"היום מרגישים את כל העבודה הקשה שעשתה החברה הכלכלית והעירייה באזור התעסוקה" – כך אומר צחי נחמיאס, מבעלי חברת 'מגה אור' משילת, והוא יודע על מה הוא מדבר. חברתו בנתה כמה מבנים מסחריים במודיעין, בהם המבנה המסחרי 'מגה אור' במרכז 'עינב' ומבני החברות 'אופיס דיפו' ו'ניסקו' באזור הפארק הטכנולוגי ('ליגד'). בנוסף רכשה החברה לפני כשבעה חודשים את מבנה ONE במרכז 'עינב', בעלות של 11 מיליון שקל. בבעלות 'מגה אור' מגרשים נוספים באזור הפארק הטכנולוגי, עליהם עתידים לקום בעיקר מבני תעשייה, בין היתר של חברת 'אולטראפלסט', שתעבור מפתח תקווה.
אין יותר מגרשים עם יעוד ללוגיסטיקה
"ביבס ידע להפוך את החזון למציאות", ממשיך נחמיאס, ומציג בסיס להשוואה כמי שבונה מבנים מסחריים בכל רחבי הארץ, חלקם בשיתוף עם 'רמי לוי', כמו בשילת – וחלקם עם חברת 'ביג'-מרכזים. "'ניסקו' נכנסה למקום בתוך 11 חודשים בלבד", מסביר נחמיאס את שביעות הרצון מהביצועים, במיוחד כשמדובר בתהליכים מתמשכים, שכוללים גם את הליכי הרישוי בוועדות התכנון, לצד הבנייה עצמה. לדבריו, הקשר בין 'מגה אור' לחברה הכלכלית לפיתוח מודיעין (חכ"ל) נעשה בעיקר באמצעות רון ברזני, שהחל את דרכו כפרוייקטור בחכ"ל ומשם טיפס לתפקיד הסמנכ"ל. "אנו נפגשים עם ברזני לפחות אחת לחודש, בעיקר להחלפת דעות. אנו חושבים על עתיד האזור ובעיקר איך להביא לכאן מקורות תעסוקה. זה גם חלק מהנחייתו של ראש העירייה", הוא מסביר.
"אין יותר מגרשים המיועדים ללוגיסטיקה. עכשיו אנחנו עובדים יותר בכיוון של היי-טק ובהשמת מפעלי תעשייה, למשל 'רימוני פלסט' שתעבור לכאן בקרוב".
מי המתחרים העיקרים של מודיעין בתחום שטחי ממסחר והתעסוקה?
"מעבר ל'איירפורט סיטי', שם לא נותרו מקומות פנויים, יש אזורי תעשיה כמו יקנעם או קריית גת, שם גם מקבלים הטבות מס שלא מוענקות במודיעין. אבל כאן ניתן לרכוש מגרשים מעל 20 דונם, וגם השכירות נמוכה משמעותית יותר מ'איירפורט סיטי'".
ליווי מקיף וצמוד ליזמים ולבעלי העסקים
מה היתרונות של אזור התעסוקה כאן?
"החברה הכלכלית מלווה את היזם החל משלב הוצאת היתר הבנייה ואפילו עד השגת רישיון העסק, דבר שאין לנו במקומות אחרים. החברה עוזרת גם מול גורמי רישוי כמו כיבוי אש. המינהלת מובילה את היזם ועוזרת לו להתיר קשרים. באזור עצמו יש דגש על הנראות ועל השמירה על הניקיון והסביבה, כולל התייחסות למפגעים הבטיחותיים בשל עבודות הבנייה. אני שומע ממפעלים שעברו לכאן שהם מאוד מרוצים מהבחירה במודיעין. אני רואה בתקופה האחרונה שהאזור הזה עלה שלב, ואם בעבר הגיעו אליו חברות לוגיסטיות בלבד, הרי שהיום יש עניין מצד חברות תעשייה, ומדובר בתעשייה לא מזהמת".
מי עומד על הפרק כעת מבחינת 'מגה אור'?
"אנחנו במשא ומתן עם חברת 'אידיאל ארונות', המפעל אמור לעבור מנצר סירני. אני גם רואה חברות היי-טק שמנהלות עימנו משא ומתן, כמו חברה שכיום עובדת בפארק הטכנולוגי ברחובות והם רוצים להתרחב ולשכור מקום גדול יותר, בשטח של 4,000 מ"ר, שאין שם בנמצא".
שווי הקרקע גדל ב-100% בשש שנים
איך משווקים כיום את אזור התעסוקה?
"כיום יותר קל לנו לשווק את האזור משום שהוא מוכר יותר. כביש 431 מספק נגישות טובה ובקרוב יהיה ממנו חיבור ישירות לאזור התעסוקה. צריך לזכור שנדל"ן משמעותו תהליכים איטיים – זה לא הרגלי צריכה, אלא לשנות הרגלים של חברות ואלה תהליכים שאורכים שנים.
אנו מרגישים במאמצי העירייה לצד הפיתוח המואץ של הכבישים והנגישות. האזור הזה תוכנן כריאה ירוקה ושהמבנים לא יהיו צמודים אחד לשני, אלא יטבלו בשטחים ירוקים, ואנו רואים בכך שהמתחם מאוורר יתרון. העיר הזו החלה בתכנון על הנייר, ומישהו היה צריך לקחת את זה לשטח, לדעתי הצליח לביבס".
בכמה עלה מחיר הקרקע מיום הקנייה ועד עתה?
"כאשר קנינו את הקרקע עבור 'אופיס דיפו' עמד מחיר דונם אחד על חצי מיליון שקל לערך. מאז עברו כחמש-שש שנים וכיום המחיר לדונם הוא מיליון שקל לערך. לא חלה עליה בשיעור כזה במקומות אחרים בארץ, והמחירים באזור מרכז 'עינב' עלו אף יותר. בעיניי אזור התעשייה הוא עדיין תינוק שמתפתח. אם היינו בונים מראש מבנים להיי-טק, העובדים אולי היו שואלים אותנו למה הבאנו אותם לשם. אנחנו מאמינים שחברות ההיי-טק יגיעו לבסוף, תראי את פתח תקווה ואת כפר סבא שהתחילו כאזורי תעשייה וכיום מאכלסים את מיטב חברות ההייטק. זה לא שהתחום הזה עובר תקופה טובה בשנים האחרונות. גם אי אפשר להשוות את מודיעין לאזורי תעשייה שהוקמו לפני חמישים שנה".
כיום אין כל כך מענה לתחבורה ציבורית סדירה שתסיע את העובדים למקום.
"היום יש הסעות למקומות העבודה. בקרוב, כשייפתח הכביש המחבר בין אזור התעסוקה לכביש 431, אני מעריך שיהיו שאטלים לכיוון תחנות הרכבת".
צילום פרטי