אחד הגופים הביטחוניים הגדולים במדינה עומד להקים במודיעין את מרכז הסייבר הארצי שלו. מדובר בגוף שבשנים האחרונות הגדיל בצורה משמעותית את היקף פעילות המערכות הממוחשבות שלו ועומד להגדיל אותה עוד יותר בשל ההתפתחויות הטכנולוגיות הנגישות גם לאויב. כשם שצה"ל מקים בבאר שבע את "עיר הסייבר", כך קובע האירגון הזה את מושבו במודיעין.
גם הגופים הסודיים של מדינת ישראל, כשהם צריכים להקים מבנה, עושים זאת באמצעות עסקת נדל"ן. במקרה הזה, רוב הפרטים נשארו חסויים מטעמים ברורים. מדובר בקרקע שנמצאת בבעלותו של יזם נדל"ן פרטי ומוכר בעיר, שבבעלותו מגרשים ובניינים באותו אזור. העיסקה תהיה לטווח ארוך מאד, של לפחות עשרים שנות התקשרות עיסקית ואולי אף יותר. להקמת מרכז הסייבר נדרשת השקעה כספית עצומה ולכן לא ניתן להעבירו מדי כמה שנים ממקום למקום.
אותו גוף ביטחוני חייב לחפור "בור" ענק ועמוק מאד, שבו יוטמן כל המיכשור הדרוש לעבודת הסייבר המורכבת. הבונקרים יכללו חדרי התקשורת, חדרי המעקב, אולמות לשרתים ועוד. במקום יעבדו מתכנתים ומומחי אינטרנט ורשתות חברתיות, לוחמי סייבר של אותו גוף ו"האקרים" באופן כללי. כולם ברישיון ובשירות מדינת ישראל.
המבנה אמור להיות מושלם בטווח של שנתיים-שלוש, אולם הליך ההתקשרות נמצא כבר בשלבים מתקדמים. מעבר גוף בסדר גודל כזה למודיעין פותח אפשרויות רבות לתעסוקת עובדים מהעיר. בתחומי המיחשוב, האלקטרוניקה, התיקשוב ושאר המערכות המשרתות את לוחמת הסייבר המתקדמת.
מעבר למורכבות העבודה הטכנית הנדרשת להקמת המבנה ולהרכבת מערכות האלקטרוניקה המתקדמות, קיימת כמובן שאלת הקמת המבנה עצמו. המדינה כמובן אחראית על הבינוי, וככל הנראה קבלני בניין מורשים בלבד יקימו את המבנה. ההערכה היא שפועלים פלסטינים לא יורשו להיכנס ולעבוד במתחם עצמו.
להגן על תשתיות המדינה
פעילות הסייבר של הגופים הביטחוניים בישראל מתמקדת בעיקר בלוחמה בטרור ברשת האינטרנט ובלוחמת הגנה על גורמים ישראליים רגישים. במהותה, לוחמת הסייבר כוללת ניסיונות מצד גורמים עוינים לתקוף אתרי אינטרנט ישראליים מוסדיים בעיקר, כמו אתרים ממשלתיים של משרדי ממשלה, ואתרי אינטרנט צבאיים, כשתכליתם מצד אחד לשבש את פעילות אותם האתרים ובנוסף, לנסות לחדור אליהם ולפרוץ למאגרי מידע כדי לדלות מידע מסווג לתועלת האוייב.
גופי הסייבר של מדינת ישראל מנסים כלוחמת נגד, למנוע את הפריצה אל האתרים הישראליים ולמנוע זליגת מידע מסווג החוצה. זכור המקרה שבו לפני כשנה נפרץ אתר פיקוד העורף ע"י האקרים, במקרה הזה מבלי שנגרם נזק ממשי.
קצת רקע: עם התרחבות האינטרנט והרשתות החברתיות בתחילת שנות האלפיים, החלו גם האקרים זרים, חלקם ממדינות ערב, רבים מהם מאיראן, לתקוף גופים ממלכתיים ישראליים, במה שאחר כך יתואר כ"מלחמה הקיברנטית", או בשמה היותר מוכר מלחמת הסייבר.
כתוצאה מכך החלה ישראל להקים חומות הגנה, למניעת פגיעה במערכות המידע שפועלות בסביבה הקיברנטיות. התפיסה החדשה של מערכת הביטחון היתה, כי למעשה נוספה חזית מלחמה חמישית וחדשה לארבע החזיתות שבהן פועלת ישראל: באוויר, בים ביבשה ובחלל, אליהם נוספה חזית לחימה חמישית, החזית הקיברנטית, של לוחמת האינטרנט.
בשנת 2002 הוקמה בישראל הרשות הממלכתית לאבטחת מידע (רא"ם) שהוכפפה לשב"כ ובכך למעשה הפך השב"כ לסמכות המקצועית העליונה בתחום לוחמת הסייבר.
רא"ם ובעצם השב"כ הוא האחראי על הנחיית המוסדות והגופים הישראליים שמחזיקים ברשותם מערכות מידע רגישות וחשובות, כיצד לפעול בסביבה האינטרנטית ובלוחמת סייבר, וכיצד להתגונן מהאקרים.
בין הגופים הכפופים לשב"כ בנושא הסייבר נמצאים משרד ראש הממשלה, משרדי האוצר, הפנים, התשתיות, חברת החשמל, מד"א, בזק, חברת קו צינור הנפט אילת אשקלון, מקורות ועוד גופים שחדירה אל מערכות האינטרנט שלהם עלולה לגרום לנזק משמעותי למדינה עקב קריסת מערכות חיוניות.
בשנת 2011 אישרה הממשלה את הקמת מטה הסייבר הלאומי שלמעשה מוביל כיום את כלל פיתוח תחום הסייבר בישראל ומתאם בין הגופים העוסקים בסייבר בישראל, בהם חיל התיקשוב של צה"ל, אמ"ן וכמובן השב"כ ועוד.
"יגיעו לכאן מאות עובדים"
איש המחשבים מישל בר ממודיעין, מומחה לסייבר ואבטחת מידע המכיר היטב את טכניקות החדירה לרשתות אינטרנט, מסביר כי "במקום כזה יצטרך אותו גוף ביטחוני להקים חדר שרתים גדול מאד שיספק את כל היכולת להעביר תקשורת בהיקפים גדולים. הם יצטרכו להשתמש שם בציוד מתקדם ויקר מאד כמו שרתים 'שטוחים' שהם דור העתיד של שרתים, ומבחינה תשתיות תקשורת הכל יהיה כנראה מבוסס על סיבים אופטיים יקרים מאד, כדי שלא ליצור צוואר בקבוק בתקשורת מהבניין והחוצה".
איך מקימים דבר כזה בתנאים סודיים?
"אני כמובן לא יודע מה סוג העבודה שאותו גוף ביטחוני יבצע, אבל ברור לי לגמרי שהם ייבנו את הבניין בעצמם מסיבות ביטחון שדה, כדי שגורמים עוינים לא ישתלו להם בקירות בזמן הבניה האזנות ומכשירי ציתות".
עם כמות כזו של מיכשור, יש סכנת קרינה למי שעובד שם או לתושבי העיר בכלל?
"אם הכל יהיה עמוק באדמה בכמה קומות וכנראה שזה יהיה כך במקלט מוגן, הרי שהקרינה שנפלטת מכל מחשב או מסך לא תזלוג החוצה ולא תסכן את תושבי העיר".
במודיעין פועלת כבר יותר משנה חברה העוסקת בהגנה מפני תקיפות האקרים, ובאבטחת מידע ובלוחמת סייבר, "סייברטינאל" במרכז עינב.
קובי בן נעים, מנכ"ל החברה שנמכרה לאחרונה לחברה מפתח תקווה, לא הסכים לומר יותר מדי מה דעתו על מעבר הגוף הביטחוני למודיעין. אולי כי הוא עובד עם אותו גוף "אנחנו עובדים עם כולם. אני יכול רק לומר שגוף גדול כזה יביא לכאן מאות עובדים".
בתמונה צילום אילוסטרציה. יגיעו לכאן מאות עובדים (צילום Photobucket)