"אם קבוצת רכישה תיפול – יצטרכו להגיע להסדר עם היזמים"

יהודה גולן
2014-08-12 01:00:00
2017-12-18 00:00:00

"אני אומר לזוגות צעירים שפונים אלי 'לכו ותקנו דירה מיד שניה בשכונות הותיקות בעיר. המחירים שם אינם גבוהים יותר מהמחירים שקבוצות הרכישה מציעות לכם בשכונת נופים וזה בלי הסיכון שיש בקבוצת רכישה". כך אמר השבוע חבר מועצת העיר אלעד שמעונוביץ. 

לדברי שמעונוביץ, בשבועות האחרונים הוא קיבל כעשרים פניות מזוגות צעירים במודיעין, שביקשו לבדוק את התנאים שעליהם חתמו כשהצטרפו לקבוצות רכישה הניגשות למכרז בשכונת נופים. שמעונוביץ: "בעיקר מתעניינים בשאלה האם באמת המחיר יעלה ומתי השכונה תהיה מוכנה. הם גם שואלים אותי לגבי הפירסומים, איזו קבוצת רכישה אמינה ואיזו לא".

למה העיריה בכלל צריכה להתערב בזה?

"כמחזיק תיק הצעירים אני רואה את עצמי אחראי גם על הזוגות הצעירים שמתחבטים בבעיות דיור ורכישת דירה. אני יודע שאם לא נטפל בעניין קבוצות הרכישה עכשיו, הבעיה תגיע לפתחה של עיריית מודיעין. זה יקרה אם יתגלו בעיות ועיכובים"?

אז מה הפתרון?

"הריצה המטורפת של זוגות צעירים אחרי השכונות החדשות לא מובנת לי. אני מציע לזוגות הצעירים שיקנו דירה יד שניה, בעיקר בשכונות הוותיקות בעיר, כמו שכונת הפרחים, הנחלים ומשואה. שם אתה יכול להשיג דירת שלושה חדרים במחיר 1.2 מיליון שקל. וזו דירה שכבר קיימת, לא 'על הנייר'. בנופים מוכרים לאנשים חלומות באוויר. צריך לקחת בחשבון פרמטרים נוספים משפיעים על מחיר הדירה. ומי שנרשם לקבוצת רכישה לא כל כך לוקח אותם בחשבון".

כולם כאלה תמימים?

"כששואלים אותי אם שכונת נופים תהיה שכונה טובה אני עונה שכן. אבל השאלה באיזה מחיר. אני חושב שלא צריך לקחת סיכונים. ב'יד 2' למשל מציעים דירות במחירים אטרקטיביים. דירת ארבעה חדרים בנביאים בשטח 120 מ"ר עם חניה, מחסן ומיזוג במחיר 1.4 מיליון שקל. או דירת שלושה חדרים בשכונת הפרחים, עם חניה ומחסן במחיר 1.2 מיליון שקל. הדירות מוכנות לכניסה, בתי ספר וגני ילדים מוכנים. בלי לבזבז שכר דירה של שנתיים שלוש. אלה עוד מחירים בתחילת מו"מ, כך שהם ניתנים להורדה. כדאי לעשות טוב את החשבון".

איזה חשבון?

"כמו למשל שכר הדירה. בקבוצת רכישה מבטיחים את הדירה בעוד שלוש שנים. מה יעשה זוג צעיר עד אז? ישלם שכר דירה לשלוש שנים? זה עוד 100-120 אלף שקל בתחשיב. לעומת זאת, אם הזוג יקנה דירה מיד שניה הוא יחסוך חלק נכבד משכר הדירה. אף אחד גם לא יכול להבטיח בקבוצת הרכישה את סיום הבניה במועד, מה שיגרום להוצאות נוספות, ושלא נדבר כמובן על תוספת מחיר שהקבוצה יכולה לספוג במהלך הבניה".

עד כמה העירייה רואה את עצמה כאחראית על הנושא? הרי העירייה חתמה על הסכם הגג והיא מנהלת את העסק…

"מדובר בעסק פרטי של רכישת דירה ולכן העירייה לא אחראית על מי שניגש למכרזים. העירייה אחראית על הפיתוח של המגרשים, על הקמת מבני החינוך ומבני הציבור האחרים. אבל ברור לנו שבמקרה שקבוצת רכישה תיתקע בתהליך הבניה, או תיפול בגלל סיבה כזו או אחרת, העניין יתגלגל לפתחנו ויצטרכו להגיע להסכמים עם היזמים. לכן אנחנו רוצים למנוע מראש את הבעיות העתידיות וליידע את הציבור שמבקש לרכוש דירה בנופים, בפני מה בעצם הוא עומד".

ואיך תעשו את זה?

"יש דרכים. קודם צריך לראות מי מהקבוצות תזכה במכרז על הקרקע. אחר כך צריך לבדוק מי עומד מאחוריהן. כלומר איזה בנק ומה הערבויות שיש להן. אני סבור שבמקביל, המדינה חייבת להנהיג רגולציה בעניין ולפקח על קבוצות הרכישה. היום כל אחד יכול להקים קבוצת רכישה, בלי הגבלה. זה מצב לא בריא".

כתבות נוספות