לאחר מאבק משפטי ממושך נקבע השבוע כי באתר המעיינות עינות ענר, בסמוך לנעלה, ייהרסו כל הבריכות שנבנו במקום בשנים האחרונות.
האתר עינות ענר, בו נבנו שמונה בריכות רחצה הניזונות ממי מספר נביעות טבעית באתר, הוקם לראשונה לפני כעשור בידי נוער היישוב נריה הסמוך לזיכרם של גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח, שלושת הנערים שנחטפו ונרצחו בשנת 2014 בידי מחבלים פלסטינים. האתר הפך עם השנים לפופולרי במיוחד וגדוש מבקרים, בעיקר בסופי השבוע בהם גם הוצבה במקום אבטחה של חיילי צה"ל. הבריכות השונות, כמו גם שבילי הליכה, פרגולות וספסלים, הוקמו בתמיכת המועצה האזורית מטה בנימין, שעשתה זאת גם באתרים רבים אחרים בשטחה ועודדה הגעת מבקרים למקום.
עם זאת, לאחר הקמת הבריכות התברר כי אלו הוקמו על קרקע פלסטינית פרטית, בשטח בו נמצאים גם שרידי חורבת נבי ענר, שרידי מסגד ובית בד, כמו גם מערות קבורה, גתות ותעלות מים עתיקות. בדצמבר 2017 עתר ראש מועצת הכפר ראס-כרכר הסמוך, יחד עם שני תושבי הכפר דיר עמאר, לבית המשפט בדרישה להורות על פינוי המתקנים שנבנו באתר. הפלסטינים, יחד עם הארגונים עמק השווה ויש דין, טענו כי הקמת הבריכות והמתקנים באתר לא רק שבוצעה על קרקע פרטית, אלא שגם הביאה להדרתם מהאתר של הפלסטינים מהכפרים הסמוכים, שנהגו לעלות לרגל לאתר נבי ענר במשך שנים רבות.
בשנת 2021 הושגה פשרה שקבעה כי המינהל האזרחי לא יהרוס את הבריכות במקום, וכי מועצת מטה בנימין תסיר את הסככות ותעביר את האנדרטה לזכר שלושת הנרצחים למקום אחר. כעת, לאחר פניה לבג"ץ, פסקו השופטים כאמור כי האתר ייהרס כליל. כמו כן, פסיקת בית המשפט מתחה ביקורת נוקבת על התנהלות המדינה ומועצת מטה בנימין, וקבעה כי אלו הפרו את זכויות הקניין של הפלסטינים בעלי הקרקע.
מהעמותות יש דין ועמק שווה נמסר: "ההחלטה עומדת על זכותם של הפלסטינים לקניין ולגישה חופשית לאתרי מורשת ופנאי. מדובר בניצחון חשוב וצודק. בג"ץ קבע היום, לאחר 7 שנים של מאבק משפטי וציבורי את המובן מאליו: על המדינה חלה חובה להגן על זכויות קניין של פלסטינים ולאפשר להם לשמור על מורשתם, גם כשהמתנחלים חושקים להפוך אותו לאתר בילוי ונופש לעצמם. פסק הדין ממחיש, שוב, למרבה הצער, כי רשויות המדינה עושות כל מה שביכולתן על מנת להימנע מקיום חובותיהם על פי הדין, ורק התערבות שיפוטית יכולה, במעט, ולאחר זמן ניכר, להשיבם לתלם אכיפת החוק".