי, לסייע אף-הוא בהדיפת ההתקפה התורכית הנחושה. אחד הקצינים הסקוטיים, אשר נפצע אנושות במהלך-הקרב, גילה גבורה יתרה וזכה לאחר מותו בעיטור הגבורה הגבוה ביותר של האימפריה הבריטית – צלב ויקטוריה. אש אוסטרלית מהאגפים ריתקה את הכוח התורכי למקומו ומנעה ממנו אפשרות לסגת. עם אור יום נכנעו שרידי הכוח התורכי התוקף לכוחות האוסטרליים. קרב זה נקרא בספרות מלחמת העולם הראשונה בשם "קרב אל-בורג'". החללים האוסטרלים של הקרב קבורים בבית הקברות הצבאי של חבר הלאומים הבריטי ברמלה.
תירוש: "למרות שמדובר על קרב בהיקף כוחות קטן יחסית, הוא עדיין בעל חשיבות עצומה. אזור אל בורג' (התיתורה) היה חשוב לבריטים. לאחר הקרב הטורקים נסוגו צפונה כשהאוסטרלים משתלטים על אזור מודיעין עילית. בכך בעצם הסתיימו הקרבות באזור, כשמיד לאחר מכן מתחילים הבריטים בהכנות לכיבוש ירושלים וב-9 בדצמבר 1917 העיר נופלת לידיהם".
בואו להרחיב את הדעת
כנס "מורשת מודיעין" יעסוק השנה בשלושה נושאים עיקריים: התקופה ההלניסטית, העת החדשה ויהודה המקבי
זאת השנה ה-13 בה מתקיים כנס מורשת מודיעין וסביבותיה, שהחל ביוזמה של אלמנתו של פרופסור יאיר פרג, מראשוני חוקרי האזור, וחבר המועצה באותם ימים אלכס וינרב. במהלך הכנס המחקרי ייחשפו חידושים ומידע על ההיסטוריה והמורשת של העיר וסביבתה. הכנס יתקיים ביום חמישי 29.12 באולם עינן שבקניון ויכלול שלושה מושבים, אותם יעבירו חוקרים בתחומי דעת שונים הקשורים לעיר ולמורשתה.
המושב הראשון, אותו יוביל פרופסור עמוס קלונר מאוניברסיטת בר-אילן, יעסוק בחידושים בארכיאולוגיה של מודיעין ובתקופה ההלניסטית. בין הנושאים שיידונו יהיו פרויקט חפירות שימור גבעת התיתורה, חורבת אשון, חווה חקלאית מהתקופה החשמונאית, והמערכות החקלאיות שסביבתה, ושמרנות ומסורת לצד יצירתיות וחדשנות בממצא הנרות מהתקופה ההלניסטית במרשה.
את המושב השני יוביל פרופסור בנימין זאב קדר מהאוניברסיטה העברית, והוא יעסוק במורשת הקרב ובהתיישבות החדשה במודיעין וסביבתה. חברי המושב יספרו על מלחמת העולם הראשונה באזור, על המנורה שכבתה בצל האורנים ועל פיתוח עיר חכמה וחדשנית, ולוחמים ותיקים מחטיבת גבעתי ישתפו בעדויות ובזיכרונות מהלחימה באזור בשנת תש"ח.
המושב שלישי יעסוק ביהודה המקבי: אישיותו והיותו מצביא, לוחם ואיש אמונה. את מושב זה יוביל פרופסור חיים גניזי מאוניברסיטת בר-אילן. בין הנושאים שיידונו יהיו מקום הקרב הראשון של יהודה המקבי, דמותו בעיני בעל ספר מקבים השני והאמונה היהודית בנקודות משבר ולחימה בשנים הראשונות למרד המקבים בסלווקים. לבסוף תתקיים הרצאתו של פרופסור בצלאל בר-כוכבא מאוניברסיטת תל-אביב, שיספר על 50 שנות המחקר של מלחמות יהודה המקבי.
את כנס מורשת מודיעין וסביבותיה ה-13 יסגור בשעה 17:00 טקס פתוח לקהל הרחב של הדלקת נר שישי של חנוכה. ההשתתפות בכנס אינה כרוכה בתשלום אך מותנית בהרשמה מראש במרכז הרב תחומי, בטלפון: 08-6210274 או 08-6226768.
שמעון גואטה, חבר מועצת העירייה ומחזיק תיק התיירות, אמר: "כנס מורשת מודיעין וסביבותיה נהפך בשנים האחרונות למסורת בחג החנוכה להנצחת מורשת החשמונאים. כמחזיק התיק, אני רואה חשיבות רבה בחיבור שבין פיתוח מודיעין החדשה לבין ההיסטוריה והמורשת של מודיעין הקדומה. אני מזמין את כולם להשתתף בכנס, ולקבל תמונה רחבה ומעמיקה לתולדות מודיעין מן העת העתיקה ועד ימנו דרך סיפורי גבורה, מורשת קרב, אתרי מורשת ועוד".
בתמונה שיחזור הקרב שבו השתתפו חיילים אוסטרלים בגבעת התיתורה. (צילום ערן תירוש)