האמת היא שלא לכל אחד ואחת מתאים להיות אח או אחות מוסמכים. לכן לפני שאתם שוקלים לגשת ללימודי תואר ראשון בסיעוד, אתם צריכים לחשוב עם עצמכם ולשקול האם יש בכם מה שדרוש בשביל להתמודד עם קריירה מאתגרת, מספקת, מרגשת וכזו שתפגיש אתכם מדי יום עם החיים עצמם בזוויות שונות. אם תשאלו כל אח מוסמך בו תתקלו במסדרונות בית החולים האם כדאי ללמוד את המקצוע ולבנות על קריירה רפואית בתחום, כנראה שלרוב תיתקלו בתשובה שתגרום לכם להבין – אין הרבה מקצועות בעולם בהן ההשפעה על חייהם של אנשים גדולה כל כך. אז האם התחום המאתגר הזה מתאים גם לכם?
מהם כוללים לימודי סיעוד?
לימודי תואר ראשון בסיעוד אורכים כ-4 שנים ברוב מוסדות הלימוד המוכרים. באופן טבעי, תנאי הקבלה משתנים בין המוסדות השונים ובין האוניברסיטאות והמכללות השונות. בכל מקרה, בכל מקום בו תבחרו ללמוד תצטרכו לספק חתימה על טופס ויתור חיסיון רפואי וכן אישור מהמשטרה על היעדר רישום פלילי.
- תנאי הקבלה ברוב האוניברסיטאות: ציון פסיכומטרי של 540 ומעלה, ממוצע תעודת בגרות עם ציון של כ-80 ומעלה וכן ריאיון אישי.
תנאי הקבלה ברוב המכללות: ציון במבחן הפסיכומטרי של כ-520 ומעלה וריאיון אישי. בחלק מהמכללות ידרשו גם ממוצע ציוני תעודת בגרות של כ-80 ומעלה.
בין המקצועות השונים שכלולים בתכניות הלימודים במקצוע – מדעי החיים, התנהגות חברתית, נושאים קליניים עיוניים ומעשיים, אנטומיה, גנטיקה, מתן טיפולים רפואיים שונים, סיעוד בקהילה, עזרה ראשונה, מבוא לפסיכולוגיה ועוד. בסיום לימודי התואר ועל מנת להפוך לאחות או אח מוסמכים, יש צורך לעבור את בחינות הרישוי מטעם משרד הבריאות.
מהן היתרונות והחסרונות של עבודה בסיעוד?
עובדים שעוסקים בסיעוד ומשמשים כאחים ואחיות מוסמכים במוסדות הרפואיים השונים, אחראיים במידה רבה על רווחת החולים, על מתן טיפולים שונים ועל לא מעט התמודדות בצד הנפשי. מה שבטוח, עבודה בסיעוד דורשת חשיבה יצירתית ופתרונות חדשים כל הזמן ובכל יום מחדש.
בין היתרונות שבמקצוע:
- היכולת לעזור לאנשים במצבים שונים שזקוקים לעזרה ולהקל על סבלם.
- הסיפוק שבמתן טיפולים רפואיים ותמיכה רגשית לאלו הזקוקים לכך.
- עבודה דינאמית וריגושים רבים שכוללים אינטראקציות עם מגוון רחב של אנשים במצבים שונים.
- חום ואהבה אנושיים שלפעמים גם באים לידי ביטוי בהוקרת תודה של מטופלים.
בין החסרונות שבמקצוע:
- הצורך ביכולת הכלה גדולה מאוד וסבלנות שלא תמיד מוערכת מהצד השני.
- הצורך להיות מוכנים למצבי חירום באופן תמידי.
- התמודדות עם מצבי לחץ קיצוניים או מצבים מורכבים.
איך המקצוע הזה משפיע על החיים האישיים והמקצועיים?
ראשית חשוב לדעת ולהבין שלאחר סיום הלימודים בהצלחה וקבלת ההסמכה ממשרד הבריאות, יש מספר כיוונים ותפקידים שיכולים להיות רלוונטיים. למשל כמו עבודה במחלקות אשפוז שונות (ילדים, אונקולוגיה ועוד), תפקידים שונים בקופות חולים, מיילדות, תפקידים בתחום בריאות הציבור, תפקידים בארגוני רפואה פרטיים ועוד.
העבודה עצמה במציאות, יכולה לכלול פעולות שונות כמו מתן תרופות לחולים, טיפול במאושפזים, השתתפות בניתוחים שונים ומתן סיוע שוטף לרופאים ובעיקר לחולים. מתוקף העבודה, נפגשים פעמים רבות באנשים במצבים בריאותיים מורכבים, לעיתים נקשרים לחולים מסויימים, לפעמים לוקחים ללב מקרים שונים. קשה לנתק את הרגש מעבודה כמו זו, אך עם השנים וצבירת הניסיון כל אחד מוצא את הדרך לעשות את ההפרדה ההכרחית שבין החיים האישיים לאלו המקצועיים.
לסיכום – למה כדאי ללמוד סיעוד?
לימודי סיעוד הם לימודים מאתגרים, מעניינים וכאלה שדורשים מוטיבציה, רצון והתמדה. בהתאם, המקצוע עצמו דורש לרוב לא פחות רצון ובטח שלא פחות מוטיבציה בכדי לעשות עבודה מועילה וטובה. את שיקולי הקריירה האישיים כל אחד עושה עם עצמו או נעזר בקרובים שלו, במידה ואתם שוקלים לימודי סיעוד, דעו שאתם נכנסים למקצוע שבו כל יום הוא אתגר חדש בפני עצמו.
כיום, יש צורך גדול באחים ואחיות במוסדות רפואיים רבים ולכן העבודה בתחום יכולה לספק לכם מעבר לסיפוק, גם קרקע כלכלית יציבה ומקום עבודה אמין ומסודר. בנוסף, ככל שתוחלת החיים עולה, הטכנולוגיה לא מפסיקה להתקדם ואפשרויות רפואיות חדשות נגלות לעולם לעיתים קרובות – הצורך באחים ואחיות עם מיומנויות חדשות ומודרניות רק עולה ועולה.