נמאס לנו להיות ה"פרה החולבת"

יהודה גולן
2014-12-07 00:00:00
2014-12-07 00:00:00

חבר מועצת העיר (ויזם הנדל"ן) אייל הנדלר ממכבים מנסה להגיע בימים אלה לפשרה מוסכמת בין העיריה לבין תושבי הרובע לגבי גובה היטל ההשבחה שהעירייה תטיל על השבחת נכסים במכבים וברעות.

הפרשה החלה כאשר שני תושבי הרובע, חבר המועצה לשעבר  יצחקי חן מרעות ועו"ד יעקב בן שושן ממכבים, ביקשו וקיבלו היתר לבנות בריכות שחיה בחצר ביתם. העירייה גבתה מהם דמי השבחה בגובה עשרות אלפי שקלים שאותם שילמו השניים כנדרש.

בינתיים התעוררה התנגדות בקרב התושבים לתשלום היטלי ההשבחה של העירייה, לטענת התושבים, השמאי העירוני עשה במשך השנים האחרונות חישובי שמאות לא מדוייקים ולכן נאלצו התושבים לשלם סכומים גבוהים בהרבה ממה שנדרש. יצחקי חן ובן שושן תבעו את העירייה בוועדת הערר של הוועדה המחוזית לתיכנון ובניה בדרישה שזו תחזיר להם את הכספים שנגבו מהם.

ביום שישי האחרון ניסה הנדלר לשכנע את ראש העיריה חיים ביבס לעצור את ההתדיינות ולהגיע להסכמה, אבל ביבס לא הסכים להקפיא את הדיון בוועדת הערר, למרות שיצחקי חן ובן שושן הסכימו להקפאת ההליכים.

הנדלר פנה פומבית (באמצעות פייסבוק) לתושבי הרובע וביקש מהם להעביר לו את מסמכי השמאות שקיבלו משמאי העירייה בשבע השנים האחרונות לבדיקה מחדש. "אני לומד את הנושא בימים אלה לעומק, אבל ידוע לי על לפחות עשרה תושבים שקיבלו הערכות שמאי גבוהות. לדעתי העירייה שגתה ואפילו יש כאן אלמנט של גזל התושבים, ואין שום הצדקה להטיל היטל השבחה על התושבים. עובדה שגם במודיעין יש בריכות שחיה פרטיות ושם העירייה לא גובה היטל השבחה. אני יודע שאמשוך אש לכיווני, אבל זה חלק מהתפקיד שלי כנציג תושבי הרובע במועצה, לדאוג לתושבים. היה כאן מהלך אלים מצד העירייה".

הנדלר הסביר כי "עד שנת 2010 העירייה לא גבתה כלל היטל השבחה, ולמרות שכבר בשנת 2003 אושרה תב"ע לרובע מכבים רעות ולכן, אם בכלל לגבות דמי השבחה, הרי שהיה צריך לבצע את החישובים לפי ערך הקרקע של שנת 2003 ולא 2010-2011 שהוא גבוה הרבה יותר".

הנדלר עצמו ביקש היתר לבניית בריכת שחיה, קיבל היתר מהוועדה המקומית לתיכנון ובניה ושילם ללא עוררין את היטל ההשבחה שנדרש ממנו בגובה של יותר מעשרים אלף שקל. הנדלר הסביר מדוע מרבית התושבים לא מתווכחים עם העירייה: "כדי להילחם בעירייה על סכום של שלושים אלף שקל היטל השבחה התושב חושב לעצמו 'אם אני אקח שמאי שיעשה הערכה מחדש זה יעלה 5,000 שקל, עו"ד יעלה עוד עשרת אלפים, אחר כך שמאי מוסכם שלישי שיכריע בין השמאי של העירייה והשמאי הראשון שלקחתי זה עוד סכום, כך שזה יעלה לי עשרים שלושים אלף בכל מקרה".

גם להערכת דני רוזנפלד, חבר המועצה לשעבר ותושב מכבים, העירייה גובה כספים מיותרים מהתושבים: "כבר שנים שאני טוען שהרובע משמש כ'פרה חולבת' של העירייה והיטלי ההשבחה הם ההוכחה לכך. לא צריך בכלל לשלם היטל השבחה על הנכסים, ואם כן, צריך להשית את ההיטלים על המוכרים שהשביחו את הנכס ולא על אלה שגרים עכשיו בנכסים. מאז אושרה התב"ע בשנת 2003 לא גבו היטלי השבחה והנה פתאום עכשיו התחילו לגבות. העירייה טעתה לאורך כל הדרך אך למה תושבי הרובע צריכים לשלם על הטעויות האלה?"

אולי נחזיר משהו…

"העירייה מתכוונת להתחיל לגבות היטל השבחה מתושבי העיר, גם בעת בניית התוספת שמשביחה את הנכס וגם בעת מכירת הנכס", מסבירה בתגובה היועצת המשפטית של העירייה, עו"ד דנה חפץ-טוכלר. "ההחלטה באה בעקבות פסיקת בית המשפט העליון שקבע לאחרונה בפסק דין תקדימי, כי יש 'זכות מוקנת' שאותה קובעת הועדה לתיכנון ובניה ברשות המקומית. כפועל יוצא של החלטת בית המשפט שזכות מוקנת אכן קיימת, אנחנו נפעל מעתה על פי פסיקתו של בית המשפט העליון.

"תושבי מכבים רעות אינם מיקשה אחת ולכל אחד יש אינטרסים שונים, המשמעות של פסיקת בית המשפט היא שמעתה נבחן כל מגרש בעת המכירה ונבצע את השומה, ולגבי מי שיבקש היתר לתוספת, נפצל את היטל ההשבחה שישולם בחלקו בעת בניית התוספת ובחלקו בעת מכירת הנכס".

חפץ-טוכלר דחתה את טענות תושבי הרובע על קיפוח בתחום היטל ההשבחה: "עד היום פירשנו את החוק לטובת התושבים, אבל אחרי שתושבים הגישו את התביעות, אנחנו לא יכולים להבדיל עוד בין השומות". לגבי גובה השומות אמרה: "אנחנו בודקים את העניין בצורה יסודית. חיפשתי תיקים בארכיון כדי לבדוק את השומות ובמהלך חודש דצמבר אני מבטיחה תשובות בנושא".

(צילום ארכיון)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

הביזנס שלו

אם ביבי לא היה פוליטיקאי בחסד עליון, ואני מדגיש פוליטיקאי ולא מדינאי, אני מניח שהוא היה אחד משחקני המפתח בתיאטרון "הבימה"

סיפורי סבתא

שני צעירים תושבי מודיעין משיקים מיזם חדש המאפשר למשפחות לתעד את סיפורי החיים של הסבים והסבתות באמצעות פודקאסט מצולם, כאשר המראיינים הם הנכדים

מצווה ושכרה בצידה

תלמידי בית הספר לחינוך מיוחד גוונים סיימו את שנת הפעילות התעסוקתית שלהם בסניף יד שרה בעיר וסיפרו: "עזרו לי להתגבר על קשיים רבים"

הביזנס שלו

אם ביבי לא היה פוליטיקאי בחסד עליון, ואני מדגיש פוליטיקאי ולא מדינאי, אני מניח שהוא היה אחד משחקני המפתח בתיאטרון "הבימה"

המשך קריאה »

סיפורי סבתא

שני צעירים תושבי מודיעין משיקים מיזם חדש המאפשר למשפחות לתעד את סיפורי החיים של הסבים והסבתות באמצעות פודקאסט מצולם, כאשר המראיינים הם הנכדים

המשך קריאה »

מצווה ושכרה בצידה

תלמידי בית הספר לחינוך מיוחד גוונים סיימו את שנת הפעילות התעסוקתית שלהם בסניף יד שרה בעיר וסיפרו: "עזרו לי להתגבר על קשיים רבים"

המשך קריאה »