הגבעה שעליה אמורה לקום שכונת "נופים" החדשה, סמוך לכביש 431 הוכרזה כאתר עתיקות מטעם רשות העתיקות. כך עולה מעיון בחוברת המכרז מר/144/2014 שפורסמה לאחרונה ושנועדה לחברות הבניה ולקבוצות הרכישה, המבקשות לגשת למכרז לרכישת הקרקע במתחם.
בפרק א' של נספחי המכרז מופיע סעיף "תנאים מיוחדים" ובו נכתב בסעיף 2 כי "ידוע למציע (היזם שניגש למכרז – י.ג) כי השטח נשוא המכרז הוכרז כאתר עתיקות (י.פ 4750 מיום 10.5.1999, י.פ 4849 מיום 3.2.2000, וי.פ 5204 מיום 9.7.2003).
בהמשך הסעיף נכתב במפורש כי "הזוכה מצהיר ומתחייב כי יישא בעלויות הפיקוח, חפירות הבדיקה וחפירות ההצלה במקרקעין נשוא המכרז. היקפי הפיקוח, חפירות הבדיקה וחפירות ההצלה יהיו כפי שיידרש על פי קביעת רשות העתיקות". לעניין זה מודגש בחוברת המכרז כי מכתב בנושא של רשות העתיקות מה- 24 ליוני 2014, צורף כנספח י"ב לחוברת המכרז.
את המכתב שיגר יוסי לוי – ארכיאולוג מרחב מרכז של רשות העתיקות – לדורון ברק מנכ"ל החברה הכלכלית של מודיעין, שהיא האחראית על ביצוע עבודות הפיתוח בשכונה החדשה. לוי כותב לברק כי כבר כעת יש מספר אתרים ארכיאולוגים במתחם שעל היזמים לשמור מלפגוע בהם. הוא מציין בור מים עתיק שמיועד לשימור וקובע כי בשצ"פ (שטח ציבורי פתוח) שליד הבור, "אסור לבצע עבודות פיתוח".
בנוסף מציין יוסי לוי כי "אם במהלך העבודות יתגלו עתיקות הראויות לחפירה, תודיע לכם רשות העתיקות את תנאיה להמשך העבודות, ואם במהלך העבודות יתגלו עתיקות שיחייבו ביצוע חפירות הצלה מיידיות, תבצע הרשות את החפירה ותיידע אתכם לגבי העלות הכספית, בה יהיה עליכם לשאת".
חפירות בדיקה והצלה של רשות העתיקות עלולות להיות דבר יקר ומתמשך. ההערה בחוברת המכרז היא שולית בגודלה ולא בולטת. ניתן לתמוה עד כמה לקחו קבוצות הרכישה בחשבון אפשרות למצב שבו אכן יתגלו עתיקות באתר המיועד להקמת ועד כמה תייקר החפירה את הבניה ובכמה זמן תתעכב הבניה.
לפי החוק, ברגע שמתגלות עתיקות במהלך עבודות תשתית – רשות העתיקות עוצרת את העבודה ומבצעת חפירת בדיקה כדי לוודא אם אכן העתיקות שמתגלות ראויות לשימור ול"חפירת הצלה". במרבית המקרים מדובר בבדיקה שנערכת תקופה קצרה ולאחר שהארכיאולוגים מגיעים למסקנה שאין חשיבות יתרה לעתיקות שהתגלו, אלה נלקחים מהמקום והעבודות בשטח נמשכות.
"לכן בדיוק יש חשיבות לבחירת יזם וקבוצה מקצועיים שמבינים את המשמעויות הכספיות ותימחור העבודות ובעיקר עם ניסיון בפרוייקטים כאלה", אומר זאב שומכר, שמריץ שלוש קבוצות רכישה ב"נופים". לדבריו, "סעיף העתיקות הוא סעיף כמעט קבוע שמופיע במכרזים של רשות מקרקעי ישראל וכל יזם חייב לשמור רזרבה מסויימת למקרה שבמתחם שבו הוא בונה יתגלו עתיקות".
ליזה טולדנו, זכיינית רימקס מור במודיעין: "סעיף העתיקות הוא די נפוץ במכרזים בישראל בגלל האופי ההסטורי שלנו. אנחנו יודעים בוודאות על כמה אתרי עתיקות במתחם נופים. במגרש שעליו אנחנו מתמודדים לא ידוע לנו על שום אתר עתיקות. אבל אי אפשר לדעת מה יתגלה במהלך העבודות. בכל מקרה, בתימחור לקחנו בחשבון כבר סכום מסויים כרזרבה למקרים והוצאות לא צפויות, כמו למשל עתיקות ולכן אנחנו ערוכים גם לאפשרות שיתגלו עתיקות במגרש שלנו".
(צילום ארכיון)