חיים ביבס ומרכז השלטון המקומי הציגו לאחרונה לשר האוצר תכנית חדשנית, לפיה הרשויות המקומיות יבנו דירות בעצמן. כזכור, לפני מספר חודשים אמר ביבס בריאיון למודיעין NEWS כי הרשויות המקומיות יכולות ורוצות לבצע פרויקטים כאלו בעצמן.
את התכנית הגישו ביבס ובכירי מרכז השלטון המקומי לאור הפרסומים האחרונים על הזינוק במחירי הדיור בשנה שעברה, שכזכור טיפסו ב-13% אשתקד, כאשר בפגישה הוצגו לשר האוצר, אביגדור ליברמן, הבעיות הקיימות בתחום הדיור והפתרונות האפשריים. לדברי ביבס, הרשות המקומית תדע לתת את המענה הטוב ביותר לצורכי תושביה – היכן להקים שכונות, כמה אחוזים מהדירות לייעד לצעירים ומהן התשתיות החסרות מסביב.
בספטמבר האחרון אמר ביבס בנושא: "תנו לנו, לראשי הרשויות, לבנות דירות לצעירים. אנחנו יודעים לעשות את זה מהר יותר ובעלויות שהופכות את הדיור לבר השגה. בדיוק כמו שעשינו את זה במודיעין, שבה אנחנו מקימים בימים אלה שכונה של 4,200 יח"ד, שכ־70% ממנה זה בדיור בר השגה (שכונת מורשת, בה פעלה תכנית מחיר למשתכן. ע"ק). כעת אנחנו עומלים על תכנון חצייה השני של העיר, שיכלול עוד כ־20,000 יח"ד שיאפשרו למודיעין ליצור אזורי מגורים חדשים ואיכותיים לצד מתחמי התעשייה והמסחר של העיר".
כאמור, במהלך הפגישה עם שר האוצר הציג ביבס פתרונות אפשריים לבעיות בענף הדיור שייצרו את הזינוק במחירים. הבעיה הראשונה שנדונה הייתה חיוב רווח יזמי גבוה המוביל לעליות מחירים, בנוסף להיצע מצומצם של חברות בנייה המוביל לקצב בנייה איטי, כאשר לדבריו הפתרון הוא הסדרה רגולטורית שתאפשר לחברות כלכליות ברשויות מקומיות להיכנס לנעלי היזמים. במסגרת מענה זה תעניק המדינה הלוואות גישור לחברות הכלכליות, שיוחזרו עם מכירת הדירות. על פי השלטון המקומי, מהלך זה יאיץ את קצב הבנייה ויקטין את העלויות לרוכשים לצד החזר הלוואות למדינה.
לדברי ביבס, רשויות רבות יכולות לעמוד בכך ולשמש כיזמיות בנייה בעירן. “אנחנו נדע להעמיד לזוג צעיר דירת 100 מטר, שבה הוא יקים את ביתו בצורה מסודרת. כך היזם בונה במחיר עלות בלבד ודואג גם לכל התיאום של מה שמסביב לבנייה – מרכזי תרבות, חינוך, תשתיות וכו'”.
בעיה נוספת אליה מתייחסת התכנית שהוצגה היא ששיווק הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל הוא על פי הסכום הגבוה ביותר שהוצע במכרז, לעיתים פי שתיים מהערכות השמאי הממשלתי. הפתרון על פי מרכז השלטון המקומי: חיוב כל יזם להקצות בכל פרויקט 25% מיחידות הדיור לטובת זוגות צעירים, על קרקע בעלות אפסית, והיתר לשיווק בשוק החופשי.
עוד הציעו במרכז לשלטון מקומי קביעת יעדים ממשלתיים לשיווק קרקעות ולהפשרתן לבנייה, תיקון הסכמי הגג לשותפות הרשויות ומתן עוגנים פיננסיים (כולל הרחבת היצע המגורים במתכונת של פעימות וחיוב הסכמת הרשות המקומית למהלכי שיווק קרקעות בתחומה), מימון מלא של הקמת מוסדות חינוך ומבני ציבור בשכונות חדשות ועוד.
“משבר הדיור מחייב חשיבה מחדש מחוץ לקופסה ויש לבצע שורת צעדים שהשלטון המקומי יכול לעשות מתוך היכרות שלו עם השטח”, ציין ביבס. “בשנים האחרונות השיקו פה כל מיני תכניות, אבל אנחנו רואים שהמחירים ממשיכים לעלות, כי השוק החופשי לא מקבל את המנה שלו וזה גורם להם להעלות את המחירים. רק להתעסק בכיפופי ידיים – הממשלה מול הרשויות – זה לא יעזור. הרשויות יכולות לתת את המענה ולאפשר דיור לתושביהן. אני מקווה ששר האוצר יקדם לפחות חלק מהצעדים שהוצעו”.