המירוץ למיליארד

יהודה גולן
2013-12-04 00:00:00
2013-12-04 00:00:00

שלושתם חובשי כיפה  מאכלסים את שני צדי המתרס: רו"ח אייל גבאי ועו"ד חגי אולמן מטעם בית המשפט. מוטי בן משה כמתמודד על ירושת נוחי דנקנר. מורה נבוכים

הסאגה של קונצרן איי.די.בי עומדת בפני סיום: השבוע יחליט השופט איתן אורנשטיין על אופן ההצבעה של בעלי אגרות החוב והנושים הצבעה שתקבע מי משתי הקבוצות הנאבקות על השליטה בקונצרן הענק, תזכה בכל הקופה. מול בעל השליטה הנוכחי נוחי דנקנר, שאליו חבר היהודי האוקראיני גרנובסקי, התגבשה קבוצה נגדית שאותה מובילים אדוארדו אלשטיין (הטייקון היהודי מארגנטינה) ומוטי בן משה – טייקון בהתהוות ממודיעין.

המעורבות בסיפור של מספר דמויות מפתח המתגוררות במודיעין מחייב אותנו להפנות אליהן את הזרקורים. אבל לפני הכל קצת רקע:

איך הגענו לכאן

איי.די.בי. אחזקות הוא קונצרן ענק שנשלט על-ידי נוחי דנקנר. התאגיד נקלע למשבר נזילות וביקש לבצע "תספורת" למחזיקי אגרות החוב שלו. כלומר: לגלח חלק ניכר מכספם של המשקיעים. אלה, ובעיקר המשקיעים המוסדיים (בנקים, בתי השקעות, קופות גמל, קרנות פנסיה וחברות ביטוח), קמו על הרגליים האחוריות וסירבו להסדר. בצעד נדיר בשוק ההון הם הצליחו לגרור את דנקנר לבית המשפט, שכפה בספטמבר 2012 הליך של הסדר חוב. ובמשתמע: העמדת הקונצרן למכירה לבעל שליטה חדש, שייקח על עצמו את הסדר החוב.

החל מאבק כוחות בין כמה מתמודדים: דנקנר עצמו, שהרגיש כי הוא עומד לאבד את ה"בייבי" שלו, חבר למיליארדר היהודי מאוקראינה אלכסנדר גרנובסקי. מולם התגבשה קבוצת אלשטיין ומוטי בן משה ממודיעין שעד לאותו רגע היה די אנונימי בישראל ועיקר פעילותו היא בגרמניה, באמצעות חברת "אקסטרא הולדינג".

בית המשפט מינה עוד שני בעלי תפקידים מעניינים ממודיעין לפקח על המאבק המשפטי ולייעץ לבית המשפט. האחד הוא עו"ד חגי אולמן, בעל ניסיון גדול בפירוק חברות וכינוס נכסים, שהתמנה כמשקיף מטעם בית המשפט המלווה את תהליך הסדר החוב. השני הוא רואה חשבון אייל גבאי – לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה שמונה כיועץ כלכלי חיצוני מטעם בית המשפט. כשעו"ד אולמן קיבל את המינוי הוא אמר ל"מודיעין News": "אני מודע לגודל האחריות שהוטלה עלי ואפעל בהתאם להנחיות בית המשפט".

ההסכם שהתווה גבאי יאפשר אולי להציל חלק מכספם של המשקיעים, כשהמכשול העיקרי שעליו התגבר גבאי בהצלחה היה בעצם העובדה שהצליח בכלל להביא את נציגי מחזיקי איגרות החוב לשולחן הדיונים. בעיקר נוכח העובדה שלנציגי שתי החברות – איי.די.בי אחזקות ואיי.די.בי פיתוח – יש אינטרסים שונים בקשר להליכי גביית חובם מהקונצרן.

מי נגד מי

גבאי, בן 46 יליד ירושלים, נשוי ואב לילדים. רואה חשבון שאת פירסומו קנה בזירה הפוליטית, כמזוהה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. גבאי כיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה משנת 2009 עד 2011, ובתפקידו הקודם משנת 2002 עד 2007 כיהן כמנכ"ל  רשות החברות הממשלתיות. בחלק מהזמן חופף לבנימין נתניהו כשר האוצר האחראי הישיר על רשות החברות הממשלתיות.

לפני שמונה למנכ"ל רשות החברות הממשלתיות שימש גבאי כנציג חברת השקעות אוסטרלית, שפעלה בישראל אולם סגרה לבסוף את הסניף שבראשו עמד גבאי. במערכת הבחירות האחרונה התגייס גבאי לעזרת נתניהו וניהל את המו"מ הקואליציוני מטעם הליכוד מול מפלגת הבית היהודי, כשהוא רושם לזכותו הצלחה בגיבוש ההסכם המסובך עם נפתלי בנט.

גבאי מסרב בעקשנות להתראיין בעניין איי.די.בי ולנו הסכים לומר רק זאת: "כל מה שראית בעיתונים הכלכליים לא בא ישירות ממני. אני לא הוצאתי ולו מילה אחת לתקשורת בנושא אי.די.בי כי זה לא הזמן לדבר על זה, כל הציטוטים שלי נלקחו מהדו"חות שהגשתי בתוקף תפקידי לבית המשפט".

עו"ד חגי אולמן, בן 46, נשוי ואב לארבעה, הוא חובש כיפה שמתגורר בשכונת מוריה. אולמן משרת כנווט קרב במילואים בחיל האויר בדרגת רב סרן. הוא חתום על מספר תיקי פירוק וכינוס נכסים גדולים ולזכותו נרשמו הצלחות מרשימות בתחום. הוא הצטרף לפני 17 שנים למשרד של יהודה רווה, הפך לשותף, ומנהל את מחלקת חדלות פרעון במשרד. אולמן היה מעורב בפירוקים מפורסמים, בהם ככונס נכסים של חברת הבניה "חפציבה". הוא שימש כנאמן לחברת קמור יבואנית ב.מ.וו בישראל וכבודק בפרשת קריסת חברת אוטו דיפו, כך גם בחברת הבניה רמט, חברת אוארורה ועוד. את אולמן מניע הכוח הרגיל שלו: "זה סיפוק אדיר כשמצליחים להחזיר כסף או דירות לנושים. זה סוג עבודה מהמרתקים ביותר שיש במשפטים ושמחייב עבודה ברמה של 'טיפול נמרץ' ממש".

אולמן קיבל את המינוי מבית המשפט בהפתעה די גמורה. השופט אורנשטיין בחן מספר מועמדים שהציעו שני הצדדים, בהם שמות ידועים ומפורסמים הרבה יותר, אולם לבסוף הוא החליט ללכת על עו"ד חגי אולמן: "אני מאד גאה במינוי הזה, ברור שלטפל בתיק חשוב כל כך היא פסגת העשייה המשפטית שלי".

לא ברור עד כמה תורגש בהסדר הסופי השפעתם של אולמן וגבאי על המשקיעים, דבר אחד ברור כבר היום: השניים גוזרים קופון לא רע על עבודתם. עו"ד אולמן כבר הגיש בקשה לשופט אורנשטיין להסדיר את עניין שכר הטירחה לו ולאייל גבאי, על פי תחשיב של עלות שעות עבודה ולא כסכום כולל, כשהוא מסתמך על תיק חברת הבניה "חפציבה" שבו שימש ככונס הנכסים, ושגם שם שילמו למשקיף לפי שעות עבודה. על פי הדו"חות עו"ד אולמן ביקש לעצמו שכר של 877 שקלים לשעה ולגבאי 819 שקלים לשעת עבודה.

הטייקון הסודי

המודיעיני השלישי הוא מוטי בן משה, בן 39, גם הוא תושב שכונת מוריה כמו אולמן וגבאי, שמתמודד על השליטה באי.די.בי באמצעות חבירה לקבוצת אלשטיין. בן משה מעניין בעיקר מכיוון שמדובר בטייקון שעד היום הצליח איכשהו להסתתר מהעין הציבורית, באמצעות הימנעות מפעילות כלכלית בישראל והתמקדות בפעילות כלכלית ענפה למדי באירופה ובמיוחד בגרמניה, אבל ידע לשים על השולחן 100 מיליון דולרים כערבות לביצוע העיסקה.

בן משה, במקור מבאר שבע, גם הוא כאולמן וגבאי חובש כיפה. הוא בוגר ישיבת נחלים ואת שנותיו כנער העביר בלוד. הוא ייסד חברת בילינג קטנה ועבר להתגורר בגרמניה שם פועלת החברה שהלכה וגדלה. בן משה נכנס גם לתחום התקשורת ובאחד העיתונים בראיון נדיר הוא צוטט כמי שאמר כי הוא מתעניין באיי.די.בי בגלל הפוטנציאל הרב שיש לחברה ומכיוון שהוא בטוח שיביא ערך מוסף ללקוחות החברה".

(צילום: Localeditor)

כתבות נוספות

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

שמה אותנו על המפה

מגפת הקורונה והמלחמה הביאו את מדריכת הטיולים נטע ברינט להתמקד בקהל הישראלי, וכיום מגיעים אליה מכל הארץ לסיורים ופעילויות שהיא מקיימת במודיעין והסביבה

המשך קריאה »

מתאחדים ומתנגדים

לאחר שנים רבות נפל הפור ושני איחודים יירשמו בשנה הבאה בין בתי ספר יסודיים בעיר. במקביל, בעירייה שקלו להעביר את ניצנים לנתיב זבולון שמתפנה, אבל לא כולם מתלהבים

המשך קריאה »