הארכיאולוגים מסתערים על מודיעין: עשרות מימצאים עתיקים, בעיקר מהתקופה הביזנטית, מתגלים בחודשים האחרונים כמעט מדי יום במודיעין. זאת בעקבות סקרי וחפירות הצלה שמבצעת רשות העתיקות, במקומות שבהם אמורים להתבצע עבודות פיתוח ובניה בעיר.
רוב השרידים שהתגלו בתקופה האחרונה נמצאים בצדי שדרות החשמונאים, במשבצות האחרונות שנותרו גלויות לפני בינוי (ראה מסגרת). ענאן עזב, ארכיאולוג מחוז המרכז של רשות העתיקות, מרחיב: "בפרוייקט המע"ר ביצענו סקר ראשוני בשטח וחשפנו שרידים של מבנה חקלאי מהתקופה הביזנטית. המבנה הזה הוא חלק משורת מבנים או חורבות חקלאיות, כמו אלה שהתגלו בגבעת התיתורה ובגבעת ברפיליה בעיר, עובדה המעידה שבמקום היה יישוב חקלאי פעיל".
מה כבר מצאתם?
"נחשפו כשישים שרידים ארכיאולוגים ובהם פריטים רבים, הכוללים בארות מים חצובים, בורות מים, גתות לדריכת ענבים לייצור יין, בתי בד מחצבות אבן ובורות סיד, טראסות אבנים שנועדו למנוע סחף קרקעות, מה שמעיד על פעילות חקלאית ענפה. אפילו גדרות אבן שנועדו לסמן את תחומי החלקות החקלאיות".
לפני חודש הסתיים פרוייקט חפירה גדול באתר הסמוך לכביש 431 ולשדרות יצחק רבין, שעליו הולכת ונבנית שכונת הציפורים החדשה. עזב: "זהו שטח ענק בו גילינו אזור שלם ששימש לתעשיית היין ואני לא מדבר על ייצור יין לשימוש עצמי אלא מסחרי. המבנים ושרידי הכלים והגתות העידו שמדובר בשטח תעשייתי ממש".
התחלתם לחפור גם איפה שתוקם שכונת נופים?
"בהחלט. בשכונת נופים חשפנו דרכים חקלאיות ששימשו את מקומיים בתקופה הביזנטית והרבה מתקנים חצובים בסלע כמו בורות מים, גתות שרידים של בתי חווה ועוד. בגלל ריבוי המימצאים החלטנו להמליץ להקים בשכונת נופים גן ארכיאולוגי, שבו ירוכזו המימצאים שנחשפו בשכונה. אליהם נוסיף ונביא עוד מימצאים ארכיאולוגיים מאתרי עתיקות אחרים בעיר"
איפה תקימו את הגן הארכיאולוגי בנופים?
"המלצתי שהגן יוקם בשטח הציבורי המרכזי של השכונה, כך שזה לא יפגע בקבלנים וביזמים שיבנו שם ושזה לא יעצור להם את העבודות. יש לנו הסכמה עם היזם שנשלב חלק משרידי החווה החקלאית במקום".
איך מחליטים מה חשוב לשמר ועל מה אפשר לוותר ולתת לטרקטורים להמשיך לעבוד?
"אנחנו מביטים על האיזון הנדרש והראוי בין צרכי הציבור מבחינת בניית דירות ובין הצורך לשמר לדורות הבאים את המורשת וההיסטוריה והתרבות. לפעמים אין ברירה ואם מימצאים הם חשובים מאוד, לפי חוק העתיקות אנחנו חייבים להוציא הוראה שלא לגעת בשטח. לפעמים ניתן להוציא את השרידים. זה תלוי בהרבה מאד גורמים".
כחלק מהליכי קבלת היתרי הבניה במדינת ישראל, יש לרשות העתיקות סמכות להתערב ולהשפיע. לרשות העתיקות על פי החוק יש גם את הסמכות העליונה בכל הנוגע למימצאים הארכיאולוגים, כלומר אם יש צורך אנשי רשות העתיקות מבצעים "חפירת הצלה" לבדיקת האתר כדי לוודא שלא הורסים ממצאים בעלי חשיבות מדעית גדולה. במקרה כזה, על פי הוראות הרשות חייבים גופי התיכנון והבניה לפעול כדי לשמר את המימצאים. כלומר – אם אנשי רשות העתיקות מגלים שרידים חשובים, הם רשאים על פי שיקול דעתם המקצועי להורות שלא לבנות באזור.
המשבצות הריקות – והייעוד שלהן
A B D E – שדרות החשמונאים: תוכנית הבנייה לאורך שדרות החשמונאים אושרה לפני כשנה ולאחר מאבק של שנים הצליחה העירייה, שהתנגדה להמשך פרויקט הבנייה של רבי הקומות לאורך שדרות החשמונאים הידוע גם בכינויו פרויקט "אמת המים", לאשר תיכנון חדש: הפחתה של 45% בבניית יחידות הדיור, שיסתכמו ב-650 יחידות דיור במקום 1,200.
גובה המגדלים יירד בהתאם למבנה הטופוגרפי של השטח כאשר בסמוך לבניינים הקיימים היום ייבנו מגדלים בגובה תשע קומות ועד הכניסה לעיר ירד גובה הבניינים בהדרגה עד לכניסה לרחוב עמק האלה. מאחורי המגדלים, בכניסות לשכונות המגנים והנביאים ייבנו יחידות דיור צמודות קרקע. כל בניין מורכב משני אגפים מקבילים זה לזה ומרווח בניהם המשמש גרעין כניסה ושירות. הקשתות בין הבניינים בוטלו, וכן הורחב המרחק בניהם ל-25 מטרים לפחות.
C – שטח המיועד לתכנון עתידי.
F – מגרשים המיועדים לשירותי חירום והצלה: משטרה, מגן דוד אדום וכיבוי אש. תכנון תחנת המשטרה כבר הושלם והעבודות צפויות להתחיל בחודשים הקרובים. בימים אלה נמצא הליך התכנון של תחנת כב"א לקראת השלמתו. תכנון מבנה מד"א נמצא עדיין בשלבי גיבוש. תחנת המשטרה תיבנה ע"י אגף הבינוי של משטרת ישראל.
G – מע"ר – תוכנית ה"רמבלאס" המפורסמת.
H – מבני בתי הספר התיכוניים ממ"ד אמי"ת בנים ואמית בנות אצי"ת בנים כבר פעיל, אמי"ת בנות ייפתח בחודש דצמבר 2014.
I – מבנה אקדמי/מכללה עתידי – העירייה נמצאת בבדיקה על הקמת מוסד אקדמאי מול מספר מוסדות חינוך גבוה ובמקביל מקדמת את נושא הפיתוח של המגרש מול הגורמים המקצועיים הרלוונטיים.
J – מגרשים אלה מיועדים למבני ציבור (לרבות עירייה), לספריה, מרכז תרבות ובניין ממשל.
K – דיור מוגן בשכונת הפרחים: לאור הצורך והביקוש הרב להקמת דיור מוגן לטובת הציבור המבוגר המתגורר בעיר והוריהם של תושבי העיר המעוניינים להיות בקרבתם. התוכנית כוללת מבנה על שטח של כ-11,000 מ"ר והוא כולל בית דיור מוגן ומערך סיעודי הכולל מספר מוסדות נלווים.
L – לא סופי, יש מספר אפשרויות: בנייני מגורים רגילים (הפונים אל המדרחוב) ויחידות נוספות המיועדות לדיור מוגן. במסגרת התכנון יוקמו 100 יחידות דיור עבור מעונות סטודנטים, כאשר גודל יחידת דיור לא יעלה על 55 מ"ר. כמו כן התכנית כוללת אפשרות לבניית מלון אירוח קטן בן 100 חדרים בשטח הסמוך לתחנת הרכבת "מודיעין מרכז".
(הנתונים התקבלו מעיריית מודיעין)
(צילום: אינגריד מולר)