אנשי ענף הנדל"ן במודיעין מתמודדים בחודשים האחרונים עם היצע דירות למכירה ההולך ומצטמצם, שמייצר גם השלכות עימן עוד לא התמודדו. אם בעבר היה ענף הנדל"ן בעיר כר פורה לשיתופי פעולה בין המתווכים, הרי שכיום, בצל המשבר, תופעה זו הולכת ונעלמת.
כזכור, את שנת 2021 סיימה מודיעין במקום השביעי בארץ במכירת דירות חדשות, כאשר 1,843 יחידות נמכרו בשוק החופשי ובתכנית מחיר למשתכן ובמקביל לבנייתן של 1,100 יחידות דיור באותה שנה. עם זאת, את בין החודשים דצמבר 2021 לפברואר 2022 כבר נמכרו בעיר רק 376 דירות (מקום 11 בארץ), ירידה של 57% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ובמקביל נרשמה גם צניחה משמעותית בהתחלות הבנייה בעיר – 235 לעומת 1,589 בשנת 2021.
גורם בענף הנדל"ן בעיר סיפר השבוע למודיעין NEWS: זו תופעה שמתרחשת לאחרונה, בה מתווכים לוקחים בלעדיות על נכסים ולא עושים שיתופי פעולה, בניגוד למה שהיה נהוג לאורך כל השנים. למשל, אם קיבלתי נכס לטיפול, אני אכניס רק את לקוחות המשרד שלי. מה שאומר פגיעה במוכר, שגם פחות לקוחות פוטנציאליים נחשפים לנכס שלו וגם לוקח זמן ממושך יותר למכור את הנכס. למעשה, זה משרת בעיקר את המתווך. אם אני אומר למתווך שמחזיק נכס בבלעדיות 'בוא, יש לי לקוח שמתעניין בדירה', הוא עונה לי שלא יכניס את הלקוח שלי וימתין ללקוח שיגיע למשרד שלו".
מה האינטרס של אותו מתווך?
"הוא רוצה לגזור את הקופון משני הכיוונים – לקבל עמלה גם מהמוכר וגם מהקונה. זה חוקי, אבל לא אתי. עד היום היה נהוג לשתף פעולה. מודיעין הייתה ידועה כעיר שעושים בה הכי הרבה שיתופי פעולה בין מתווכים. 'אתה מייצג את המוכר, אני את הקונה, בוא נתקדם'. לאור מצב ההיצע הנמוך והביקוש הגבוה לאחרונה משרדים בעיר, מהגדולים ועד לקטנים ביותר, מעדיפים לחכות ללקוח שיגיע דרך המשרד שלהם ולא לחלוק את העסקה עם מתווך אחר. זו תופעה שהולכת ומתעצמת בחודשים האחרונים, והיא רק תלך ותחריף. לדעתי, זה חמור מאוד מכל ההיבטים".
אל התופעה הנ"ל נחשפה גם ליזה טולדנו ממשרד רי/מקס MORE, אולם המסקנות שלה שונות: "רמת שיתופי הפעולה בין המתווכים ירדה באופן משמעותי בחודשים האחרונים. פחות משתפים פעולה בגלל שאין כמעט נכסים למכירה בעיר. אני רואה אבל אופק, כאשר עם אכלוס שכונת מורשת יהיו דירות שנמכרו בשוק החופשי שייצאו למכירה. בינתיים, אנשים חוששים למכור את הנכסים שלהם כי לא יודעים מה יצליחו למצוא במקום, ואין כמעט מוכרים. לגבי שיתופי הפעולה, זה תמיד התבסס על קשרים וחברויות בין מתווכים, ואני חושבת שבסופו של דבר זה יימשך גם ברגעי משבר. זו תופעה שקיימת בכל הארץ, ובמיוחד בירושלים".