את הדרך אל הבית בו גדל ברעות, עשה טל רמון על אוטומט. למרות שהיה רק בן שבע כאשר עברה משפחתו ליוסטון בעקבות אביו אילן רמון, שהפך לאסטרונאוט הישראלי הראשון בהיסטוריה, היה לו קל וטבעי למצוא את הדרך אל הבית ברחוב לילך ביישוב.
"ישר זיהיתי את הדרך, למרות שהכל השתנה. פעם בכלל היה פה ואדי עם קוצים. ראיתי את בית הספר בכניסה ליישוב וישר ידעתי לאן להמשיך. הרגיש לי מאוד מוכר. גדלתי כאן עד גיל 7, פה קיבלנו את הבשורה שאבא שלי נבחר להיות האסטרונאוט הראשון.
עכשיו, כשהוא כבר בן 26, יוצא טל רמון אל הדרך הפרטית שלו, בה הוא מנסה להגדיר את עצמו מעבר לסיפור המשפחתי הכל כך מוכר שמלווה אותו מילדות. אלבומו הראשון "דמות" יצא לפני מספר חודשים וכעת הוא עומל על קידומו בהופעות וראיונות לכלי התקשורת.
הפסנתר של אבא
אל רעות מגיע רמון במיוחד מיפו בה עבר להתגורר לאחרונה. הרומן שלו עם המוזיקה החל לאחר שהוריו קנו לו קלידים כמתנת בר מצווה "זאת הייתה ההתחלה. כשחזרנו לארץ נפגשתי עם הפסנתר שהיה של אבא שלי וחיכה לי כל השנים בדירה שהייתה שייכת לו. משם הכל התחיל".
מאז ועד היום עוסק רמון, שרק הזקן הטרנדי והמוקפד מסתיר את הבייבי פייס שלו, במוזיקה ובעיקר בכתיבה והלחנה. "תמיד ניגנתי. התחלתי מקלאסי ומהר מאוד עברתי לכתוב שירים ולהלחין. התחלתי להופיע כבר לפני הצבא וגם אחריו המשכתי".
שלא כמו שאולי היו מי שיצפו, את חיידק הטיסה לא ירש רמון מאביו ומאחיו אסף שנהרג בתאונת טיסה. "אף פעם לא קרץ לי ללכת לקורס טיס. כן ידעתי שאני רוצה לעשות שירות משמעותי ובסוף שירתתי כמפעיל מזל"טים בבסיס חיל האוויר ברמת דוד, שבו גדלתי כפעוט עד גיל שנתיים. כן, אימא שלי הייתה רגועה יחסית.."
כיום רמון עובד במרץ על חשיפת האלבום שלו לקהל הרחב, כאשר במהלך אוגוסט מתוכננות לו הופעות במצפה רמון, בחיפה ובתיאטרון תמונע בתל אביב. הופעת ההשקה הייתה ב"זאפה" ובינתיים שוחררו לרדיו שלושה סינגלים מתוך האלבום "דמות". "למה "דמות"? כי האלבום עוסק בדמות שלך, בהשקפת עצמך, באיך שרואה את הדברים. השיר "דמות" מסכם יפה את מכלול האלבום".
אין לי מנוס
לרדיו ישוחרר בשבוע הבא סינגל חדש של רמון בשם "אין לי מנוס". את המוזיקה שלו אפשר להגדיר כפופ רך, איפשהו על הסקאלה שבין אביתר בנאי לעברי לידר, הוא עובד על תדמית הסינגר סונגרייטר הרגיש ומייצר מוצר שמן הסתם יש לו סיכוי לא רע להיכנס לפלייליסט של גלגל"צ. "להיכנס לגלג"צ זה חשוב. אחרת זה יישאר במגירה. אני החלטתי לעשות צעד עם המוזיקה ולתת לה לעשות את התהליכים שלה בעולם. אולי ישמע את זה דווקא מישהו שלא ציפיתי שישמע, ואולי דווקא הוא צריך לשמוע את המוזיקה".
על איזה מוזיקה גדלת בבית?
"כילד הייתי שומע מוזיקה ישראלית. בשבתות ביוסטון ההורים היו משמיעים את הדיסקים שהביאו עימם מישראל. זה היה קטע נוסטלגי כזה, כאילו אנחנו עדיין ישראלים למרות שמסביב כאן כולם אמריקאים. היינו שומעים אז את יזהר אשדות, שלום חנוך ואריק איינשטין. יותר מאוחר, כשחזרנו לארץ, אז נחשפתי יותר למוזיקה ישראלית. אפשר להגיד שהשפיעו עלי זמרים כמו אביתר בנאי, רונה קינן, גבע אלון ואסף אבידן, אבל לא ניסיתי להיות דומה למישהו אחר. אני גם בדעה שאפשר ללמוד מכל אומן, גם אם זה מה לא לעשות".
לסרב לכוכב נולד
את הדרך להוצאת האלבום עשה רמון באופן עצמאי, מבלי לחתום באחת מחברות התקליטים. "מימנתי את האלבום עם חסכונות שהיו לי והד סטארט שעשינו. לא רציתי ללכת לחברות התקליטים, ידעתי שישגעו אותי שם. זה גם כמו מפעל ולא ממש משקיעים באומנים חדשים. רציתי לעשות דרך אומנותית עצמאית".
הדרך אל האלבום החלה בבחירת המפיק איתו יעבוד. בסופו של דבר בחר רמון את אורי וינוקור. "עשיתי חיפוש מעמיק דרך חומרים שאני אוהב ושמות של מפיקים שרואים יותר. שאלתי, חקרתי ונפגשתי עם אנשים ובסוף הרגיש הכי נכון לבחור באורי. הוא נתן לי לעשות את התהליך שאני רציתי ופחות היה דמות של מפיק שאתה בובה על חוטים בשבילו".
הנגנים באלבום הם אותם נגנים עימם עבד רמון בעבר, למעט הפתעה אחת מיוחדת: "אבישי כהן החצוצרן המפורסם התארח אצלי באלבום. אורי והוא מכירים ויום אחד אורי מסמס לי שהם קבעו לחומוס ושאל אם ארצה שאבישי יבוא להתארח. היה פשוט תענוג. התאהבתי בו עוד לפני שנים והוא עשה משהו מאוד מיוחד לשני שירים באלבום. גם אחותי הקטנה שרה אתי באחד השירים. היא המלאך שמגיע בשיר".
איך מתקבל האלבום אצל הקהל והתקשורת עד עכשיו?
"מתקבל טוב. בהתחלה היה קצת בלבול, זה הפתיע אנשים לראות שאני עושה מוזיקה. אנשים רגילים לחשוב עליך משהו אחד ופתאום אתה מראה להם צד אחר, אז היה קצת מבלבל כי לא ידעו שאני עושה מוזיקה. למרות שלאורך השנים בכל שנה היו מתקשרים אלי מכל תוכניות הריאליטי כמו כוכב נולד וכל אלה. גם השנה התקשרו. אני תמיד מסרב ומבקש שגם בשנה הבאה לא יתקשרו אלי שוב".
להיות הבן של
מעבר להפתעה של הציבור לגלות את טל רמון המוזיקאי, גם עבורו יש עכשיו דרך חדשה ללכת, כזאת שלא קשורה לסיפור המשפחתי הטראגי ולאבא, וגם האימא, שכבר מזמן הפכו לסמלים לאומיים. "זה עוד טרי מה שקורה עכשיו, להיות רק טל רמון. נכון שאני מקבל זרקור וחשיפה גם בגלל שאני הבן של אילן רמון, אבל זה גורם לי דווקא להיות יותר שלם עם זה. לדבר על זה. באותה תקופה הפרצוף שלי לא היה מוכר בציבור. היום כן וזה מרגיש טיפה יותר טבעי. החשיפה אז הייתה סביב הטראומה. היום זה בהיכרות עם האובדן אבל מבשרת משהו אחר של יצירה והגשמה וזה המסר באלבום. יש בו גם רבדים של אהבה וגעגוע וזכרונות ממקומות וחוויות שהשפיעו עלי".
לאחר התרסקות הקולומביה ומות של האב, חזר רמון הצעיר לישראל, היישר לתוך התווית של "הבן של". "המעבר הזה, שהיה בעל כורחי, בין החגיגה סביב האסטרונאוט הישראלי הראשון לבין הטרגדיה, זה היה פסיכי. היה מאוד לא פשוט, אבל גם היה מאוד מחזק לראות איך כל הציבור בישראל נמצא איתנו. כולם מבקרים אותך, כולל אנשים שבכלל לא הכרנו. הייתה הרבה תמיכה לאומית. כילד אתה לא כל כך מודע לכל הרבדים, ידעתי רק מה שהיה רלוונטי עבורי. אימא שלי גם שמרה עלינו מהתקשורת".
איך זה הרגיש לגדול כילד שכולם מכירים את הסיפור שלו?
"זה תמיד היה ברקע. גם בתיכון, כשחזרתי לארץ, ידעו שאני מגיע וידעו מי אני. אני בכלל חזרתי כילד אמריקאי לחלוטין עם עברית שהייתי חייב לשפר. שאלו אותי הרבה שאלות וגם לא ידעתי איך לתקשר את זה. אז מצאתי את עצמי בסוף כל יום מול הפסנתר. לאט לאט התאקלמתי. שפה, חברים, לבנות חיים. זה לקח זמן.
כשאחיו אסף נהרג בטיסת אימון היה טל בן 19. על אחיו הוא לא מוכן לדבר עם כלי התקשורת ומגיב ב"נקסט". קשה לומר אם זאת נאיביות או שהוא לא מבין את כללי המשחק התקשורתי בתור בנו של אילן רמון שרוצה מהתקשורת את החשיפה לה הוא זקוק כאומן, אבל נראה שהוא שלם עם הבחירה שלו להציב גם לתקשורת את הגבולות שבחר. "התשובה תמיד תהיה "נקסט" וזה לא משנה אם זה ריאיון למקומון או לערוץ 2. יש גבול. לא מכרתי את נשמתי. הנחתי את החיים שלי באלבום הזה. אתם רוצים לחטט לי בחיים? תחטטו כאן באלבום".
טרגדיה משפחתית. ולאומית
אילן רמון (1954 – 2003) היה טייס בצה"ל ונעשה לאסטרונאוט הישראלי הראשון, כשטס למשימה על סיפון מעבורת החלל "קולומביה". הוא נספה, יחד עם כל צוות המעבורת, שנהרסה בשל תקלה בכניסה לאטמוספירה, ב-1 בפברואר 2003. אילן רמון נולד ברמת-גן וגדל בבאר שבע. ב-1974 סיים בהצטיינות קורס טיס. הוא שירת כטייס קרב וב-1981 השתתף בתקיפת הכור הגרעיני בעירק. לאחר שחרורו השלים תואר בהנדסת אלקטרוניקה ומחשבים באוניברסיטת תל אביב ובהמשך הצטרף לצוות הפיתוח של מטוס הלביא. ב-1988 חזר לחיל האוויר ושירת במספר תפקידים בכירים, בהם מפקד טייסת F16.
ב-1997, לאחר מבחנים ומיונים רבים הוא נבחר להשתתף במשימת מעבורת החלל "קולומביה", במסגרת הסכם שיתוף פעולה שנחתם בין סוכנות החלל הישראלית לסוכנות החלל של ארה"ב (NASA). הוא עבר עם משפחתו אל מתקן האימונים לאסטרונאוטים במרכז החלל על-שם ג'ונסון בארה"ב, שם התאמן במשך כארבע שנים וחצי לקראת תפקידו כמומחה מטען במשימה על גבי ה"קולומביה".
ה"קולומביה" שוגרה ב-16 בינואר 2003 ועל סיפונה שבעה אסטרונאוטים, כולל רמון. משימתם הייתה לערוך בחלל עשרות ניסויים במגוון תחומים – פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, מדעי כדור הארץ, ועוד – אשר יספקו מידע מדעי נרחב ורב ערך למדענים ברחבי העולם. היא שהתה בחלל 16 ימים ובכניסה חזרה לאטמוספירה, בשל תקלה, התפרקה המעבורת וכל אנשי צוותה נספו. הוא הותיר אחריו רעיה, רונה, וארבעה ילדים. הוא קבור בבית העלמין בנהלל.
טיסתו של אסטרונאוט ישראלי ראשון לחלל הייתה מאורע לאומי מרגש, ומותו של אילן רמון נחרת בישראל כאסון לאומי. משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל וסוכנות החלל הישראלית מבקשים להנציח ולהמשיך את דרכו ופועלו של אילן רמון, ויוזמים ומפעילים מדי שנה מספר פרויקטים חינוכיים וכנסים בתחום החלל לזכרו. המשרד מרכז ומפעיל את התכניות באמצעות קרן רמון הממשלתית ובשיתוף גופים נוספים וקרן רמון הפרטית על-שם אילן ובנו אסף, שסיים אף הוא קורס טיס בהצטיינות ונהרג במהלך אימון.
שש שנים לאחר מותו של האב, נהרג כאמור גם בנו אסף בהתרסקות מטוס F-16 של חיל-האוויר, במהלך טיסת אימון שגרתית בגובה רב. אסף רמון יצא בשעות הצהריים לטיסת אימון עם מטוס הקרב מבסיס חיל-האוויר בנבטים. סמוך ל-14:00 התקבלו דיווחים על כלי טיס שנראה "צולל" לקרקע באזור היישוב פני חבר שבדרום הר-חברון. אזרחים דיווחו כי שמעו פיצוץ וראו פטריית עשן. בחיל-האוויר בדקו את הדיווח, ועד מהרה התברר כי מטוס F-16 שיצא לטיסת אימונים מבסיס נבטים שבדרום, נעלם ואבד עמו הקשר. החשש להתרסקות המטוס התגבר, ובתוך זמן קצר התברר גודל האסון – מטוס ה"נץ" התרסק והטייס נהרג.
חצי שנה קודם לכן ניצל אסף רמון מהתרסקות לאחר תקלה חריגה ונדירה, בשלבים המתקדמים של קורס הטיס. במהלך אחת מטיסות התרגול במטוס חד מנועי מסוג סקייהוק, נדם המנוע. המדריך הסביר לרמון כיצד לתפעל את התקלה, אסף פעל על-פי ההוראות והצליח להנחית את המטוס בשלום בבסיס חיל האוויר בחצרים.
לאחר מותם של בעלה ושל בנה, הפכה רונה רמון לדמות מוכרת בציבור הישראלי. היא הקימה קרן שמטרתה לקדם תוכניות חינוכיות לבני נוער, הפכה למרצה מבוקשת ואף נבחרה להדליק משואה בטקס יום העצמאות האחרון בהר הרצל.
בתמונה: טל רמון. צילום אינגריד מולר