הוועדה המקומית לתיכנון ובניה אישרה שינויים מרחיקי לכת בתיכנון הקמתם של "מגדלי לוקי" החדשים ברחוב חרצית, לצד המגדל הקיים. זאת למרות התנגדות הדיירים, שטוענים כי השינויים יגרמו לכיעור המתחם. בין השאר מכיוון שאושר להקים מגדל נוסף גבוה מהמגדל הקיים ובצורה שונה. דיירי השכונה כבר מתארגנים לצאת למאבק.
חברת הנדל"ן "לוקי", שרכשה את הקרקע במתחם, הגישה לאישור כבר לפני שנים תוכנית מקורית של בנייני לוקי, לבניית שני מגדלים מדורגים ברחוב חרצית 34 ו-36 (זאת במקביל לצמד "מגדלי לוקי" ברחוב מגדל דוד). אלא שבעקבות קשיים כלכליים שאליהם נקלעה החברה הבניה הופסקה באמצע, לפני כ-15 שנה, והחברה פורקה. את המגרש רכשה מהמפרק קבוצת "מגדלי יואב", שגם היא נקלעה לקשיים ולבסוף רכשה את המתחם קבוצת "גבאי", שהיתה אמורה להמשיך בבניית הפרוייקט על פי התוכנית הישנה, באמצעות חברה בעלת השם האקזוטי "נוף ים כחול מבט אל המרינה". זו הגישה את הבקשה לעירייה לבצע את השינויים בתוכנית.
אלא שבקבוצת גבאי הוחלט לשנות את התכנית המקורית למבנה ובקשה לשינויים הוגשה לוועדה המקומית לתיכנון ובניה במודיעין.
השינויים כללו הוספת שתי קומות למגדל הגבוה, שינוי בצורת הבניין ועיצוב שונה, כך שלמעשה התוכנית עברה שינויים מהותיים. בסופו של דבר, ב"מגדלי לוקי" הבאים יהיו מגדל אחד בן 20 קומות ואחד בן שמונה קומות. בסך הכל ייבנו במתחם 76 יחידות דיור .
בתחילת חודש יוני הגיעה התוכנית לדיון בוועדת המשנה לתיכנון ובניה, שם היא אושרה. בתחילת חודש יולי קיימה ועדת התיכנון ישיבת התנגדויות בה הושמעו התנגדויות ע"י תושבים השכנים למבנה. לישיבת ההתנגדויות זומנו רשמית דיירי רחוב חרצית המתגוררים במספרים 42-44-46 בלבד וכן תושבי רחוב דם המכבים. אך דיירי חרצית 29-31-33 הסמוכים למתחם לא קיבלו את ההזמנות בדואר, עקב בעיות בחלוקת דואר באזור בפרט ובעיר בכלל.
עדי מתניה הוא אחד מהדיירים שלא קיבל זימון לדיון ההתנגדויות. הוא מספר: " אני קיבלתי באופן אישי פניה מנציג חרצית 42 ואז החתמתי את רוב הדיירים על טופס ההתנגדות. וכך למעשה הגעתי לישיבת ההתנגדות. בכל אופן דיירי חרצית 29-31 לא מודעים בכלל למתרחש ולא היה לנו זמן להתארגן להתנגדות בוועדה".
יוסף ספיר, אחד הדיירים השכנים שמתנגד לתוכנית, אמר בישיבה: "הבניין מתוכנן כך שהאבן נעלמת וחבויה מאחורי קורות ועמודי בטון מגושמים ושחורים. לדעתי הבניינים החדשים יהיו נטע זר ולא מתאימים למודיעין. לא הייתי רוצה שחזות העיר תיפגע".
האדריכל אמיר שוורץ (ממשרד "תימור שוורץ") שתיכנן את הפרוייקט השיב: "הבניין הוא בעיצוב עכשווי והחומרים מתקדמים ומוסיפים לו נפח. זאת אמירה עכשווית בעיר. רוב הבניין בציפוי אבן ויש גם אלמנט ממתכת".
גם מהנדס העיר צחי כץ התבקש לחוות את דעתו. הוא המשיך את "דימויי ברצלונה" המקובלים בעיריה (ראש העירה חיים ביבס מכנה את פרויקט המע"ר רק בשם "שדרות הרמבלאס של מודיעין") ולאדריכל האגדי גאודי: "מוצע כאן פרויקט שונה לדעתי וזאת הזדמנות לשינוי ולאמירה אדריכלית. יש כאן התחלה של שבירת המונוטוניות והחד גוניות ששולטת בעיר. רואים אמירה חדשנית שתעורר דיון אדריכלי. גם אמירתו של גאודי בברצלונה השמרנית הייתה חדשנית וגררה ביקורות רבות והיום מי שמגיע לברצלונה ולא מבקר בבנייניו של גאודי כאילו לא היה בברצלונה. לכן לסיכום אני חושב שסימטריה במקרה הזה אינה הכרחית, במיוחד אחרי השנים הרבות שעברו מאז הקמתו של הבניין הראשון".
"זו תהיה בכיה לדורות"
באותה ישיבה התקיימה הצבעה כאשר נכחו בה חמישה חברים בלבד. התוכנית אושרה ברוב של שלושה תומכים מול שני מתנגדים ובהיעדרו של ראש העיריה חיים ביבס. זה נעדר משום שהוא מתגורר סמוך למתחם ברחוב חרצית והודיע כי הוא מוציא את עצמו מהדיון עקב קירבת מגוריו לפרוייקט.
המתנגדים דורשים להביא את הנושא להצבעה בפורום מועצת העיר. מתניה: "הצבעה כזאת קריטית וחשובה אמורה להתקיים בפורום רחב יותר עם נוכחות ראש העיר, במיוחד שהוא תושב האזור שבו תתבצע הבניה. אני מוחה בשם כל הדיירים ותושבי מודיעין על הניסיון של העירייה לאשר מבנה השונה בתכלית ממבנה התאום שמחכה לו. אני לא מכיר בשום מקום במודיעין שני מבנים מגדלים הצמודים אחד לשני בזה שהם שונים בצורתם בצורה קיצונית. זה פשוט מכוער".
למה זה כל כך גרוע?
"רק אם ייבנה מבנה לפני התכנית המקורית, כדוגמת מגדלי תאומים מדורגים, זה ייראה מדהים ביופיו. ראיתי זאת בהדמיה. מבחינה טופוגרפית המקום נמצא באחד המקומות הגבוהים במודיעין והם בולטים ונראים מרחוק. אפילו מהרי ירושלים ומכביש 1 בואכה תל אביב ורשל"צ. זה פשוט מזעזע במידה ויאושר. זו תהיה בכיה לדורות, כדוגמת 'מגדלי דימרי' במודיעין ופרויקט הולילנד בירושלים הראוי לשמצה. אני לא יודע מי מחברי הוועדה יכול לתת הסבר הגיוני על אישור דבר כזה".
נשמע כמו שאלה של טעם אישי…
"הבקשה של היזם הנוכחי מהווה שינוי מהותי מהתכניות המקורית שהופקדה ע"י לוקי לפני כ-15 שנה. בתכנית המקורית יש בניין תאום מדורג הצמוד לבניין הקיים. הקבלן מבקש כעת לבנות שני בניינים נפרדים אשר לא תואמים כלל את המבנה הקיים. בגלל צמידות במגרש ובגלל המרחקים הקצרים בין שני הבניינים יווצר כיעור חזותי חמור בקו הרקיע. זה לא רק התנגדותנו האישית. יש כאן פגיעה חמורה בחזות העיר בפן העירוני הכללי".
נכון לעכשיו – השינוי מאושר
ב-1 ביולי התקיימה עוד ישיבת ועדת תכנון ובניה של העירייה, ובה הושמעו התנגדויות של חלק מהדיירים הגרים באזור. הם ציינו כי "במידה והתכנית תאושר זו יכולה להיות בכיה לדורות ועוד כתם שחור לעיר. להקים שני מגדלים בני עשרים קומות, זה לצד זה אשר אין שמץ דמיון ביניהם, לדעתנו זהו נושא שאמור לעניין את כלל תושבי מודיעין שאכפת להם מחזות העיר, שלא יהיו נזקים חזותיים כדוגמת מגדלי דמרי או הולילנד בירושלים".
בוועדה חבר גם אילן בן סעדון, שהביע התנגדות לתוכנית. הוא גם שיגר מכתב לראש העיריה ביבס בו הוא תובע להביא את השינויים המהותיים לדיון והצבעה בפני מליאת ועדת התיכנון והבניה של העירייה, שהיא למעשה פורום מועצת העיר.
"תוכניות המתאר לא תואמות את השינויים שהוגשו לוועדה", כתב בן סעדון. "מדובר בהקלות משמעותיות שיש בהן לפגוע באופן משמעותי במרקם השכונתי והסימטרי של השכונה, כפי שתוכנן מראש. צמדי הבניינים מאופיינים בתיכנון ארכיטקטוני אחיד וסימטרי ותוכנית המתאר קובעת כי כל אחד מהמבנים יהיה מדורג כאשר החלקים הגבוהים בכל אחד משני המבנים יהיו זהים בגובהם ובנפחם באופן שתיווצר סימטריה משני צידי המעבר הציבורי להולכי רגל".
בסופו של דבר ניתנו הקלות להקים שני בניינים במקום אחד, וללא דירוג דירות. תוספת שתי קומות מעל 18 הקומות המותרות, וכן בניה באופן לא סימטרי ביחס לגובה ולנפח המגדל הקיים כיום. כלומר – הוועדה אישרה את השינויים בין המגדל הקיים למגדל החדש.
בתמונה: מגדל לוקי הקיים. החברה המקורית נעלמה מזמן (צילום: יהודה גולן)