פעם בארבע שנים יש לנו אולימפיאדה והזדמנות לשבת רגל על רגל בסלון ולראות אחרים מזיעים על המסך הקטן, אולי קצת לקנא, אולי הרבה להתפעל, ובעיקר ליהנות מהטוב ביותר שיש למין האנושי להציע, לפחות ברמה הפיזית.
האולימפיאדה היא אחד מאירועי הטלוויזיה הנצפים ביותר ולכן לא פלא בכלל שלא מעט חברות בוחרות דווקא באירוע הזה כדי להשיק טכנולוגיות חדשות, גאדג'טים חדשים ושלל תחכומים אחרים ולהתפרסם על הדרך. בואו נראה קצת ממה שהיה, הווה ויהיה לנו באולימפיאדה הנוכחית בריו.
בטבעת זו
נפתח במה שהוא כנראה ההשקה הכי מגניבה באולימפיאדה הזו, וגם המצאה שתיכנס כנראה לחיי כולנו די מהר – הטבעת. לא, אין קשר לטבעת שרצה השבוע בשמועות ברשתות החברתיות בהקשרים אחרים, קרובים יותר לבית (ובעיקר לבית הנבחרים), אלא בטבעת התשלום החדשה שוויזה מציגה. מערכות תשלום מבוססות קרבה (NFC) הן כבר לא דבר חדש במיוחד. יש כאלה לסמסונג, לגוגל, לאפל וגם חברות האשראי כבר למדו לשלב שבב חכם בכרטיסים שלהן, מה שייתר בלא מעט מקרים את הפס המגנטי. ההבדל הוא שהפעם מדובר בטבעת קטנה, נוחה וכזו שנשארת עליכם לאורך כל הזמן, ובאמצעותה קירובה למערכת התשלום ניתן לשלם בקלות על כל רכישה שלא תהיה, לעבור בכל מיני שערים שדורשים תשלום וכו'.
ויזה, מממנת ותיקה של משחקי האולימפיאדה מזה שלושה עשורים, בחרה באולימפיאדה כדי לחלק 59 טבעות כאלה לספורטאים נבחרים. הקשה על המכשיר והתשלום בוצע. הטבעת היא הדבר הבא הבא, אבל בשולי הדברים נציין ש-4,000 ספורטאים ואנשי תקשורת אחרים קיבלו צמידים מגניבים פחות שעושים את אותה עבודה. בקרוב אצלכם.
360 מעלות
זוכרים שחלמנו על מציאות וירטואלית ועל שידורי טלוויזיה תלת ממדיים? אז הם כאן. כמעט. NBC שילמה כמה מיליארדים כדי לקבל את זכויות השידור לאולימפיאדה. באולימפיאדה הזו הם מתחילים לשדר חלק מהאירועים, כמו טקס הפתיחה וטקס הנעילה, כדורסל גברים, התעמלות, ריצה ועוד כמה באמצעות מציאות וירטואלית. איך? דרך האפליקציה שלהם יועברו השידורים במציאות וירטואלית למחזיקי מכשיר הסמסונג גיר. במילים אחרות, מדובר רק בחלק מהאירועים ורק במכשירים מסוימים, וזה עוד לא החלק הבעייתי באמת – כרגע השידורים הללו יגיעו לאפליקציה באיחור של יום. אני מוכן להמר שבאולימפיאדה הבאה מדובר יהיה בכיסוי חי של כל, או לפחות רוב, האירועים.
במקביל אליהם, חברת גטי המפורסמת, הצלמת הרשמית של האולימפיאדה, ממשיכה מה שהחל בקטן מאוד בלונדון 2012, ותעביר תמונות ב-360 מעלות מהאירוע הספורטיבי הגדול בעולם. ב-2012 קיבלו רק חלק קטן מהצלמים את הזכות לבדוק את הטכנולוגיה שהייתה אז חדשה. הפעם יקבלו כל צלמי גטי מצלמות 360מעלות כדי לאפשר לנו לראות כל זווית אפשרית של המשחקים, כמעט בכל רגע נתון. גם אוקולוס של פייסבוק תדאג להעביר תמונות 360 מאירועים נבחרים.
הבעלים של NBC, חברת קומקאסט, משתמשת באולימפיאדה ככלי מושלם לקידום מערכת ה-X1 שלה. מדובר בדור הבא של הצפייה בטלוויזיה. בלי קשר לאולימפיאדה, ה-X1 מאפשרת לצופים לבצע חיפוש קולי חכם (למשל "כמה מדליות יש לנבחרת ישראל?") או כל מידע אחר שנדרש במטרה לקבל תשובות על המסך, מיד, כולל שידורים רלוונטיים. אפשר לקבל לוח תוצאות במקביל לצפייה במשהו אחר, אפשר לדלג ישירות לאירועי המדליות, בקיצור, כל מה שאפשר לעשות כבר שנים עם יוטיוב אפשר היום לעשות גם בצורה רשמית עם המערכת החדשה של קומקאסט.
מכשיר אולימפי
סמסונג לעומת זאת הולכת על מסחרה ותו לא. החברה השיקה גרסה ממותגת של מכשיר הגלאקסי S7 Edge החדש שלה וחילקה אותה ל-12,500 ספורטאי האולימפיאדה, ועוד 2,016 מכשירים שיימכרו לציבור הרחב, העשיר ובר המזל שיצליח להשיג אחד. בחלום של סמסונג הספורטאים הולכים עם תמונת הדגל של ארצם על המסך במהלך טקס הפתיחה, ומראים אותו לכולם. מה מיוחד במכשיר הזה? יש לו את טבעות האולימפיאדה מאחור, אפליקציית אולימפיאדה, טפט מיוחד ואייקונים בצבעי הסמל האולימפי. בקיצור, פרסומת.
אומגה, יצרנית השעונים, משתתפת גם היא באולימפיאדה בתפקיד משמעותי. היא מספקת בין השאר את מצלמת הפוטופיניש. בלא מעט אירועי ספורט מדובר בחלק חשוב במיוחד של התחרויות. המצלמה, במקרה הזה דגם Omega Scan-O-vision MYRIA, יודעת לצלם 10,000 תמונות בשנייה, באיכות גבוהה במיוחד ובלי להשאיר אותנו בחוסר ידיעה לגבי זהות הזוכה בתחרות זו או אחרת.
בלוני אבטחה
בעולם המטורף שלנו ביטחון הוא לא מילה גסה אלא מילה מפחידה מאוד. החשש מפיגועים, בעיקר באירוע כמו האולימפיאדה, הוא חשש אמיתי מאוד ולכן לא פלא שגם לכאן מתגייסות טכנולוגיות חדישות. בתחום הזה ניתן להתייחס בעיקר לחברת Altave הברזילאית שהשיקה עבור האולימפיאדה בריו בלוני אבטחה (אולי לא שונים במיוחד מכמה שישראל משתמשת בהם כבר שנים, אולי כן. המידע מסווג). ארבעה בלונים כאלה מרחפים מעל לכפר האולימפי כשבכל אחד 13 מצלמות שמשדרות תמונות למרכז פיקוד ובקרה של הצבא.
כמובן שאי אפשר לסקור בעמוד אחד את כל הטכנולוגיות החדשות. באולימפיאדה החדשה יהיו גם לוחות תוצאות חדשים שיוזנו ישירות מהאירועים עצמם (למשל בעזרת חיישנים שיעקבו אחרי חבטות הגולף של השחקנים או כאלה שיוכלו להציג לצופים את המרחק המדויק של פגיעת החץ ממרכז המטרה בתחרויות הקליעה, ללא צורך במדידה של השופטים) ואפילו חברת תקשורת אחת לפחות (הוושינגטון פוסט) שתוותר על עיתונאים ועורכי תוכן כדי לשלוח עדכוני תוצאות חמים למעוניינים ותשתמש במקום זאת במערכת בינה מלאכותית שתבחר בעצמה איזה עדכונים לשלוח לקוראים.
האולימפיאדה ייצגה תמיד את הטוב שבאדם, את השיאים ואת השאיפות שהוא שואף אליהם. זה נכון היה תמיד לצד הפיזי והגופני, וזה נכון, והשנה יותר מתמיד, גם לצד הטכנולוגי.
בתמונה בלוני האבטחה מעל הכפר האולימפי