במרכז הצעירים במודיעין התקיים לפני כשבועיים מפגש ייחודי שמטרתו לפתוח צוהר לצעירי העיר לעולם הסטארט אפ והיזמות הטכנולוגית. את ההרצאה, שהתקיימה בשיתוף מעו"ף (הסוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה) העביר איש הסטארט אפ הוותיק אלדד כהן מלפיד.
כהן, העוסק בפתוח עסקי בעולם הסטארט אפ, החברות הטכנולוגיות ופתוח אפליקציות, משמש גם כמנחה הראשי של משרד הכלכלה בקורס המלמד כיצד בונים סטארט אפ. בעשר השנים האחרונות הוא מסתובב בעולם ועוסק במכירות של חברות ישראליות לגופים בינלאומיים. בעברו שימש כמנהל אגף השיווק בחברת בזק, מנהל אגף בחברת סלקום ושימש בהנהלת חברת הענק קומברס.
אז מה בעצם אתה מלמד בקורס המדובר?
"העולם שלי הוא עולם העסקים הטכנולוגיים ובקורס אני מלמד מתודולוגיה שנלמדת בכל החממות הטכנולוגיות בעולם. המתודולוגיה מלמדת למעשה כיצד לקחת רעיון עסקי, להעביר אותו מיפוי ואחר כך לאתר אותו ולהעבירו למידות שאפשר לבדוק את האפקטיביות מול קהל היעד והשוק. וכל זה בלמידה שלא גדולה עליך ומפחיתה את משמעותית את הסיכויים לטעות".
בוגרי הקורס מקבלים בעצם נקודת פתיחה טובה להצליח בסטארט אפ?
"לא כל מי שיעבור את הקורס יצליח במיזם שלו, אבל הוא כן יעבור התמודדות ומיפוי עמוק של המיזם. ברגע שזה קורה, מתחילים לדבר על כלים ושיטות של איך להמחיש את הסטארט אפ בצורה ויזואלית ללקוחות. ההמחשה הזאת היא קריטית. בסיום הקורס מתקיים יום בו מזמינים משקיעים לשמוע. הסטודנטים מציגים את המוצר שלהם ויוצאים מהקורס עם תוכנית עסקית מפורטת. אגב, חלקם משנים כיוון במהלך הקורס ורואים שמה שחשבו אחר ממה שרואים כעת. הם באים לעיתים עם הנחות עבודה ואנחנו משחקים איתן ומקיימים עליהן דיון ואז פתאום נפתחת להם המחשבה שאולי כדאי לדוגמה למכור את המוצר לעסקים ולא לצרכנים".
מה זה אומר?
"כולם חולמים היום להיות WAZE או PANGO. ישר חושבים על הצרכנים, אבל הרבה פעמים קל יותר למכור את המוצר דווקא לעסקים. שם גם יש יותר כסף. לפעמים אנשים מתאהבים ברעיון ובמוצר שלהם ולא מסתכלים ימינה-שמאלה. הקורס שלנו שם להם מראה מול העיניים".
מה הפרופיל של מי שמגיע לקורס הזה?
"אני הנחתי שיגיעו לקורס חבר'ה צעירים מיד אחרי צבא, אבל להפתעתי יש גם אנשים בני ארבעים ויותר, שהחליטו שרוצים להגשים חלום. כמות היוזמות בתחום האפליקציות כיום היא אדירה".
יש הבדלים בין הצעירים למבוגרים?
"החבר'ה הצעירים מאוד מעודכנים בעולמות הטכנולוגיים ובחידושים. הם חיים את זה ולפעמים אני לומד מהם על כלים חדשים. המבוגרים יותר באים עם ניסיון חיים גדול יותר, שזה מאוד משרת אותם. הם יותר אחראיים, אבל פחות זריזים מהצעירים. בסוף זה מתאזן איכשהו".
מה הטעויות העיקריות של הסטארטאפיסט המתחיל?
"הטעות מספר אחת היא אי הכרת קהל היעד, או הגדרת קהל יעד שהוא לא הקהל הנכון עבור המוצר שלך. טעות שנייה היא במהלך העבודה, בשימת הדגש על היישום והבנייה לפני שנעשתה חשיבה על המודל והגדרת המיזם, אילו ערכים מוספים הוא מביא והכרת השוק. יש אנשים שהולכים לפתח מוצר, משקיעים חמישים אלף שקל, שמים מוצר על השולחן ואז מגלים שהוא לא עובד כמו שצריך ושהקהל נוטש אחרי שלושה קליקים. אין חשיבה מוקדמת. יש כאלה גם שמגזימים ועובדים על המוצר שנתיים ובסוף פוגשים קהל יעד אדיש למוצר. גם בגלל שהמוצר לא רלוונטי בצורה בה יצא. היום מאוד מאוד חשוב הטוויסט בהצגת המוצר לקהל".
אני מניח שהביקוש להיכנס לעולם הזה רק הולך וגדל...
"הביקוש גדל מאוד. במקביל גדלה גם הדרישה שלנו כצרכנים לקבל מוצר שיעבוד טוב ולכן האתגר של היזמים הרבה יותר גדול כיום מבעבר. בכלל, הדרך שעובר היזם היא מאוד מאוד לא פשוטה ולא קלה. אבל אפשר לראות גם שלמרות ש-95% מהסטארט אפים נכשלים, זה קורה מפני שחלק גדול מהם פשוט לא עבדו נכון ועשו דברים בצורה לא אחראית".
אפשר להגיד שהחלום של הדור הנוכחי הוא להיות סטארטאפיסט?
"לגמרי. אם פעם החלום של כל הורה היה שהילד יהיה רופא או עורך דין, אז היום החלום הוא להיות סטארטאפיסט מצליח. רואים את ההצלחות של הישראלים בתחום. זה כבר לא טרנד, אלא עובדה קיימת".
יש גבול שאפשר לשרטט, עד לאן יתפתח התחום?
"אני חושב שהגבול הוא הדמיון שלנו. לפני 15 שנים לא היית מתאר שמה שקרה יקרה באמת. זה היה מחשבה ברמת המדע בידיוני. מהפיכת האפליקציות שגרמה לכך שילדים בני שש יתפעלו באופן אינטואיטיבי סמארטפון, מחשב או טאבלט, זה משהו שאף אחד לא דמיין שיקרה".
* * *
אלעד שמעונוביץ, חבר מועצת העיר ומחזיק תיק הצעירים, סיפר על הכנס ומטרותיו: "תחום התעסוקה והכוונה תעסוקתית נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו. הרווח הוא כפול. צעירים שנשארים בעיר, מוצאים בה עבודה ומבססים את עצמם כלכלית ותעסוקתית, וחברות מקומיות שמתרחבות ומבקשות לגייס כח אדם איכותי תושבי העיר. במרכז הצעירים אנחנו מציעים בנוסף למשרות והצעות עבודה המתפרסמות בדף הפייסבוק שלנו, גם הרצאות וסדנאות בתחומים שונים של פיתוח קריירה. תחום הסטארט-אפ מרתק את הצעירים ומדבר אליהם כאופציה תעסוקתית טובה.
"לנו חשוב, כמו גם בתחומים אחרים, לתת להם את ההכוונה הנכונה והכלים המתאימים להצליח. כידוע יש בעיר הון אנושי איכותי, צעירים מובילים שגדלו במערכת החינוך שלנו, בנבחרות רובוטיקה ופרויקטים דומים. לכן תחום הסטרטאפ הוא המשך ישיר וטבעי שאולי הוויז הבא ייוולד במודיעין".
בתמונה כהן בקורס שב"מרכז הצעירים". להתראות באקזיט (צילום: דובר העיריה)