צעירים במלכוד

רותי בוסידן וערן קמינסקי
על רצף הטעויות ההיסטוריות בתכנונה של מודיעין משלמים עד היום צעירי העיר, כאשר אלו מביניהם שבחרו להישאר במקום בו גדלו נתקלים כעת במחסום כפול: היצע נמוך במיוחד של דירות קטנות להשכרה, ומנגד רמות מחירים שהולכות ומאמירות עם השנים • תופעה זו לא צפויה להיפתר במלואה בשנים הקרובות, ובינתיים מספרים הצעירים על שכר הדירה הגבוה, בעלי הבית שמעלים את המחיר במאות שקלים והדילמה האם לעזוב את העיר
צילום: imagebank

עם הקמתה נעשו בתכנון העיר לא מעט טעויות, אבל ישנה טעות היסטורית אחת גדולה מכולן הגורמת עד היום לקשיים רבים לתושבי העיר.

מדובר, כמובן, בעובדה שמודיעין תוכננה כעיר למשפחות צעירות, דבר שהתבטא בבנייה בעיקר של דירות 4 ו-5 חדרים. במשך השנים נבנו גם דירות 3 חדרים, אולם במספר מצומצם למדי. על דירות שני חדרים, הדרושות במיוחד לצעירים, רווקים וגרושים/ות, אין על מה לדבר. לא רק שלא נבנו בעיר דירות כאלו, אלא גם שפיצול דירות לא מתאפשר במודיעין עד היום. התוצאה: צעירי העיר, אלו שלא עזבו אותה בשנות העשרים לחייהם לטובת הערים הגדולות, מתקשים לחיות ולשרוד בעיר.

העשור האחרון מתאפיין בעליית מחירי השכירות במודיעין והסביבה, ובעלי יחידות הדיור (הלא חוקיות) בעיר דורשים סכומים מופרכים (ראו צילומי מסך), והצעירים נתקלים במחסום הכפול היצע נמוך ושכר דירה גבוה.

אמנם סיטואציה זאת לא צפויה להשתנות בעתיד הקרוב, אבל במבט קדימה לעוד מספר שנים ניתן למצוא גם נקודות אור.

  • על פי החלטת העירייה משנת 2020, בכל השכונות העתידיות של העיר 30% מכלל יחידות הדיור שייבנו יהיו קטנות יחסית ובנות שלושה חדרים.
  • העירייה אישרה לפני מספר חודשים חלוקת חמישה מגרשים בשכונת המגרשים ל-15 תתי מגרשים, בהם ייבנו 330 יחידות דיור, כאשר על פי התכנון, 70% מהן יהיו דירות קטנות: 30% ממכלל יחידות הדיור יהיו בגודל של 75 מ"ר+ממ"ד, 30% נוספים יהיו בגודל של 85 מ"ר+ממ"ד, ועשרה אחוזים מן הדירות ייבנו בגודל של 63 מ"ר+ממ"ד. בסך הכל ייבנו 231 יחידות דיור קטנות או בינוניות, מה שירחיב את אפשרות המגורים בעיר לאותם מגזרים שצויינו לעיל.
  • בשכונת נופים נמצא בימים אלו בתהליכי אישור שינוי ייעודו של אחד המגרשים לטובת פרויקט דיור לשכירות. על פי התכנית, בכוונת היזמים לבנות במקום 95 דירות המיועדות להשכרה לתקופה של 20 שנה, שלאחריה תוסר המגבלה וניתן יהיה למכור אותן בשוק החופשי. תמהיל יחידות הדיור בפרויקט יכלול 30 דירות בגודל של 57 מ"ר, ו-65 נוספות בגודל של 80 מ"ר.
  • בשכונת מוריה הולך ונבנה פרויקט הדיור להשכרה של חברת גיא ודורון לוי, בו מתוכננת הקמת 120 יחידות דיור שיושכרו לדיירים היישר מהקבלן. 25% מהיחידות יהיו בשטח של 50 מ"ר, 50% נוספים בגודל של 73 מ"ר והיתר ייבנו בשטח של 95 מ"ר. שיווק הדירות צפוי לשנת 2023.
  • בעיריית מודיעין אישור לאחרונה את תכניתו של חיים ביבס להקמת רובע צעירים וסטודנטים בסמוך לרחוב יגאל ידין והבריכה העירונית. הפרויקט נמצא כעת רק בראשית דרכו, אולם על פי תכנון העירייה ייבנו במקום 362 יחידות דיור, בגודל של 30-65 מ"ר, בתמהיל שיורכב מדירות חדר/סטודיו, 2 חדרים ו-3 חדרים. בסך הכל צפויות להיבנות 104 דירות סטודיו, 204 דירות 2 חדרים ו-54 דירות 3 חדרים.

 

"אני שבוי"

מי אני: נ' , בן 30. בעלים של עסק במודיעין., ירושלמי לשעבר שעבר לגור במודיעין לפני חמש שנים. נשוי ואב לשלושה.

איפה וכמה: גר בשכירות ברחוב נהר הירדן בשכונת משואה, בדירת ארבעה חדרים בגודל של 100 מ"ר. משלם 5,200 שקל לחודש. גר בדירה ארבע שנים, וכעת בעלי הבית רוצים להעלות את שכר הדירה ל- 5,500 שקל.

"הקושי הגדול", אומר נ', "הוא שהמחיר הוא מלכתחילה גבוה ואין יותר מדי אלטרנטיבות. אני משלם 5,200 שקל, מחיר שנחשב מציאה, שזה אבסורד. עכשיו הם רוצים להעלות בעוד  300-400 שקל. אני לא יכול להתמקח כי אין אלטרנטיבות, אני שבוי. טווח המחירים בעיר מגיע ל-6,000 שקל לדירת ארבעה חדרים. לצורך העניין, בירושלים למשל, אמנם המחירים דומים, אבל אפשר לעבור לדירה אחרת. יש המון דירות להשכרה ולכן אפשר להתמקח. פה אין הרבה דירות להשכרה, גם לא למכירה, ולכן אין לך קלף מיקוח בכלל. הביקוש הוא ענק, מה שיוצר הרבה מצבים שאנשים מסתערים על הדירות, מוכנים לשלם כל מחיר וככה המחירים עולים. דירות 3 חדרים מאוד קשה למצוא במודיעין. למשפחות חד הוריות ולרווקים כמעט אין אופציות מגורים".

איך זה משפיע עליכם כזוג צעיר?

"המצב הזה יוצר מציאות שזוג צעיר עם ילדים צריך היום משהו כמו 20 אלף שקל בחודש בשביל לחיות בכבוד. 20 אלף שקל לבני 30 זה כמעט לא ישים, וזה רק בשביל להגיד בוקר טוב. איפה לחסוך? איפה לקנות דירה ביום מן הימים? יש קייטנות, יש בתי ספר, הוצאות בסיסיות. אנחנו מחזיקים רכב אחד, אבל עם ההוצאות של חוגים, אוכל ושכר דירה מגיעים  ל-20 אלף שקל מאוד מהר. ואין לך שום ביטחןן, כי מחר בבוקר בעל הבית יכול להעלות לך את שכר הדירה ב-300 שקל כי הוא יודע שאין לך ברירה".

חושבים על אפשרויות אחרות מחוץ לעיר?

"לפחות במודיעין יש תמורה למחיר הגבוה. האוכלוסייה ברמה גבוהה והעיר ברמה הגבוהה ביותר בארץ. אנחנו קרובים לירושלים וזה מקום טוב לגדל את הילדים, אבל למרבה הצער,  מי שההורים שלו לא יכולים לעזור לו נאלץ לעזוב את העיר. הצעירים רוצים מאוד להישאר פה. אלה שגדלו פה רוצים להישאר, אבל נאלצים להגר ולעבור לרמלה או בית שמש, שם המחירים יותר נורמליים ויש מבחר יותר גדול יותר וזול יותר. רמלה נכון להיום היא אזור מאוד יפה למגורים. חבל בשביל העיר שהיא לא עיר לצעירים. צריך לדאוג לצעירים לדירות קטנות. העיר תקבל את התמורה שלה בעוד 20 שנה, עם צעירים שגדלו ונשארו בעיר".

 

"לא אוכל להישאר בעיר שגדלתי בה"

מי אני: נועם לייפר, בת 22, השתחררה מהצבא לפני שנה וחצי. מתחילה באוקטובר הקרוב ללמוד לתואר בשנקר ברמת גן. עובדת במשרה חלקית.

איפה וכמה: גרה ביחידת דיור במע"ר, שני חדרים בשטח של קצת פחות מ-35 מ"ר. המחיר:  3,600 שקל, לא כולל חשבונות.

"זאת דירה חדשה ואני הדיירת הראשונה פה", מספרת לייפר, "הדירה כוללת חדר שינה גדול יחסית, סלון יחסית קטן, מטבח ושירותים.  ההורים שלי גרים בשכונת משואה ואני גרה במודיעין כל חיי. כשרציתי לעבוד לדירה אחרת אמרנו שנתחיל פה במודיעין ליד החברים והמשפחה, שתהיה התחלה יותר מתונה. בגלל זה אני עדיין כאן. "לגבי המחירים, מאוד קשה לי לשלם את שכר הדירה לבד, במיוחד כשאני עובדת רק במשרה חלקית ולכן מן הסתם יש לי עזרה מההורים. לא הייתי יכולה לשלם את שכר הדירה לבד. כשאתחיל ללמוד אני מתלבטת אם להישאר פה במחירים הגבוהים, או לעבור לאזור של המכללה ברמת גן במחירים יותר נמוכים ושיהיה קרוב יותר ללימודים. גם שם המחירים גבוהים, אבל  לפחות אפשר למצוא דירות שותפים. במודיעין יש פחות דירות שותפים. היה מאוד קשה למצוא את הדירה הזאת. אימא שלי עזרה לי, בלעדיה לא הייתי מוצאת את הדירה. אין היצע גדול של דירות קטנות במודיעין. אני לא רואה את עצמי יכולה לגור כאן במודיעין בשנים הקרובות. ככל שהמחירים עולים אני לא אוכל להסתמך רק על ההורים, לכן מודיעין נראית אופציה שמתרחקת ממני. גם חברים שלי אומרים שהמחירים של דירות קטנות במודיעין עולים ועולים, מה שלא נותן לנו אופציה להמשיך לגור כאן. אני מאוד אוהבת את מודיעין ותמיד אמרתי שאני רוצה לגור במודיעין, אבל כרגע אני לא רואה שיש לי מספיק כסף לזה. אולי בעתיד היותר רחוק אוכל לחזור לגור כאן, כשאהיה יותר מבוססת מבחינה כלכלית. כרגע לצעירים קשה לשכור פה דירה בזכות עצמם. צריך לדאוג שצעירים יישארו לגור פה".

 

60 מ"ר, 4,500 שקל

מי אני: גל לדאני, בת 25, בעלת עסק פרטי בתחום השיקום והטיפול בכאב.

איפה וכמה: גרה עם בן זוגה ביחידת דיור במכבים. 2.5 חדרים, 60 מ"ר, 4,500 שקל לחודש.

"עליתי מדרום אפריקה לפני שבע שנים", היא מספרת, "ופתחתי עסק משלי בתחום הטיפולים – אני מעסה רפואית והידרותירפיסטית. עברתי למכבים בגלל העבודה. מצאתי עבודה בתחום השיקום והטיפול בכאב והתקבלתי לקליניקה פרטית, וכך עברנו לגור במכבים. אני רואה את העתיד שלי כאן, אנחנו רוצים לגדל  כאן ילדים. אנחנו עומדים להתחתן באוקטובר, ואני מאוד רואה אותנו מתקדמים פה ומקימים פה משפחה, אבל יחידת דיור של 60 מטר זו לא דירה שאני יכולה להקים בה משפחה. אנחנו זוג צעירים, פתחתי עסק. המחירים פה לא שפויים. אין לי טענות על היחידה עצמה, היחידה יפה, אבל 4,500 שקל זה הרבה כסף לדבר כל כך קטן. אני לא רואה את עצמנו יכולים לקנות פה, לצערנו הרב. אנחנו לא עצלנים, אני עובדת בשתי עבודות. יש הרבה אפשרויות מחוץ למודיעין. שקלתי אפילו לחזור לתל אביב, כי אמנם המחירים שם אותו דבר כמו פה, אבל שם העסק היה יותר פורח. אבל אני רוצה לגדל כאן ילדים ומאמינה במערכת החינוך במודיעין. לצערי, המחירים כאן ממש מקשים על צעירים לבנות משפחה ועתיד כאן, וזה מאוד חבל".

 

כל משבר הוא גם הזדמנות

חבר המועצה אור גרינפלד, מייסד "אנחנו הצעירים", התייחס השבוע לנושא: "לצערי, לקנות דירה בישראל כבר הפך להיות חלום רחוק שמעטים מגשימים אותו. החיים של צעירות וצעירים, בעיקר דור הY-, עוברים ברובם בשוק השכירות, שגם הוא ברובו נמצא בשוק הפרטי, עם חוזים דרקוניים ומחירים בשמיים שרק עולים ועולים. המצוקה רק גדלה כאשר יש בעיה ממשית של היצע דירות, כמו כאן בעיר.

למען האמת, צריך להיות ריאליים. משבר הדיור הוא משבר לאומי שהולך וגובר, ומידת יכולת ההשפעה המיידית של הרשויות היא קטנה. אבל אני חושב שבכל משבר נוצרות גם הזדמנויות, ועל מנת לנצל אותן צריך קודם כל להתייחס לנושא השכירות בעיר כבעיה עמוקה שיש להתמודד ולקדם פתרונות עבורה.

ישנם פרויקטים שמקודמים לטווח הארוך, כמו פרויקט רובע הסטודנטים שאישרנו לאחרונה במועצת העיר, פרויקטים לשכירות ארוכת טווח שנבנים בשכונות מוריה ונופים, וכמובן בנייה מסיבית וצפופה הכוללת גם יחידות דיור קטנות ודיור בר השגה בשכונות העתידיות של העיר.

לצד זאת, אני חושב שנכון לקדם ברמה המיידית את האפשרות לפיצול דירות בשכונות הוותיקות, ובעיקר את הדירות צמודות הקרקע, דבר שאם יקרה ייתן מענה קרוב יותר להגדלת ההיצע המקומי ויתאים לצעירות וצעירים ומשפחות שרוצים להישאר כאן בדירות קטנות ברחבי העיר.

בנוסף, אפעל להקים גוף שייתן מענה ויסייע לשוכרות ושוכרים. אני מקבל כל יום לא מעט פניות, בקשות ושאלות בתחומים האלה, ואין סיבה שלא יוקם עבורם גוף שייתן מענה ויעניק להם/ן כלים כמו ליווי וייעוץ משפטי, חיבור עם שותפים/ות, קשר עם משכירים, ייעוץ לבחירת נכס וכולי. לי אישית זה היה מאוד חסר, במיוחד בתחילת דרכי כשיצאתי מבית ההורים.

אנחנו פועלים עם "אנחנו הצעירים" והמרכזים לצדק חברתי יחד עם שותפות ושותפים גם בכנסת בנושאי החינוך, הבריאות והדיור. מה שקורה ברמה הלאומית בנושא הדיור בשכירות הוא נושא שלא רצו לגעת בו, ונראה שכל רפורמה שמקודמת לא מתבצעת בסוף. אנחנו מעלים על סדר היום את נושא קידום הפרויקטים לדיור בשכירות ארוכת טווח באחוזים גבוהים יותר, הסדרת נושא חוק שכירות ההוגנת שיגן על השוכרים והשוכרות ויעשה סדר גם בדמי התיווך המושתים על השוכרים, וכמובן מתווה לפיצולי דירות בפיקוח ממשלתי באזורי הביקוש, תוך שיתוף ובחינת מתן תמריצים לרשויות המקומיות".

כתבות נוספות