זו השנה ה-33 שחודש יולי מביא איתו, ביחד עם החום ולחות והחופש הגדול, גם את פסטיבל הקולנוע של ירושלים. במסגרת הפסטיבל, הנערך בין התאריכים 7-17 ביולי, בעיקר בסינמטק ירושלים (אולם סרטים מוקרנים גם בקולנוע סמדר, בבריכת הסולטן והשנה, לראשונה, במתחם קולנוע קייצי שהוקם בגן ווילף שבמרכז העיר), יוקרנו למעלה ממאתיים סרטים. הפסטיבל יכלול שמונה תחרויות – ובהן תחרות ישראלית משובחת (עלילתית ותיעודית), תחרות בינלאומית ותחרות לסרטי ביכורים – ומגוון תוכניות, ובהן תוכנית קלאסיקות, הכוללת הקרנה של עותקים חדשים ומשוחזרים של עשרה סרטים מהקלאסיקה הקולנועית של גדולי הבמאים בתקופות שונות.
אורחי הפסטיבל
מדי שנה מתהדר הפסטיבל באורחים שמתקבצים אליו, והשנה יש לו סיבה מוצדקת במיוחד: הבמאי קוונטין טרנטינו יקבל בטקס הפתיחה של הפסטיבל אות הוקרה מיוחד. למחרת יתקיים מפגש פתוח שלו עם הקהל (אל תמהרו לאתר: הכרטיסים אזלו כבר מזמן), שלאחריו יוקרן סרטו הנודע "ספרות זולה" בעותק 35 מ"מ משוחזר, המגיע מהארכיון הפרטי של הבמאי. עוד יתארחו בפסטיבל הבמאי ויט סטילמן, שיציג בפסטיבל את סרטו החדש "אהבה וידידות", עיבוד לרומן של ג'יין אוסטן בכיכובן של קייט בקינסייל וקלואי סביני; המוזיקאית ואמנית האוונגארד לורי אנדרסון, שתציג בפסטיבל את סרטה החדש "לב של כלב"; והשחקנית אמה סוארז, גיבורת סרט הפתיחה של הפסטיבל, "חולייטה" של הבמאי פדרו אלמודובר.
ספרות זולה + מפגש פתוח עם הבמאי קוונטין טרנטינו: יום שישי, 8.7, 22:00.
לב של כלב + שיחה עם הבמאית לורי אנדרסון: יום שני, 11.7, 18:30; יום שלישי, 12.7, 22:00.
אהבה וידידות: יום שבת, 9.7, 17:45 + שיחה עם הבמאי ויט סטילמן; יום שני, 11.7, 20:45.
סרט הפתיחה
סרט הפתיחה של הפסטיבל יהיה, כאמור, "חולייטה" של אלמודובר, המבוסס על שלושה סיפורים קצרים של זוכת פרס נובל, אמנית הסיפור הקצר אליס מונרו. בגיל 18 עוזבת אניטה את בית אמה מבלי לספק הסבר או להותיר עקבות. במשך שנים מנסה חולייטה להתחקות אחר בתה, אך בהדרגה מגבשת לעצמה חיים עצמאיים. בדיוק ברגע שבו היא ניצבת בפני ההזדמנות להתחיל מחדש – במקום אחר ועם אהבה חדשה, עם נכונות לוותר על החלום לשוב ולראות את בתה – נחשפת בפניה פיסה חדשה בפאזל ההיעלמות המסתורית השולחת אותה למסע עמוק בנבכי זיכרונותיה. את חולייטה מגלמות שתי שחקניות בתקופות שונות של חייה – את חולייטה הצעירה מגלמת השחקנית אדריאנה אוגארטה ואת חולייטה המבוגרת אורחת הפסטיבל אמה סוארז.
הסרט הוקרן בבכורה עולמית בפסטיבל קאן ויופץ בארץ ע"י רשת בתי הקולנוע לב.
יום חמישי, 7.7, 20:00; יום שישי, 8.7, 11:00.
התחרות הישראלית
בתחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי מתחרים השנה שבעה סרטים, חלקם כבר דגמו פסטיבלים בחו"ל. הפרס לסרט שיוכרז כזוכה עומד על 120 אלף ש"ח. בנוסף יוענקו פרסים בקטגוריות סרט הביכורים, השחקן, השחקנית, הצילום, העריכה, התסריט, המוזיקה ופרס חביב הקהל.
אבינו: סרטו של מני יעיש עוסק במאבטח במועדון של זמר מזרחי (מוריס כהן), המקבל הצעה לעבוד כגובה חובות בשוק האפור, עבודה אלימה אך משתלמת, שתאפשר לו לממן את טיפולי הפרטיות הפרטיים והיקרים של אשתו. הוא מקבל את ההצעה אולם מגלה שבכל הנוגע לעולם התחתון, הרבה יותר קשה לצאת מאשר להיכנס.
יום שבת, 9.7, 22:00; יום ראשון, 10.7, 14:00.
היער שהיה: סרטו של גיא רז מספר על מורי, איש משפחה מסור, שבדרכו ליום עבודה עמוס עושה טעות טראגית, מבלי שיהיה מודע אליה בכלל.
יום שישי, 8.7, 13:30; יום שבת, 9.7, 17:15.
הרמוניה: שרה, נגנית נבל בתזמורת הפילהרמונית של ירושלים, הנשואה למנצח אברהם, מתקשה להביא ילד לעולם. חברות אמיצה נקשרת בינה לבין הגר, נגנית קרן יער, אשר מציעה להיות פונדקאית עבור שרה.
סרטו של אורי סיון הוא אדפטציה מודרנית לסיפור המקראי של אברהם, שרה והגר, ומשחקים בו טלי שרון, אלון מוני אבוטבול, יאנה יוסף ועלי סלימאן.
יום שני, 11.7, 18:30; יום שלישי, 12.7, 14:00.
ירח בבית 12: סרטה של דורית חכים מספר על לני בת ה21, שחיה בבית ילדותה במושב ומטפלת במסירות באביה החולה. לילה אחד מתדפקת על דלתה אחותה הגדולה מירה, שניתקה קשר עם המשפחה לפני שנים. המפגש המחודש בין האחיות פוער אצל שתיהן את פצעי העבר והן נאלצות להתמודד עם הנסיבות שהביאו לקרע ביניהן, ולעשות את הדרך חזרה האחת אל השנייה במסע התבגרות שסופו גאולה הדדית.
יום רביעי, 13.7, 20:00; יום חמישי, 14.7, 13:00.
להציל את נטע: בחייו של נטע חלה תפנית והוא מחפש את המסלול מחדש. סיפורו מסופר דרך סיפוריהן של ארבע נשים קצינה בצבא, נגנית צ'לו, עוזרת בית ומעצבת ניו יורקרית השבה לארץ אותן הוא פוגש במהלך שנה בחייו לרגע מכונן, להן ולו. בסרטו של ניר ברגמן מככבים בני אבני, רותם אבוהב, עירית קפלן, נטע ריסקין ונעמה ארלקי.
יום שישי, 8.7, 20:00; יום שבת, 9.7, 12:00.
מעבר להרים ולגבעות: גיבור סרטו של ערן קולירין הוא סא"ל דוד גרינבאום, שמשתחרר מהצבא אחרי 27 שנים בשירות קבע, חוזר לביתו ולבני משפחתו, מהם היה רחוק שנים ארוכות, ומתחיל לעשות את צעדיו הראשונים בחברה האזרחית. כשחבר מציע לו להצטרף אליו לפעילות בחברה העוסקת בשיווק ערכות דיאטה, דוד רואה בהצעה הזדמנות לעשות את צעדיו הראשונים בעולם העסקים ולממש את עצמו. אבל ההחלטה אט-אט מסבכת אותו ואת בני משפחתו בסבך הכוחות האפלים והפתלתלים המושלים בחיים בישראל.
יום שלישי, 12.7, 20:00; יום רביעי, 13.7, 15:00.
שבוע ויום: בתום השבעה על בנו, אייל אבוד. אין לו עם מי לדבר, אין לו עם מי לשחק פינג פונג והאורחים היחידים שנשארו הם זוג גורי חתולים שהתנחלו לו בחצר.
לעומת זאת, ויקי, אשתו, מנסה לחזור לשגרה בכל מחיר, ומצפה שאייל ינהג כמוה, בדיוק כפי שהם סיכמו. אבל התוכניות משתבשות כשאייל לוקח מההוספיס את המריחואנה הרפואית של בנו המנוח, מפתה את הבן של השכנים לבוא ולעזור לו לגלגל ג'וינטים ויוצא איתו למסע התמודדות משל עצמו. בסרטו של אסף פולנסקי מככבים שי אביבי, יבגניה דודינה ותומר קאפון.
יום ראשון, 10.7, 20:00; יום שני, 11.7, 12:00.
במסגרת התחרות התיעודית יוקרנו שבעה סרטים: "אח שלי גיבור" של יונתן ניר; "בן גוריון, אפילוג" של יריב מוזר; "גן ילדים" של ערה וחיים לפיד; "דימונה טוויסט" של מיכל אביעד; "הקרב האחרון של פפה" של מיכאל אללו; "טהורה לעד" של מאיה זינשטיין; "פוטו פרג'" של קובי פרג'.
כמו כן יוקרנו בבכורות, שלא במסגרת תחרותית, הסרטים העלילתיים "חדרי הבית" של איתן גרין, "ילדי הסתיו" של איתן גפני ו"מיומנו של צלם חתונות" של נדב לפיד.
הקלאסיקות
עשרה סרטים קלאסיים יוקרנו, בעותקים משוחזרים, במסגרת הפסטיבל: "הנשף" של אטורה סקולה, שב-1984 פתח את פסטיבל הקולנוע הראשון של ירושלים; "דקלוג 5-6", שני פרקים מסדרת המופת של הבמאי קז'ישטוף קישלובסקי, המגוללים עלילות מודרניות בהשראת הדברות "לא תרצח" ו"לא תנאף", במלאת 20 שנה למותו; "קיץ מוקדם" של המאסטר היפני יסוז'ירו אוזו, בכיכובה של סטסוקו הארה, שגילמה בסרט הזה בחורה בת 28 והלכה לעולמה בספטמבר האחרון, בגיל 95; "השמיים יכולים לחכות" של ארנסט לוביטש, קומדיה חריפה מ-1943 המתרחשת על סף הגיהינום; "אני, אתה, הוא, היא", סרטה הראשון של הבמאית שנטל אקרמן, שהלכה לעולמה באוקטובר האחרון; "ג'וני גיטאר", המערבון הפמיניסטי של ניקולס ריי מ-1954; "גבר ואשה", שלפני 50 שנה זיכה את הבמאי קלוד ללוש, אז בן 28 בלבד, בפרס דקל הזהב בפסטיבל קאן ובשני פרסי אוסקר – לסרט הזר ולתסריט המקורי; "טיטקט פו֗ליס" של הבמאי פרדריק וייזמן, אחד הסרטים התיעודיים המוערכים והשנויים במחלוקת בתולדות הקולנוע, שרק בשנת 1991, שלושה עשורים לאחר שנוצר, אושר ע"י בית המשפט העליון האמריקאי להקרנה לקהל הרחב; ומהזווית הישראלית: "אוונטי פופולו", יצירת המופת של רפי בוקאי מ-1968; ו-"ולקחת לך אישה", הסרט הראשון בטרילוגיה המשובחת של האחים אלקבץ, שיוקרן לזכרה של רונית אלקבץ המנוחה.