נראה ששיווק המגרשים בשכונה העתידית "נופים" במודיעין הולך ומסתבך. למרות מאמצי שיווק גדולים, משהו השתבש בהליכים שנמשכים כבר כשבעה חודשים במכרז שנועד לשווק קרקע לבניית 1,750 יחידות דיור חדשות בשכונה, עד כדי סכנה לעצם קיום המכרז.
השבוע הגיע המכרז לבית המשפט המחוזי בלוד, כשקבוצת הרכישה "עמותת פסגת האחדות" עתרה לבית המשפט בטענה כי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שינתה במפתיע את תנאי המכרז והוסיפה מגבלות מהותיות שפוגעות קשה בחברי העמותה. העמותה מבקשת מבית המשפט לעצור לפי שעה את הליכי המכרז בטענה כי רמ"י פגעה בזכויותיה כעמותה.
"זאת שערוריה מה שהם עשו, פשוט פגעו בכל קבוצות הרכישה ללא שום סיבה, יש לי את הרושם כי רשות מקרקעי ישראל עובדת עבור הקבלנים ועבור חברות הבניה", אמר מוטי פלד, היזם שהקים את עמותת "פסגת האחדות" שהגישה את העתירה באמצעות עו"ד יהודה זהבי, עמי אייל ויצחק בלאו ממשרד זהבי בלאו ושות'.
בעתירה המינהלית (שהדיון הראשון בה ייערך ביום חמישי השבוע) שהגישו פרקליטי קבוצת הרכישה, הם מבקשים מבית המשפט "לבטל את הודעת העידכון" וכן "ליתן צו המורה לתקן את תנאי המכרז באופן שבו יתאפשר לכל מתמודד במכרז לזכות ביותר ממתחם אחד".
בכתב התביעה מפרטים פרקליטי קבוצת הרכישה את הנזקים שנגרמו לקבוצה בעקבות השינוי הכפוי בתנאי המכרז: "העותרת החלה לצרף חברים לשורותיה ולתכנן את המתחמים והבניינים שבתוכו, כאשר בדעת העותרת להתחרות לגביהם, והכל בלוח הזמנים שנקבע במכרז החל ממועד פרסומו ביום 28.5.2014 ועד למועד האחרון להגשת ההצעות ביום 15.9.2014 תוך שהיא מתבססת על תנאי יסודי לפיו תוכל להגיש הצעה למספר מתחמים וככל שהצעתה תהיה ההצעה העדיפה על פי תנאי המכרז, גם לזכות במספר מתחמים, בכולם או בחלקם והכל על מנת שיהיה בידי כל חברי העמותה או מרביתם לבנות את דירתם".
עורכי הדין זהבי ובלאו מציינים בעתירה כי "העותרת תדגיש כי בהסתמך על תנאי המכרז, היא נכנסה להוצאות כספיות נכבדות ביותר, ובין היתר, שכרה העותרת שרותי אדריכל, מומחים ויועצים אחרים , אשר הכינו תכנון ראשוני המביא בחשבון את ההיקף הבלתי מוגבל של המתחמים, אשר בהם תוכל לזכות העותרת".
הפרקליטים ציינו כי "כל אחד מחברי העמותה הפקיד בידי העותרת סך של 30,000 שקלים במזומן וכך נמנע מלהצטרף לעמותות או לקבוצות רכישה אחרות , אשר התאגדו לצורך הגשת הצעות למכרז ובכל שינו מצבם לרעה ובהתבסס על הוראות המכרז המקוריות. ביום 7.10.2014 (יום לפני חג סוכות), באופן מפתיע וללא שום נימוק, פרסם המשיב (רשות מקרקעי ישראל) את הודעת העדכון אשר מהווה שינוי מהותי בתנאי המכרז וזאת בניגוד גמור לתנאי המכרז המקוריים".
לטענת העותרים פניותיהם לרמ"י לא נענו "ובנסיבות אלה, לנוכח הפגיעה הקשה בעותרת ובחבריה, העדר תגובת המשיב והמועד הקצר שנותר להגשת הצעות למכרז (10.11.2014) לא נותרה בידי העותרת ברירה אלא לפנות לקבלת הסעד המבוקש מבית משפט נכבד זה".
עוד עותרים בדרך
בשכונת "נופים" יהיו 29 מתחמים בגדלים שונים שאותם מבקשת רשות מקרקעי ישראל לשווק ליזמים לבניה. את המכרז הראשון פירסמה רמ"י במאי 2014 והוא היה אמור להיסגר ב- 15 לספטמבר השנה, אולם אז הוארך מועד הסגירה ל-27 לאוקטובר, ובערב סוכות הפתיעה רמ"י כשדחתה שוב את המועד האחרון להגשת המכרזים ל-10 לנובמבר והוסיפה את העידכון בדבר איסור הזכיה ביותר ממתחם אחד לכל יזם.
במודיעין התארגנו למעלה מעשר קבוצות רכישה, שמתכוונות לגשת למספר מתחמים מתוך תקווה לזכות לפחות בחלק מהם, אלא שהמגבלה תפחית משמעותית את סיכויי הזכיה. פלד, שקבוצת הרכישה שלו כוללת 150 משפחות, ניגש למכרז לכמה מתחמים, אולם על פי ההנחיה החדשה קטנו סיכויי הקבוצה לזכות במתחם ובכל מקרה גם אם יזכה פלד במתחם אחד, שאר חברי הקבוצה שניגשו למכרז במתחמים אחרים, יישארו בידיים ריקות.
עוד שני מארגני קבוצות רכישה אחרות בעיר מודיעין מתכוונים לעתור לבית המשפט נגד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אולם השניים ביקשו לפי שעה שלא לחשוף אותם מכיוון שהעתירה בשמם טרם הוגשה.
אחד מהם אמר השבוע ל"מודיעין News": "רשות מקרקעי ישראל לא הותירה לנו ברירה אחרת אלא לפנות לבית משפט. יכולנו לעקוף את התקנה ולפזר את קבוצות הרכישה שלנו בין משרדי עורכי דין שונים כך שכל קבוצה תעמוד בפני עצמה בנפרד ותוכל לזכות במכרז שאליה ניגשה. אבל לא רצינו לשחק במשחקים לא ישרים".
בקרב מארגני קבוצות הרכישה במודיעין התחושה היא שרשות מקרקעי ישראל "מראה את הדרך החוצה" לקבוצות הרכישה ומנסה לקדם את ענייני החברות הקבלניות בשכונת נופים, לכן גם נדחה לטענתם מועד סגירת המכרז ל-10 בנובמבר.
אבל יש אנשי נדל"ן שחושבים שגם הקבלנים ייפגעו מהשינוי. כך אומר זאב שומכר, שאירגן ארבע קבוצות רכישה: "התקנה החדשה של רשות מקרקעי ישראל תגרום לחברות בניה גדולות במשק שלא לגשת כלל למכרזים ב'נופים', כי לא יהיה כדאי לחברה גדולה שמסוגלת לבנות מאות יחידות דיור להתעסק בפרוייקט שבו עשרים שלושים דירות".
שומכר עצמו עסוק בימים אלה עם פרקליטיו בבחינת המשמעות של מגבלות המכרזים: "אנחנו בודקים את המגבלה לגשת למכרז אחד בלבד וניערך בהתאם", אמר.
בצילום הדמיית הפרויקט