גברים חילונים מציגים: נשים חרדיות

מיכל סופר זמרני
2015-05-14 01:00:00
2015-05-14 01:00:00

"תפוחים מן המדבר". תסריט ובימוי: אריק לובצקי ומתי הררי, ע"פ ספר ומחזה מאת סביון ליברכט. שחקנים: מורן רוזנבלט, ריימונד אמסלם, שלומי קוריאט, אלישע בנאי, עירית קפלן. ישראל, 2014. 96 דקות. 3 כוכבים.

ב-1999 יצא בארץ הסרט "קדוש" של עמוס גיתאי, שסיפר את סיפורן של שתי אחיות חרדיות: האחת, בגילומה של יעל אבקסיס, חיה במערכת יחסים אוהבת ומאושרת, אולם מגורשת מבעלה, בהוראת הרב, לאחר שלא הצליחה להביא ילדים לעולם. השנייה, בגילומה של מיטל ברדה, התאהבה בגבר אחד אולם אולצה להינשא לאחר, אלים וכוחני. כמובן, לא חסרות בעיות בגבר חילוני שמתיימר לספק הצצה לעולמן של נשים חרדיות, ומטיף עד כמה חייהן אומללים בזמן שאין הוא מכיר את אורך חייהן ומערכת האמונות שלהן. למרבה השמחה, תעשיית הקולנוע במגזר החרדי עצמו פורחת בשנים האחרונות, ולפני שלוש שנים זכה "למלא את החלל", סרטה של הבמאית החרדית רמה בורשטיין, בשבעה פרסי אופיר, ובהם פרס הסרט הטוב ביותר. גם הוא עסק בנפתולי האהבה בעולם החרדי: במרכזו עמדה שירה, בחורה צעירה ממשפחה חסידית שלה מוצע כשידוך גבר מבוגר, אלמן ואב לילד (ולא סתם אלמן: בעלה של אחותה הבכורה המתה), והוא כולו יופי ועדינות ואין בו זכר לההתנשאות המסגבירנית ההיא של גיתאי. וכאילו לא עברו 16 שנה, וכאילו לא הייתה בורשטיין מעולם, מגיע עכשיו לאקרנים "תפוחים מן המדבר", סרטם של הבמאים אריק לובצקי ומתי הררי, צמד גברים חילונים. וגם הוא עוסק בנפתולי האהבה בעולם החרדי. וגם במרכזו, מעשה שטן, נערה חרדית שמשפחתה מנסה לכפות עליה נישואי שידוך לאלמן מבוגר.

"תפוחים מן המדבר" מבוסס על סיפור קצר של סביון ליברכט מ-1987, המתמקד בלילה אחד בחייה של אם חרדית, הנוסעת לבקר את בתה שברחה אל הקיבוץ. הסיפור עובד ע"י ליברכט עצמה למחזה ב-2006, והיא גם חתומה פה על התסריט, לצדם של לובצקי והררי. אלא שיש גבול, כנראה, לכמה אפשר לעבד את הרהוריה של אישה חרדית בגיל העמידה. לכן עובר הפוקוס לבת רבקה (מורן רוזנבלט), ומספר את סיפורה מרגע שנחשפה לבן הקיבוץ דובי (אלישע בנאי) בחוג מעורב לריקודי עם, אליו התגנבה כמובן בסתר, דרך הנסיון לכפות עליה נישואי שידוך עם אלמן מבוגר, אב לשלושה ילדים, ועד בריחתה והתפקרותה. כל זאת תוך שימת דגש על אופיה המרדני ורוחה העצמאית, איזכור של נסיון התאבדות בגיל 14 – כל אלה הם, מבחינת אביה (שלומי קוריאט), סיבה לבושה וסימונה ככלה סוג ב' – ותיאור יחסיה עם אמה האוהבת-אך-חלשה (ריימונד אמסלם) ודודתה, הכבשה השחורה והצולעת (עירית קפלן), שנשארה ברווקותה ומגדלת חתולים, כמובן, למרות שאסור.

אז בהמשך ישיר לסרטו של גיתאי, מה שאנחנו צריכים ללמוד מזה, בעצם, הוא שיש שני סוגים של נשים בעולם החרדי: או שאת אישה טובה, כלומר שותקת ותומכת בבעלך ללא עורערין, גם כשאת לחלוטין לא מסכימה איתו, או את אישה סוררת ומורה, ואז או שלא תמצאי שידוך או שיכפה עלייך אחד. אין מה לדבר על אושר, על אסרטביות חו"ח, על בחירה באמונה ובאורך החיים הזה, על כללי הזוגיות והמשפחה הייחודיים לו. בטח ובטח שלא על חיים מחוץ למסגרת המשפחתית. נגיד לימודים. נגיד מקצוע. נגיד חברות, תחביבים, הגשמה עצמית. אבל החלק היותר מעניין ב"תפוחים מן המדבר" הוא שרבקה, שבורחת מביתה לאחר שאביה תפס אותה ברחוב וגרר אותה אל הבית בשערותיה, לא חופשיה לנהוג כרצונה גם בקיבוץ. לא באמת. היא אמנם משילה מעצמה לאט לאט את סממני החרדיות, ועוברת מבגדים ארוכים למכנסיים קצרים, מתפריט מבוסס-תפוחים לבירות בפאב המקומי ומשמירת נגיעה למגורים משותפים עם אהוב לבה. אבל את כל זה היא עושה לא מתוך בחירה בלב שלם במערכת החוקים החילונית הזו – אלא כי "ככה מתלבשים פה", או "כי זה מה שנהוג". וגם בקיבוץ, כמו במאה שערים, יש גברים שמסתכלים עליה, מבקרים את הופעתה, לא מרוצים מאורחותיה, מנסים לכפות עליה את רצונם. היא מחליפה דיכוי אחד בדיכוי אחר, רק שהדיכוי האחר הזה מתרחש במעוז החילוניות, אליבא דלובצקי והררי, והוא יפה ומואר ומוקף טבע מפתה ותפוחים אורגניים, בניגוד לסמטאות המאובקות של מאה שערים.

את הסרט מצילים, במידת מה, השחקנים המשובחים שלו. מורן רוזנבלט חיננית ונהדרת, ויש כימיה טובה בינה לבין אלישע בנאי, שעל תפקידו הקולנועי הראשון הזה כבר הספיק לקבל מועמדות לפרס אופיר לשחקן המשנה. ריימונד אמסלם, שזכתה גם היא במועמדות לפרס אופיר על תפקידה, מציגה דמות מאופקת מאוד, המביעה את עצמה בעיקר בשתיקותיה והבעות פניה. עירית קפלן משלימה אותה בתפקיד הדודה הדברנית, המשעשעת, אשת סודה של רבקה. ורק דמותו של שלומי קוריאט מהדהדת לדמותו של יוסף, הבעל המכה והקנאי שגילם אורי קלאוזנר ב"קדוש". עם השיער המקורזל, הזקן העבות, היחס המזלזל-מבטל לנשים ופרצי האלימות, נראה ששום דבר לא השתנה בתפיסת החרדים וייצוגם על המסך ב-16 השנים האחרונות, ככל שנוגע הדבר לבמאים גברים חילונים.

(צילום יחצ)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות