הגוף הנשי זקוק להרבה יותר ממספר קלוריות נכון, הוא זקוק לבחירות שמזינות אותנו מבפנים כמו מזונות שמעניקים תחושת חיוניות, מחזקים את הגוף, מאזנים את המערכת ההורמונלית – ובעיקר מחזירים לנו שליטה עדינה על איך שאנחנו רוצות להרגיש באמת.
תזונה יומיומית לא חייבת להיות מושלמת כדי להיות נכונה. היא צריכה להשתלב בשגרת החיים ולתת גם מקום לגלידה, עוגה או אפילו הזמנת טייקאווי בערב שבו אין כוח לבשל.
מה שחשוב באמת הוא הבסיס, שאלו ההרגלים הקבועים שמלווים אותנו לאורך זמן.
כל שלב – והצרכים שלו
במהלך החיים, הגוף הנשי עובר שלבים שונים שדורשים התייחסות תזונתית שונה. תקופת הפוריות, הריונות, לידה והנקה, חזרה לעבודה או גיל המעבר – כל שלב כזה מביא איתו שינויים פיזיים והורמונליים שמשפיעים גם על התחושות היומיומיות.
מה שמתאים בגיל 25 לא בהכרח יתאים בגיל 45, ולכן חשוב להבין שאין "תפריט מושלם" שתקף לכולן. במקום לחשוב על רשימת מותר ואסור, כדאי להכיר את הגוף, להקשיב לסימנים שהוא נותן ולבחור את מה שמרגיש מדויק ומתאים בכל תקופה.
ירקות, קטניות ושומנים טובים
אכילה מאוזנת איננה חייבת להיות מורכבת. כששמים בצלחת ירקות צבעוניים, קטניות מגוונות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים ושומנים טובים כמו שמן זית או אבוקדו, הגוף מקבל את הכלים שהוא צריך כדי לפעול ביעילות.
ירקות ירוקים, דגנים מלאים וקטניות מספקים רכיבים חשובים כמו ברזל, ויטמינים מקבוצת B וגם חומצה פולית – רכיב תזונתי חיוני במיוחד בשנות הפוריות, אך בעל ערך תזונתי גם מעבר לכך.
מאכלים טבעיים ולא מעובדים עוזרים לשמור על יציבות הסוכר הדם, מונעים נפילות אנרגיה פתאומיות, ומחזקים את התחושה הכללית לאורך היום – גם בעבודה, גם מול הילדים וגם ברגעים השקטים יותר של סוף היום.
יש מקום גם לטעום – ולא להרגיש אשמה
אכילה נכונה לא אומרת שצריך לוותר על הנאה, להיפך – תפריט מאוזן הוא כזה שיש בו גם מקום למנות אהובות, לקינוחים מדי פעם או לארוחת טייקאווי כיפית בערב שאין כוח לכלום. כשיש בסיס תזונתי טוב, הגוף מתמודד בקלות עם החריגות הקטנות ואין צורך להרגיש אשמה בכל ביס.
דווקא הקשבה לקצב הפנימי – רעב אמיתי מול אכילה רגשית, סיפוק לעומת עודף – היא זו שמובילה לשמירה טבעית ובריאה לאורך זמן, בלי מאבקים ובלי רגשות אשם.
מה עושים כשאין זמן?
לא כל אחת יכולה לבשל כל יום – וזה בסדר גמור. מה שחשוב הוא להיות מוכנות: להחזיק בבית מוצרים בסיסיים שיכולים להפוך לארוחה מהירה (כמו ירקות חתוכים, טחינה, ביצים, קטניות מבושלות או לחם מלא איכותי), לתכנן מראש כמה ארוחות לשבוע, ואפילו להקפיא מנות מבושלות שאפשר לחמם במהירות.
גם כשאוכלים בחוץ, אפשר לבחור בצורה חכמה ולהעדיף מנה עם ירק, להחליף שתייה ממותקת במים או לשלב סלט בצד. אלו לא "חוקים" – אלא דרכים פשוטות לשמור על איזון בלי להתאמץ יותר מדי.
לסיכום, אוכל הוא לא רק מה שנכנס לפה, אלא גם הדרך שבה אנחנו מתייחסות לעצמנו. כשאנחנו בוחרות להזין את הגוף במזון שנותן לנו כוח, קלילות ואנרגיות – אנחנו גם בונות תחושת מסוגלות עמוקה יותר, שלא נמדדת במספרים על המשקל או בספירה של קלוריות.
בריאות נשית לא נראית תמיד אותו דבר, ולא חייבת לעבור דרך הקצנה או שליטה נוקשה. לפעמים דווקא השילוב בין הירקות הטריים לבין הפרוסה של עוגת השוקולד העסיסית, הוא זה שמחזיק אותנו באיזון לאורך זמן.