העתיד נמצא כאן

גיל ח' עמית
2014-09-02 01:00:00
2018-07-23 01:00:00

נראה כאילו ה-GPS (ראשי תיבות של Global Positioning System) היה פה תמיד ובמושגים טכנולוגיים הוא אכן איתנו נצח. המערכת תוכננה בארה"ב של שנות ה-70', הפכה פעילה באופן מלא באמצע שנות ה-90' ומלווה אותנו מאז. מערכות הניווט הפכו משוכללות יותר ויותר כשהצד החברתי, דיווחים בזמן אמת, איכון פקקים וכן הלאה, הפכו לסטנדרט, אבל הניווט עצמו מתבצע עדיין בעזרת אותה מערכת לוויינים מיושנת שכוללת נכון להיום כ-30 לוויינים שמרחפים להם מעל לראשינו ומנווטים אותנו ממקום למקום. אז איפה הבעיה? ל-GPS ולמערכות דומות כמו GLONASS הרוסית (שהפכה כמעט לסטנדרט בנוסף ל-GPS גם באייפון וגם באנדרואיד), Galileo האירופאית, IRNSS ההודית וביידו הסינית יש עדיין את אותם החסרונות. הן לא מסוגלות לנווט בעננות כבדה או באזורים ממוסכים, הן לא מסוגלות לנווט בתוך מבנים והן גוזלות כמות אדירה של סוללה. נכון שהטלפון יודע לנווט גם בעזרת רשת ה-Wi-Fi, אך מדובר בניווט מדויק הרבה פחות.

ניווט בתוך מבנים הוא נושא שנראה לכאורה חסר משמעות, אבל הפוטנציאל העסקי אדיר ולכן קל למצוא יזמים שירימו את הכפפה. תחשבו פרסום מבוסס מיקום בקניון, תחשבו סיוע במציאת מוצרים על המדף, תחשבו כסף.

אחת הטכנולוגיות האפשריות היא זו של "טביעת אצבע מגנטית". חברת Indoor Atlas האמריקאית מתבססת על העובדה שלכל בניין יש טביעת אצבע מגנטית שונה המתבססת על האופן שבו בנוי הבניין, מיקומן של קורות הפלדה וכן הלאה. טביעת האצבע הזו מאפשרת לאתר מיקום של טלפון סלולארי בדיוק של מטר או שניים גם בתוך בניין. יתרון אדיר של המערכת הוא שמגנטומטרים קיימים כבר ברוב הטלפונים החכמים מה שחוסך הרכבה של רכיב חדש. נוסף על כך, הם גוזלים מעט מאוד סוללה. כולם מרוויחים.

עוד טכנולוגיה אפשרית מתבססת על מקורות לרעשים סייסמיים קלים, כמו תחנות כוח למשל שיוצרות רעידות בלתי פוסקות ויכולות לאפשר לסלולארי שלכם לאכן את מיקומו על בסיס טריאנגולציה (בדומה למיקום מבוסס ה-Wi-Fi) בלי חשש להפרעות עירוניות. את הרעיון הזה הגה סטודנט בקולג' המלכותי לאומנות והוא נמצא בשלב הבדיקות.

זוכרים את חברת BAE סיסטמס שכיכבה באחד הטורים האחרונים? אז חוץ ממטוסים שהופכים  לרובוטריקים היא מתכננת גם מערכת ניווט שתתבסס על… הכול בעצם. אותות משידורי טלוויזיה, אותות Wi-Fi, אותות סלולאריים, כולם  ישמשו לטובת איתור מיקום המשתמש בכל מקום שבו יימצא.

בשורה התחתונה, שירותי המיקום שאנחנו מכירים היום היו רק ההתחלה. כשנתחיל להשתמש בשירותים מבוססי מיקום בתוך מבנים השימוש שלנו במכשירים החכמים יהפוך אפילו יותר אינטנסיבי משהיה עד היום. מצד שני, הוא יהיה הרבה יותר מדויק.

(צילום יחצ)

כתבות נוספות