לא קל להיות סופר מתחיל בישראל. שוק קטן מלכתחילה שנשלט על ידי שתי רשתות חזקות, מעט מדי הוצאות ספרים גדולות שמתחרות על כל קורא (ויעדיפו תמיד את השמות המוכרים או את הלהיטים הבטוחים שהוכיחו את עצמם בחו"ל), חוק הסופרים שמבטיח כמעט בוודאות שגם אם נבחרת על ידי אחת ההוצאות, הספר שלך יישאר על המדפים (כי איש לא ירצה לרכוש ספר במחיר מלא כשספרים ותיקים מעט יותר נמכרים ארבעה במאה), ומהר מאוד ימצא את מקומו בין המדפים האחוריים.
לירון פיין, בן 42, נשוי ואב לשלושה, תושב מודיעין חושב שאפשר גם אחרת. פיין, סופר וקופירייטר הכותב למחייתו, הוציא את ספרו הראשון "אל מלא רחמים", בהוצאת ברקאי (שעברה בינתיים מהעולם). הספר, לא הפך לרב מכר בשוק הישראלי הרווי. "ההוצאה קיבלה אז שם רע בגלל כתבה שנעשתה עליה באחת מתוכניות התחקירים, כשהטענה הייתה שההוצאה לוקחת מאנשים כסף תוך הבטחה שלא קוימה להוציא את הספרים לאור. היום כל הוצאות הספרים הן כאלה, אבל אז העלו אותה על המוקד. אני לא קיבלתי שקל על הספר אבל גם לא הוצאתי עליו שקל. אחרי שהתאכזבתי מהם כתבתי ספר נוסף בשם "גנום" והוצאתי אותו בהוצאה עצמית. חיפשתי מפיץ שיכניס אותו לחנויות ואז גיליתי את "קומבינת הספרים". אין בעצם דרך לסופר ישראלי להרוויח כסף מהכתיבה שלו. הספרים שהדפסתי נמצאים עדיין אצלי בבית."
אל-מלא אמזון…
לפני מספר חודשים הוציא פיין את "אל מלא רחמים" מחדש, הפעם באנגלית תחת השם At God's Mercy, דרך אמזון, אתר המכירות הענק שיצר כמעט יש מאין את שוק הספרים האלקטרוניים.
"הספר הגיע כבר למקום ה-97 בעולם מבחינת מכירות." מספר לירון בגאווה. "היום הוא נע בין המקום ה-3,000 למקום ה-20,000, תלוי בקידום המכירות." לירון מרפרף על דפי האינטרנט ומציג לי את התמלוגים שקיבל על מכירות ספריו. מדובר בסכומים שכמעט כל סופר בישראל היה שמח לקבל. גם "גנום" יצא מחדש תחת השם Genosimulation.
"היום כדי להוציא ספר בישראל או שהוצאה גדולה בוחרת בך, מה שלא קורה אף פעם ובכל מקרה לא תרוויח מזה כלום. למה שאדם ייצא ויעבוד, יכתוב במשך חודשים או שנים ולא ירוויח מזה? איך הגענו למצב שבו ספר נמכר למישהו בכסף ואתה לא מקבל מזה סכום שמאפשר לך לכתוב ספר נוסף? ילד מוכה רגיל לקבל מכות וחושב שככה זה צריך להיות. הסופרים בישראל הם ילדים מוכים. למה בארה"ב כשסופר מצליח הוא קונה אחוזה ובישראל כשסופר מצליח הוא נכנס לחובות? סופר שמוציא ספר דרך הוצאה פרטית משלם נגיד 30 אלף ₪. ההוצאה מוציאה לו אלף עותקים והוא מקבל תשעה ₪ על כל עותק. ילדים מוכים. זה מטורף.
בישראל הוצאות הספרים יודעות באופן יומי כמה עותקים נמכרו מכל ספר, אבל מדווחות לסופר באופן רבעוני ומשלמות תמלוגים פעם בחצי שנה. באמזון אני מקבל דיווח בזמן אמת על כל רכישה של הספר שלי ומקבל תמלוגים כל חודש. כרגע זה רק שליש או חצי מההכנסה הכוללת, אבל אני מעריך שתוך חצי שנה זו תהיה ההכנסה העיקרית שלי." מעריך פיין.
איכילוב ועוד
גם ספרו החדש, "סוף איכילוב", או Night Shitf כפי שהוא קרוי באמזון (ולא, זו לא שגיאה), מתחיל לייצר תמלוגים. "הוא עלה רק לפני כמה ימים. אוהבים אותו, אבל הוא עוד לא מוכר. עשיתי לו קמפיין הורדה חינם. אני מקווה שהספר הזה יהיה הצלחה, בעיקר כי הצלחה של ספר מתבטאת בתמלוגים חודשיים יפים. עכשיו אני עובד על התחלה של סדרת ספרי מדע בדיוני. שם הכוח האמיתי של אמזון. הקוראים רוצים סדרות ואוהבים סדרות. יהיה טוב."
מה הבעיה בשוק הספרים בישראל?
"יש בעיה מובנית של מעט מדי דוברי עברית. מעט קהל והרבה סופרים. לצורך העניין נניח שישנם חצי מיליון צרכני ספרים פוטנציאליים, ויש הרבה פחות. כמה מהם קונים ספר פעם בחודש? כמה מהם יבחרו את הספר שלך? גם אם כל אדם שני קונה ספר פעם בחודש, והמספר האמיתי הוא אחד מעשרה, תבין כמה קהל היעד שלך מצומצם."
"כשסופר משלם להוצאה פרטית עבור הוצאת הספר שלו סכום של כמה עשרות אלפי שקלים, הוא בעצם קונה מבחינת ההוצאה כמה אלפי עותקים. עכשיו ההוצאה צריכה לשים את הספר על המדף, בידיעה שהוא לא ימכור יותר מכמה עשרות או מאות עותקים, אבל היא רוצה שהוא יירד כמה שיותר מהר מהמדף כדי לפנות מקום לספר אחר שהיא מכרה כמה אלפי עותקים ממנו לסופר אחר. הסופרים לא מבינים שיש כאן מערכת שלמה שכל תפקידה לחלוב כמה שיותר כסף מהסופרים."
אז איך הגעת לאמזון?
"אחרי הספר השני הבנתי שאין מה לעשות עם ספרים בארץ וחזרתי לפרסום. לפני שנתיים נתקלתי בכתבה על אמזון ועל העלייה בסופרי האינדי. התחלתי ללמוד את הנושא במשך שנה. התחלתי בספרי ילדים כדי להתנסות ולהבין את החומר. לקחתי קורסים בנושא, והבנתי שיש בהם הרבה בולשיט ושקרים שגיליתי רק בדיעבד. אחר כך הוצאתי את ספר המדע הבדיוני שכתבתי שעליו עשיתי המון טעויות ולמדתי מהן. לא היה לי כסף לתרגם.
כמה זה עולה?
"תרגום עולה משהו כמו 15 אגורות למילה בשיטה שפיתחתי. מתרגם מקצועי ייקח 40 אגורות למילה. אני נותן את הטקסט בעברית לסטודנט ששפת אמו אנגלית, והוא מתרגם את הספר לפי יכולתו. זה לא ראוי עדיין לפרסום, אבל זה ראוי לעבור לעורך אמריקאי. זה יעלה כ-2,000 ₪. את הטקסט הזה אני שולח לעריכה במיקור חוץ אצל עורכים מקצועיים באחת מהארצות דוברות האנגלית. הם משכתבים את הספר והופכים אותו לראוי לפרסום. את הטקסט הזה אני מעביר דרך שני תהליכי הגהה, והתוצאה היא ספר שמקבל ביקורות מצוינות. זה כל הסיפור. התהליך כולו אורך שלושה או ארבעה חודשים. יש לך ספר מתורגם שעלה לך בין 5,000 ל-7,000 ₪, ואתה מרוויח עליו תמלוגים."
איך אתה מקדם את הספר?
"לאמזון יש מערכת קידום מכירות מובנית, אם אתה נותן להם בלעדיות. המערכת מאפשרת לך לתת את הספר חינם כמה ימים בחודש. יש מערך שלם של אתרים תומכים ששולחים לאנשים ברשימות דיוור את הספרים הללו. אתה משלם עבור הפרסום הזה ואז אנשים מתחילים להוריד את הספר שלך חינם. לפי הצלחת היום אמזון מעלה אותך בדירוגים ואנשים נחשפים יותר לספר שלך. יש דרכים שאני משתמש בהן על מנת להגדיל את החשיפה הזו. אם תעשה את זה עצמאית לא תקודם כמו שתקודם באמצעותי או אחד מהאחרים שעוסקים בנושא. גם לכריכה יש משמעות. החלפתי כריכות לכל הספרים כבר עשר פעמים. גם אתרי קוראים אמריקאיים כמו שלפרי וגודרידס, יש אתרים שמתמחים בז'אנרים… זה עולם שלם.
יש עוד דרכים. כל מי שמסיים את הספר שלי מוזמן להצטרף לרשימת הדיוור שלי, ולקבל עדכונים לגבי הספרים הבאים שלי. בסדרות זה עובד הכי טוב, אבל גם בספרים בודדים זה עובד. חוץ מזה יש לי סיפורים קצרים שאני מקבץ ומוציא באמזון בחינם בשם Fine lines. בסוף כל ספר כזה תהיה הזמנה לרשימת הדיוור והזמנה לרכוש את אחד מהספרים האחרים שלי, מה שנותן לי עוד ערוץ פרסום למכירות בתשלום."
איך התגובות?
"אתה מקבל מחמאות מאנשים שלא מכירים אותך והביקורות חשובות כמעט כמו הכסף. זה מחמאות לאגו. כשבהתחלה קיבלתי כל שלוש או ארבע שעות כזו ביקורת כמעט בכיתי, כי לאדם כותב זה הכי חשוב בעולם. כמובן שאז באה ביקורת מרושעת אחת שהורסת לך את היום אבל אם הספר מספיק טוב מהר מאוד היא נקברת תחת הביקורות הטובות."
להתפרנס מהכתיבה
"כשלמדתי את החומר ניצלתי את ההצלחה כדי לעזור לסופרים ישראלים אחרים. אמנון ז'קונט הוציא דרכי שני ספרים, איש הסגריר (The Rainy Day Man) ואחרון המאהבים החכמים (The Last of the Wise Lovers) ויוציא בקרוב כנראה עוד אחד. שיהיה ברור שאני לא מוציא לאור. אני עוזר לסופר ומסייע לו בתהליכים הטכניים. הזכויות נשארות אצלו. מוציא לאור קודם כל לוקח את הזכויות, או לוקח ארבעים אלף שקל. אני רוצה להוציא סופרים לחופש, לא להיות שליח של המערכת הקיימת ולהמשיך לעשוק. זה עושק.
עכשיו אני פותח סדנה לסופרים סדרתיים. אדם שרוצה לכתוב ולהתפרנס מהכתיבה, יכתוב במהלך הסדנה ספר, יתרגם אותו לאנגלית, יתחיל בתהליך של העלאה שלו לאמזון ויתחיל לכתוב את הספר הבא. אתה אדם כותב, כתבת ספר ואתה לא רואה אופק. אם יש לך שעה פנויה אתה תשקיע אותה בפרנסה כי ספר יהיה לנשמה, ולא לפרנסה. האם סופר זה מקצוע? ברור שלא. אני אומר שסופר זה מקצוע. אני נותן לך אופק. אני לא נותן לך דג, אני נותן לך חכה. אנחנו מתכננים את הספר יחד, נותנים יעדים ותוך כמה חודשים אתה יכול לסיים ספר. הרעיון הוא לייצר פס ייצור כך שתוך חצי שנה או שנה תתחיל להתפרנס מזה. אני רואה את התקווה שכבתה נדלקת מחדש אצל אנשים שעבדתי איתם."
פיין מציג לי אתר שמפרסם את הרווחיות של סופרים עצמאיים מול סופרים בהוצאות הגדולות בארה"ב. "זה מדהים. אם אתה סופר עצמאי אתה מרוויח יותר מסופר שמוציא ספר באחת מחמש ההוצאות הגדולות!"
אנחנו מדברים פה על ספרים דיגיטליים. אין בעיניך חשיבות לנייר? לתחושה? לריח?
"קודם כל אתה יכול להוציא גם ספר נייר. גם דרך אמזון וגם דרך אחרים. הם נמכרים. החודש אקבל תשלום ראשון על ספרי נייר, סדר גודל של 150$ יחסית לסכומים גדולים פי כמה וכמה שהרווחתי בספרים אלקטרוניים. בארה"ב חצי מהספרים שנמכרים הם דיגיטליים. בישראל אנחנו נמצאים עדיין בעולם הנייר. בארה"ב הספר בקינדל מגיע תוך 30 שניות ואני יכול להתחיל לקרוא אותו. ספר נייר יגיע תוך יום או יומיים. ברמת נוחות הקריאה הרבה יותר נוח לקרוא בקינדל מבספר נייר. יש לי ארגזים של ספרי נייר. האחרון שקניתי היה הרביעייה של משחקי הכס. את החמישי כבר קניתי אלקטרוני. הרביעייה מעלה אבק ובקינדל יש לי כבר קרוב ל-150 ספרים שאני קורא."
"אין לי סנטימנטים לנייר, אבל להרבה, בעיקר ישראלים, עדיין יש. הקוראים הכבדים שקונים שלושה-ארבעה ספרים בחודש מעדיפים להוציא סכומים קטנים יותר ולקרוא בפורמט נוח יותר. גם ככה כל החיים שלנו עברו לסמארטפון. יש הרבה סיבות למה לא נייר. עצים, יערות, בזבוז… יש לך סנטימנטים לטלוויזיה שחור לבן? למסרטות סופר 8? ישן מפני חדש."
מה אתה מציע לסופרים שסיימו עכשיו לכתוב את ספר הביכורים שלהם?
"סופרי ישראל, תתעוררו. תפסיקו להיות ילדים מוכים. יש אופציה טובה יותר. מקסימום נגיד שהוצאתם ספר באמזון ונכשלתם, תפסידו 15,000 ₪. בדרך הרגילה תפסידו הרבה יותר. אל תוציאו כסף ותשלמו להוצאה פרטית. אם הוצאה גדולה בוחרת בכם, מצוין. אל תוותרו על הזכויות לאנגלית ולדיגיטל. זה ערוץ ההכנסה היחיד שיש לכם. אל תוותרו עליו. עזבו את הספר בעברית, תרגמו אותו בצורה טובה לאנגלית ותוציאו אותו באופן עצמאי באמזון. ככה גם תקבלו שם בינלאומי וגם תרוויחו כסף. זה צריך להיעשות בצורה מקצועית, להיות מקודם כמו שצריך ובמקביל לכתוב את הספר הבא. למשפחה וחברים אתם יכולים להדפיס כמה עותקים במחיר של 5.5$ לספר."
מה קורה היום לדעתך עם ההוצאות הגדולות?
"הן בבעיה. המרווח שלהן קטן. הבעיה של גודל שוק הקוראים משפיעה גם עליהן. ספר היה מתנה פופולארית בתקופת הארבע במאה, אבל היום כבר יש אלטרנטיבות יותר טובות. חלק גדול מהספרים שניתנים כמתנה לא נקראים בכלל. התחרות מאוד גדולה. רוב הספרים הנמכרים הם בכלל לא של ישראלים. לכן לסופר חדש קשה להתקדם דרך הוצאה גדולה, כל שנה יזכו ארבעה או חמישה. אתמול התקשרה אלי סופרת שהוציאה כמה ספרים, ומבקשת להעלות את הספר לאמזון, אבל אם הזכויות של ההוצאה התמלוגים יהיו של ההוצאה ומי יודע מתי היא תראה מזה משהו."
לא מה שהיה פעם
על שבוע הספר העברי שיחל השבוע אומר פיין "אין כבר דבר כזה. זה לא אמיתי. זה רוכב על תהילת העבר. פעם היו הוצאות הוצאות. היום סטימצקי פותח מתחם. זו הזדמנות לקנות ספרים בזול אבל זו פיקציה של החנויות למכור עוד לקהל. זה לא עובר לסופר. הם מתבקשים לעמוד ולחתום, אבל התנועה דלילה וזה כבר לא מה שהיה פעם."
מה לדעתך עתיד הדיגיטל בישראל?
"יש יוזמות יפות. מנדלי, אינדי בוקס, עכשיו גם e-ברית הוריד את המחיר. ספרים דיגיטלים הם העתיד בישראל אבל אנחנו עוד לא שם. אנחנו נהיה שם כשאמזון תתמוך בעברית בספרים דיגיטליים. תיאורטית היא כבר תומכת אבל האתר לא תומך בעברית. התיאור באנגלית, הספרים מדופדפים הפוך… הקסם של אמזון שהיא איפשרה לכל אחד להוציא את עצמו לאור ו-70% מהרווח מגיע לסופר. כשתהיה יוזמה כזו גם בישראל, עם תוכנה חינם, הם יוכלו לקנות את הספר הבא של סופר זה או אחר או בחנות ב-90 ₪ או בדיגיטל ב-15 ₪ כשכך או כך הסופר יקבל מזה 10 ₪. איפה הסופר יעדיף למכור? הסופרים יעדיפו להוציא את הספר באופן עצמאי. הקרחון הזה נסדק לאט לאט עד שיהיה שבר גדול. ההוצאות הגדולות יאבדו את הסופרים הגדולים כי הם יעדיפו להיות עצמאים. פונים אלי ואל קולגות שלי סופרים מוכרים וידועי שם ובודקים למה הקולגות שלהם נהנים בעולם החדש והם עדיין לא. יותר ויותר יתחילו לעשות את זה כשמחסום העברית ייפתר. לא תהיה שום סיבה לסופר להוציא דרך הוצאת ספרים גדולה. ההוצאה לא עוזרת לו בכתיבה, וכמו שאתה רואה עכשיו יותר ויותר סופרים בארה"ב מוותרים על החוזים שלהם בהוצאות הגדולות ומוציאים עצמאית. אין ואקום. הוצאות טובות וזריזות יעשו כמוו אינדי בוק וייקנו זכויות לספרים עצמאיים מחו"ל.
_____________________________________________________________
גם היא סופרת
זהבית טל און, גם היא תושבת מודיעין, מכירה מקרוב את ייסוריו של סופר ישראלי מתחיל. כתבתי ספר נוער בשם "לחצות את האוקיינוס" על צעירה שיוצאת למסע בפולין, פוגשת בחור ומתאהבת בו, ומשם העלילה מסתבכת. שלחתי את הספר לכמה הוצאות וכצפוי בשוק היום קיבלתי תשובות שליליות, ואז ראיתי את המודעה של לירון ברשת והתקשרתי אליו. הספר יצא לאור לפני כחודשיים באמזון תחת השם To Cross the Ocean, קיבל עד עכשיו רק ביקורות של חמישה כוכבים ועומד בפני קידום מכירות ראשון עם אדם שמתמחה בנושא.
לירון ואני עבדנו על התרגום יחד ואז מצאנו עורכת נפלאה באנגלית. לירון תומך ומפרגן כל כך שהרגשתי צורך להודות לו בספר. ההתלהבות שנתקלתי בה ממי שקראו את הספר עד עכשיו הביאה אותי לכתוב ספר המשך, וכנראה שיהיה גם ספר שלישי.
(צילום אינגריד מולר)