עד גיל 21 תגיעי לירח

איילת לוין
2014-08-05 01:00:00
2014-08-05 01:00:00

כמה מכם שיגרו אי פעם לווין לחלל? שנהב לזרוביץ' – תושבת העיר בת 19 הלומדת כעת כעתודאית – עשתה זאת לפני חודש. לזרוביץ' וחברי קבוצתה מהמעבדה ללוויינים וחלל במרכז המדעים של הרצליה שיגרו לחלל את הפיקו לווין "דוכיפת 1", שייעודו הוא העברת אותות מצוקה לתחנות קרקע בכל העולם כדי להציל חיים של אנשים הנקלעים למצוקה בשטח.

הלוויין נבנה בחדר נקי על ידי קבוצה של 40 תלמידים, בהנחיית ד"ר אנה הלר ובסיוע ולווי צמוד של חובבי רדיו מאגודת חובבי הרדיו בישראל. במהלך אפיון ובניית הלוויין עסקו תלמידי המרכז למדעים במגוון נושאים הקשורים ללוויין, הכוללים בין היתר את ניהול אנרגיית הלוויין, תכן תרמי, מסלולי לוויינים, חקר קרינת גלי רדיו של מערכי אנטנות, בניית תחנת קרקע וכתיבת תוכנה ומנהלי התקנים. בניית הלוויין הסתיימה בפברואר ולאחר מכן הוא עבר בדיקות תנאי סביבה בתעשייה האווירית. בחודש מאי הוא נשלח להולנד והוכן לשיגור יחד עם לווייני סטודנטים אחרים מרחבי העולם.

לצד ייעודו הראשי, ללוויין מטרות נוספות, בהן שימוש כפלטפורמה חינוכית לתלמידים ומכשיר להעברת הודעות פשוטות בין בתי ספר בעולם דרך החלל, ואמצעי תקשורת בין חובבי רדיו ברחבי העולם באמצעות קליטת אותות בתדירויות שונות.

הלוויין שוגר מאתר השיגורים יאסני ברוסיה, סמוך לגבול עם קזחסטן, על גבי טיל מסוג "דנייפר", ב-19 ביוני. לאחר השיגור "דוכיפת 1" היה הלווין הראשון שנקלט מבין הלווינים המשוגרים והוא נקלט על ידי התחנה של מרכז המדעים. בשבוע שעבר התייצבה לזרוביץ' בלשכתו של ראש העיריה חיים ביבס, כדי לדווח לו על השיגור וכדי לקבל ממנו ברכות.

לזרוביץ' לומדת לתואר ראשון בפיזיקה באוניברסיטה העברית. היא השתתפה במשך ארבע שנים בפרויקט הלוויין ובמשך שנתיים שימשה כיו"ר הפרויקט. במסגרת זו הייתה לזרוביץ' אחראית על תכנון מערכת הבקרה ואנרגיה של הלוויין. במשך השנים עבדו על הלוויין כ-200 תלמידים ובשנה האחרונה הואץ תהליך הפיתוח וקבוצה של כ-40 ילדים בגילאי 17-16 עבדה מסביב לשעון על השלמת הלוויין כחלק מפרויקט מדעי-הנדסי המוגש לבגרות.

לאתר השיגור הגיעו עוד 37 משלחות מכל העולם. הקבוצה של לזרוביץ' כללה שני תלמידים נוספים ואת ד"ר הלר. הקבוצה של לזרוביץ' הייתה קבוצת התלמידים היחידה שגם תיכננה, בנתה ושיגרה את הלוויין לחלל. "ההתרגשות באתר השיגור הייתה גדולה והשמחה הייתה בשיאה כאשר לאחר השיגור התקבלו אותות השיגור בתחנת הלוויין", סיפרה לזרוביץ' לביבס. "הלוויין פעיל כבר כחודש וזהו הישג מרשים לנו ובכלל לישראל בתחום הלוויינים הזעירים".

בפגישה ביקשה לזרוביץ' לקדם במודיעין מרכז מדעים שירכז לימודי חלל והציעה לקחת חלק בקידום הנושא. ביבס הודה לה על פעילותה הרבה לטובת קידום תחום החלל בישראל ועל הגאווה הגדולה שהביאה לישראל בכלל ולמודיעין בפרט, והעניק לה את סיכת העירייה ותעודת הערכה.

(צילום: דובר העיריה)

כתבות נוספות