"פתאום יש מחירי דירות של שנת 2009-2010"

יהודה גולן
2015-03-12 00:00:00
2015-03-12 00:00:00

כל בעיית הדיור והנדל"ן של מדינת ישראל השתקפה מהמראה שניבט אלינו ביום שני השבוע, בבית העיריה ובעיקר מחוצה לו: קרוב לאלפיים איש – הרבה הרבה יותר מכל הציפיות – מילאו כל חלל אפשרי בתוך הבניין ונמשכו בתור ארוך, שהגיע כמעט עד אולם הספורט העירוני במעלה רחוב דם המכבים. הידיעה על האפשרות לזכות בדירה אמיתית במודיעין, במחיר נמוך מ-600 אלף שקל, התפשטה כאש בשדה קוצים. המארגנים (העיריה וחברת "עמידר") רצו לסייע לתושבי העיר להבין את הקריטריונים להשתתפות בהגרלת "מחיר למשתכן" בשכונת הציפורים ולרשום אותם. בפועל הגיעו לכאן אנשים – רובם ככולם זוגות צעירים – מכל הארץ. אנשים רגילים, עובדים ומתפרנסים ומגדלים ילדים והולכים למילואים ומשלמים מיסים, שנמצאים עמוק עמוק בייאוש.

כך הם עמדו שעה ארוכה בתור לאורך רחוב דם המכבים, על המדרכה ובכניסה לבניין, בשקט יחסי והמתינו לרישום. רק כאן אפשר היה לחוש את עצמת המשבר שכל הפוליטיקאים רק מדברים עליו. נתניהו – אם היה מגיע לראות מה עשתה המדינה ל"טובי בניה" – אולי היה נוטש כבר את האיראנים. כחלון – אם היה רואה את מה שקורה ב"עיר מעמד הביניים" – היה מגביר את ההסברה של מפלגתו בעיר שהיא גם מעוזו של יאיר לפיד.

כולם באו להתחרות על הזכות לרכוש אחת מ-168 הדירות במחיר מוזל בשכונת הציפורים. לאלה שהצליחו להיכנס עד שבע בערב (מועד תחילת הכנס) ציפו ארבע עמדות הנפקת תעודות זכאות של אנשי חברת "עמידר", שקרסו תחת הלחץ הגדול של הצובאים.

ראש העיריה חיים ביבס יצא מלשכתו שבקומה השניה, העיף מבט לאולם שלמרגלותיו, וכינס מיד את בכירי העירייה לדיון חירום קצר, שבסיומו הוחלט לערוך שני סבבי הסברה. חבר המועצה אלעד שמעונוביץ הסביר לקהל ש"מי שנכנס עד כה ישמע את ההסברים, ואחר כך יוכנסו אלה שנותרו מבחוץ לשמוע שוב את ההסבר".

"אין מה למהר"

עמי, ממושב יציץ שליד מזכרת בתיה, הגיע עם אשתו כדי "לנסות לתפוס דירה". הוא עובד כטכנאי בחברה גדולה ובגלל הדוחק עלה עם אשתו לקומה השניה להשקיף משם על המתרחש.

איך נודע לכם על הכנס?

"לאשתי יש משפחה גדולה במודיעין אז הם ראו בעיתון את הכתבות ועידכנו אותנו".

איפה אתם מתגוררים היום?

"עם ההורים שלי בבית במושב יציץ".

נשמע כמו פיתרון זמני…

"נכון. יש לנו ילד ואנחנו כבר שנתיים גרים איתם. אי אפשר יותר. לפני זה גרנו בשכירות, אבל כך לא יכולנו לחסוף כסף בשביל הון ראשוני לדירה".

אתם לא מתייאשים שכאתם רואים את המספר העצום של אנשים ניגשים להגרלה על 168 דירות?

"אין מה לעשות, חייבים לנסות. מה, נגור עם ההורים שלי כל החיים?".

גדי, תושב מודיעין, נשוי ואב לשניים, כבר מחזיק תיקיה עבה עם מסמכים. "זה בשביל תעודת הזכאות", הוא אומר. "עמדתי שעה בתור להנפיק את התעודה והתייאשתי, אז אמרו שאפשר להנפיק גם במרכז הצעירים ובסניפי עמידר אז יצאתי מהתור. אין מה למהר".

כמה זמן אתה מחפש דירה?

"כבר חמש שנים, והחלום הזה מתרחק כל הזמן".

למה?

"כי מחירי הדירות עולים מהר יותר ממה שאנחנו מצליחים לחסוך להון העצמי שצריכים. אני שכיר והשלושים אחוז של ההון העצמי, שפעם היה 250 או 300 אלף שקל, היום זה כבר חצי מיליון. השכר שלי לא מזנק בקפיצות כאלה".

ולכן זאת הזדמנות טובה עבורכם?

"כן, כי פתאום יש מחירי דירות של שנת 2009-2010 ואני חושב שיש לי מספיק נקודות. אשתי ואני עשינו צבא, יש לנו שני ילדים, לכן זאת הזדמנות. אבל גם מיואש כשאני רואה את ים האנשים כאן. הסיכויים שלי הולכים וקטנים אם כולם יגשו להגרלות".

מי שנתקלת בבעיה מסוג אחר היא הדס ובת זוגה ענבר. משפחה חד מינית, שכדי להוציא תעודת זכאות צריכות בנות הזוג בה לעבור בוועדת חריגים של משרד הבינוי. הדס: "ההגרלות בעוד חודשיים שלושה וועדת חריגים לוקח בערך שלושה חודשים, כך שאני חוששת שאולי נחמיץ חלק מההגרלות הראשונות שיהיו".

 

רצים לדירה. הזדמנות לרכוש דירה במחיר שפוי (צילום: אינגריד מולר)

בשבוע שעבר חשפנו כאן כי משרד הבינוי מאשר לראשונה לזוגות חד מיניים לגשת להגרלות במעמד של זוג נשוי, אבל זוגות אלה נדרשים לעבור תהליך ארוך ומסורבל ורק אחרי שוועדת חריגים מאשרת את העובדה שהזוג החד מיני מנהל משק בית משותף ולמעשה חיים זוגיים לכל דבר, מאפשרים להם לגשת להגרלה: "מבחינה עובדתית אין לנו בעיה כי יש לנו תינוקת ואנחנו ביחד כבר 14 שנים, הבעיה זאת הבירוקרטיה והעיכובים במשרד הבינוי שעלולים להימשך הרבה זמן", הוסיפה הדס.

מכל הארץ באנו…

אך גם התשוקה החזקה לדירה הכריעה כמה ממתינים בתור הארוך, שנשברו ונטשו את התור בכניסה לפתח הבניין. "מה, הם השתגעו?" רטן אחד. "זה ייקח שעתיים להירשם". אמר בזעם והלך הביתה. משיחות בין שכנים לתור שכבר קשרו קשרים והחליפו חוויות ופרטים, התברר כי רבים הגיעו מערים אחרות לנסות לקנות דירה במודיעין. באו מנתניה מראשון לציון, מירושלים, ואפילו מהצפון: "שלא תחשוב שבצפון עדיין הדיור זול, גם שם כבר יקר לנו", אמר מישהו שהגיע במיוחד.

גם הרעיון שאיפשרו לתושבי שאר חלקי הארץ להתחרות על הדירות בעיר לא מצא חן בעיני המודיעינים: "אנחנו משלמים כאן במודיעין ארנונה והיו צריכים לשמור את הדירות האלה בעדיפות ראשונה לתושבי מודיעין ולאלה שגרים בשכירות", כעס אחד מהם.

"מנענו פירסום בעיתון ארצי"

האמת היא שהעירייה דווקא כן ניסתה למנוע את המידע ממי שלא גר במודיעין, אבל ללא הצלחה. שמעונוביץ מגלה כי עיתון יומי גדול ביקש לכתוב על הכנס "והצלחנו במאמצים גדולים למנוע את פירסום הכתבה. לכן אולי זה סייע קצת לתושבי העיר. היום אני יכול לומר שבערך שלושים אחוז מהמשתתפים בכנס באו מחוץ למודיעין. אבל אין לנו ברירה, כי הקרקעות הן של מדינת ישראל ואסור על פי החוק להפלות בין תושבי העיר ותושבים מחוץ לעיר".

 

תור כזה לא ראתה העיר מעולם. וספק אם תראה

שמעונוביץ, מחזיק תיק הצעירים ויוזם הכנס שיצא לממתינים בחוץ שלא הצליחו להיכנס בסיבוב הראשון וניסה להרגיעם, אמר לאחר הסבב השני שהסתיים לקראת חצות: "כמות האנשים הגדולה שהגיעה מראה עד כמה חשוב ומשמעותי המהלך שעשינו והצורך בציבור הוא גדול. הרי מכאן התחיל המהלך כולו".

במה זה שונה מהגרלות קודמות?

"בפרוייקטים הקודמים אף אחד לא ידע על קיומם ומה צריך לעשות כדי להירשם אליהם. כאן  עשינו מהלך של הנגשת המידע ועידוד התושבים לגשת לפרויקט, ובזה הצלחנו. הגיעה כמות כפולה מהאנשים שהערכנו, ואני יודע שחלק היו מאוכזבים שלא הצליחו להיכנס או להירשם".

אבל הגיעו הרבה יותר אנשים ממה שחשבתם. איך לא תאכזבו אותם?

"תגברנו את ימי הרישום במרכז הצעירים באופן משמעותי ואנחנו נקבל שם קהל בשבועות הקרובים כל עוד יהיה צורך. בכנס לא היו הגרלות ואין משמעות לסדר הנרשמים. כל מה שהיה ניתן לעשות בכנס ניתן יהיה לעשות גם במרכז הצעירים. ההגרלות נערכות על ידי הקבלנים והן צפויות להיות רק בחודשי הקיץ. בכוונה התחלנו בהיערכות ומודעות מוקדמת, כדי שכולם יהיו מוכנים לקראת ההגרלות".

לא מצער אותך שהיה כוונה טובה אבל נהיה בלגאן?

"בנימה אישית, אני שמח מאוד על הכנס והתוצאות שלו. ראיתי שם חבר'ה צעירים וזוגות צעירים שלמדו איתי כאן בעיר ועזבו אותה בגלל יוקר המחייה, וזאת ההזדמנות שלהם לחזור".

היו כמה חברי מועצה שלא פירגנו לך בפייסבוק…

"הכי קל זה לשבת בצד להתלונן על יוקר הדירות בישראל ולהיות עוד איזה פוליטיקאי שכותב פוסט בפייסבוק ומבקר. אני בחרתי להיכנס לעשייה, להתערב ולנסות לשנות את המצב גם כשזה לא פשוט. לכן אני במועצה. הדירות האלה הגיעו בעבר ל'מאעכרים' וקומבינטורים שרק הם ידעו על קיומן,  ועכשיו, בעקבות הכנס וההד הפרסומי, את הדירות יקבלו מי שבאמת מגיע לו".

ולמה אין עדיפות לתושבי העיר?

"הקרקעות בעיר שייכות למדינה ולרשות מקרקעי ישראל, לכן לא ניתן להחליט שרק תושבי מודיעין יכולים לזכות בדירות. בדקנו את העניין הזה מספר פעמים והתשובה הייתה חד משמעית".

אבל רציתם שרק תושבי העיר יגיעו לכנס…

"נכון. כנס ההסברה והפרסום לכנס היו מיועדים רק עבור תושבי העיר ובאמצעי פירסום מקומיים שייועדו אליהם. לפני הכנס היה עיתון ארצי שרצה לכתוב עליו והצלחנו למנוע את זה. אם הייתה כתבה על הכנס בעיתון הארצי היו מגיעים פי שניים אנשים. אנחנו לא יכולים לבדוק תעודת זהות בכניסה ולמנוע מתושבי ערים אחרות להיכנס, אבל עדיין רוב מוחלט של באי הכנס היו תושבי העיר".

ביבס: "מה שהכי עניין אותי, ואת זה רצינו, זה שיידעו שיש מסלול מחיר למשתכן ושיש הגרלות ובזה הצלחנו מאד".

לקחת על עצמך אחריות גדולה בעניין הדיור…

"אין לי בעיה. אני מסוגל לעמוד בזה אבל בתנאי שלא יפריעו לנו. ככל שהמדינה תפריע פחות –  ככה נבנה יותר דירות".

מי מפריע לך? משרד הבינוי? משרד האוצר? משרד ראש הממשלה?

"כולם, מלמעלה ועד למטה. כך למשל את השרים חברי קבינט הדיור שקיים משנות התשעים, אלה שרים שלא מבינים דבר וחצי דבר בבניה והם אלה שנכשלו. אנחנו לא צריכים אותם. עם כל הכבוד, הם רק מפריעים לי".

גם לנתניהו תגיד שלא יפריע?

"אני לא נכנס לעניין פרסונלי, אבל אני מתכוון לכולם מלמעלה ועד למטה. אנו אומר להם זוזו הצידה. אנחנו כעירייה יודעים הכי טוב מה טוב לתושבי העיר. אנחנו מובילים את התיכנון ואת הפיתוח, מה שמביא בסופו של דבר לקיצור הליכים וללוחות זמנים מדוייקים".

בתמונה: היסטוריה והיסטריה בבניין העירייה (צילום אינגריד מולר)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות