בשנה האחרונה כתבנו רבות על מצוקת השכירות במודיעין, ובעיקר על מצבם הקשה של צעירי מודיעין המבקשים לשכור דירה בעיר אולם נתקלים מצד אחד בהיצע נמוך במיוחד של דירות קטנות ומהצד השני במחירי שכירות ההולכים ומאמירים.
בין הרעיונות שעולים בשנים האחרונות לתיקון הטעות ההיסטורית בתכנונה של העיר, בה לא נבנו בכלל דירות קטנות, עלה גם נושא פיצול הדירות, כמו שנעשה בערים רבות אחרות (גם אם לרוב באופן בלתי חוקי), בעיקר באזור תל אביב והמרכז. בתוך העיר היו מי שחשבו כי מהלך כזה יכול להגדיל באופן ניכר את היצע הדירות הקטנות בעיר ולסייע בפתרון המצוקה, אולם בעיריית מודיעין לא אימצו את הרעיון באופן גורף.
בשנים האחרונות אמנם אישרה ועדת המשנה לתכנון ובנייה עשרות בקשות לפיצול דירות, בעיקר במכבים וברעות, כאשר היא מסתמכת על תיקון 117 לחוק התכנון והבנייה. אותו תיקון מאפשר פיצול בתנאים הבאים: אך ורק בדירות צמודות קרקע (שמעליה או מתחתיה אין דירות נוספות), שטחה של הדירה הוא לפחות 120 מ"ר, ושטחה של הדירה שתתווסף לאחר הפיצול לא יפחת מ-45 מ"ר ויכלול מטבח, שירותים וכניסה נפרדים. את הפיצול ניתן לבקש גם ביחס לשטחי מרתף הבית. בנוסף, אם הדירה המבוקשת לפיצול תהיה בשטח שמעל ל-60 מ"ר, הוועדה המקומית אמנם לא יכולה לחייב את מבקש ההקלה בהתקנת מקום חניה בתחום המגרש אבל היא יכולה לגבות מהמבקש כופר חניה עבור התקנת חניה במקום חניה ציבורית סמוך. כמו כן, המבקשים לפצל את דירותיהם יוכלו לקבל תוספת שטחי בנייה של עד 45 מ"ר.
על פי תיקון זה פועלת כיום מדיניות העירייה, כאשר היקף הפיצולים המותר בכל שכונה הוא עד 20% מכלל יחידות הדיור. מפרוטוקול הוועדה המקומית לתכנון ובנייה עולה כי על פי אגף ההנדסה מדובר בסך הכל ב-550 פיצולים פוטנציאליים בכל העיר. כאמור, בשנים האחרונות אישרה הוועדה המקומית עשרות בקשות לפיצול דירות, אולם אין ספק כי לא מדובר במדיניות נרחבת יותר שתאפשר תוספת משמעותית של יחידות דיור קטנות בעיר.
המשנה לראש העירייה וחבר הוועדה, אלעד שמעונוביץ, שתומך בקיום מדיניות גמישה יותר לפיצול דירות, אמר השבוע למודיעין NEWS: ״התנאים לפיצול דירות, שבאים לידי ביטוי בבתים פרטיים, מצד אחד נוקשים מאוד ומצד שני מאפשרים את המהלך בבתים המאפשרים זאת. המטרה היא לתת מענה לזוגות צעירים ויחידים בעיר, בשל המחסור בדירות סטודיו ושני חדרים. מנגד, לא רוצים ליצור מצב כמו בתל אביב וירושלים שפיצולים גורמים לדירות קטנות שאינן ראויות למגורים וסיפורים שאנחנו רואים במקומות אחרים".
מה לגבי הטענה על כך שפיצול דירות מכביד על התשתיות העירוניות?
״זו הטענה העיקרית נגד פיצול הדירות, אבל היא תלויית נקודת הסתכלות. בית בן חמישה חדרים יכול לשרת משפחה בעלת 5-6 נפשות, לעיתים גם עם 2-3 רכבים. גם עם פיצול דירה של זוג פנסיונרים המתגוררים לבד ומשכירים לזוג צעירים או דייר יחיד יחידת דיור, מגיעים לאותו מספר אנשים והעומס על התשתיות לא בהכרח עולה. יש אוכלוסיות כמו צעירים ומתגרשים שחייבים לקבל פתרונות ביניים בתוך העיר, אחרת אנחנו נאבד אותם. זה שינוי מגמה ותפיסה של הוועדה בשנים האחרונות, במסגרתה אושרו כבר עשרות בקשות לפיצול עבור הבתים שעמדו בכל הקריטריונים״.