בסוף מתרגלים להכל

ערן קמינסקי
את ההתפתחות המואצת של המע"ר מלוות תלונות תושבים על מחסור בחניה ותמהיל עסקים בעייתי, אבל העובדות מצביעות על מציאות אחרת כאשר במרחק מספר דקות הליכה מלב השדרה ישנם קרוב לאלף מקומות חניה • אלעד שמעונוביץ, המשנה לראש העירייה, מגן על ההחלטות התכנוניות של העירייה, משוכנע שהתושבים יתרגלו לשינוי ומספר מדוע בעוד מספר שנים נראה מע"ר אחר לגמרי מהיום
צילום: מודיעין NEWS

בשנה האחרונה הלך המע"ר של מודיעין והתפתח בקצב מהיר במיוחד, כאשר עוד ועוד בתי עסק חדשים נפתחו מדי חודש והקהל המודיעיני הצביע ברגליים ונהר לאזור הבילוי החדש בהמוניו.

עם זאת, וכמו תמיד בישראל בכלל ובמודיעין בפרט, ההתפתחות החדשה הביאה עימה גם תלונות, כאשר במקרה של המע"ר מדובר בתלונות על המחסור במקומות חניה באזור. לטענת המתלוננים, מקומות החניה לאורך השדרה המרכזית אינם מספיקים, כאשר גם מדיניות החניה של העירייה באזור המע"ר עוררה תרעומת, לאחר שגם בעלי תו תושב נדרשים להפעיל את אפליקציית פאנגו, גם אם הם זוכים לשעתיים ראשונות חינם.

הנושא עלה לדיון בקבוצות המודיעיניות ברשתות החברתיות שוב ושוב במהלך השנה האחרונה, ומי שמנסה לעשות סדר בנושא הוא המשנה לראש העירייה, אלעד שמעונוביץ, שהסביר השבוע למודיעין NEWS: "יש כמעט אלף מקומות חניה מסביב למע"ר, שלא בתוך הבניינים. 500 מקומות בחניון של הגריי, 300 בחניון בית העירייה ועוד 200 מקומות חניה לאורך השדרה המרכזית. בנוסף, בכל בניין יש תקן חניה, שהוא נגזרת גם של מספר יחידות הדיור וגם של העסקים, כשיש מפתח לפי היקף שטחי המסחר בבניין. בכל מבנה כזה אמור להיות חניות עבור לקוחות שטחי המסחר, בנוסף למקומות עבור העובדים. יעקובי, למשל, החליטו שנותנים שעה ראשונה חינם לכל החניון שלהם, גם למסחר וגם למשרדים. אפריקה ישראל ייצרו שני חניונים: אחד למגורים, מופרד ונעול, ואחד לבאי החנויות. בבניין דונה ובניין רקיע לא מאפשרים כניסה ללקוחות בכלל. הם מחוייבים לבנות, לא חייבים להנגיש. אם זו פאדיחה של העירייה? לא יודע להגיד לך. בסוף, לכל משרד או חנות בכל בניין בעיר, לא רק במע"ר, יש אחריות לספק חניה לעובדים וללקוחות. זו לא העירייה אשמה, אלא בעל העסק או בעל הבניין".

יהיו מי שיגידו שאתם בעצם בורחים כך מאחריות.

"בגדול, מה שאנחנו מנסים להסביר כל הזמן זה שגם בתוך הבניינים יש מקומות חניה, והאחריות של בעלי העסקים לדאוג למקומות חניה עבור הלקוחות שלהם לא מופחתת מהאחריות של העירייה. אנחנו לא בורחים מהאחריות, וגם נותנים פתרונות, אבל כל בניין מחוייב לתת פתרונות חניה לכל באי השטחים שיש בו".

כאמור, בדיונים הרבים ברשתות החברתיות בנושא שבה ועלתה הטענה כי מדובר בטעות תכנונית של העירייה, שהחליטה מראש על מספר מקומות חניה מצומצם בתוך השדרה המרכזית, מה שהופך את הביקור במקום ללא נגיש עבורם.

שמעונוביץ, כשאתם מסתכלים על תמונת המצב כיום, אתם חיים עם ההחלטה בשלום?

"אני חושב שכל מרכז ואזור בעיר צריך להיות בעל אופי משלו, וזה האופי של המע"ר. לא הקניות הקטנות שעל הדרך, בשביל זה יש את ישפרו והמרכזים המסחריים, שיש להם מגרש חניה צמוד. הייחודיות של המע"ר היא אחרת, של בילוי ושוטטות בין החנויות, בדיוק כמו שקורה בכל רחוב בעיר גדולה. לא אדבר על השדרה החמישית במנהטן, אבל אפילו סוקולוב בהרצליה או רוטשילד בראשון לציון בנויים אותו הדבר. במתחם האלף בונים מגרשי חניה גדולים ותת קרקעיים, כי זה אזור תעשייה שהעירייה מפתחת, אבל ברוטשילד אין את אותה נגישות של חניה ואותו דבר בסוקולוב בהרצליה. בהרצליה פיתוח יש חניונים פתוחים, ובסוקולוב, הלב הפועם של הרצליה, אין את זה ובצדק. זה אופי אחר. כולם מתלהבים מעירוב השימושים, האורבניות והחוויה והקסם שיש בשדרה. אם היינו תוקעים חניון ענק בין כל שני בניינים אז לא הייתה את התחושה הזאת. אז אם אתה רוצה לשתות קפה אתה תבוא למע"ר ותיהנה מהחוויה האורבנית. אבל אם תרצה רק להוציא כסף בכספומט, אז אולי עדיף לך ללכת לאחד המרכזים המסחריים, שם יש חניה צמודה וללא הגבלה".

תושבי מודיעין יפנימו את השינוי?

"כן, לשם הולך העולם. תסתכל על רחוב דיזינגוף בתל אביב, בו עשו שיפוץ לאחרונה. על אף שהוא צפוף הורידו נתיב נסיעה וחניה והפכו אותו לנתיב אופניים. כי הולך הרגל הוא המלך ולא תמיד אפשר לתת פתרון לכל הרכבים שיש שם, ולשם הולך העולם. זה עניין של הרגל ותושבי מודיעין לא היו רגילים עד היום שאין להם חניה חופשית, וללא הגבלות כמו כחול-לבן או פאנגו, בצמוד לכל מקום שמגיעים".

עד כמה זה מטריד גם את בעלי העסקים במע"ר?

"גם העסקים שמגיעים לשם צריכים לקחת את זה בחשבון. אם מחר יבוא רמי לוי ויחליט שהוא פותח במע"ר סניף של 1,400 מ"ר, אם לא ידאג לחניה ללקוחות יאשימו את העירייה? לא. אבל הוא יודע שבלי חניה חינמית צמודה אין זכות קיום לעסק שלו, ולכן פותח בישפרו ולא במע"ר. הסופרים במע"ר הם יותר עירוניים סטייל AM-PM בתל אביב. זה האופי של המע"ר ולכן נבנה גם בצורה כזאת".

העתיד יהיה שונה

נקודה נוספת שעוררה לא מעט תלונות מצד תושבי העיר נוגעת לתמהיל העסקים בשדרה המרכזית, שעד כה נראה הומוגני למדי וכולל מספר רב של מאפיות, גלידריות ומרכולים.

עניין התמהיל הנוכחי מטריד אתכם?

"מטריד, אבל זה שוק פרטי וחשוב להגיד שאין לעירייה מה לעשות בנידון. זה נכס פרטי וחנות פרטית ולעירייה אין סיי בעניין. מה שכן, על פי הסטטיסטיקה 20-30% מהעסקים לא ישרדו, ומן הסתם חלק מהם יהיו כאלו שיש להם תחרות דומה במתחם. כוחות השוק יביאו לזה שמי שיתפוס את מקום ינסה משהו חדש שעוד אין במע"ר. לאורך השנים אני מקדם את נושא מקומות הבילוי לצעירים ובכלל, ואני עושה את זה כדי שהמע"ר לא יהיה כולו סופר פארם ובנקים. זה הרבה עבודה מאחורי הקלעים, בגלל האג'נדה הזאת, כדי לגוון את המע"ר. אני מקדם את הנושא כי זה מה שנדרש כרגע במע"ר.

במבט לעוד שנתיים-שלוש, נראה במע"ר תמהיל יותר מגוון?

"כן, בוודאות. חשוב לזכור שיש עוד כמעט 40% מהמע"ר שעוד לא נבנה או נפתח. יש את דוידסון על השדרה, קבוצת מאי ליד הרב תכליתי, שני פרויקטים של זילברמינץ, אחד ענק איפה שהיה מתחם הקבלנים והשני בצורת ח' ליד חנן מור, ויש את המתחם החדש של עזריאלי. לכל זה תוסיף את הרחבת הקניון ובית המלון במגרש 21, ומתחם הדיור המוגן עד 120 שמתחתיו יהיה מסחר, אז ברור לחלוטין שהמע"ר, להבדיל ממה שחושבים, יש לו עוד הרבה לאן לצמוח והוא יהיה יותר מגוון, עשיר באנשים שיתנו תחושת עיר אמיתית ויותר צפוף במובן החיובי. כל התשתיות של העיר יהיו שם: מלון, קניון, חדר מיון קדמי, משרדי ממשלה ועוד. אני בטוח שמגוון העסקים יתחיל להתאים את עצמו להתפתחות המתחם".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות